Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Onko sovinismi lisääntymässä?

Se aika on ohi, että naista voi julkisesti halventaa. Miesvaltaisilla aloilla tätä ei ole välttämättä huomattu.

Hiljattain Audin myyntijohtaja Esko Kiesi hätkähdytti verratessaan lehtijutussa naisen ja auton ominaisuuksia keskenään. Hän antoi myös ymmärtää, että naiset pärjäävät miehiä huonommin johtotehtävissä, koska antavat tunteidensa viedä.

Kiesin ajattelu sai tyrmistyneen vastaanoton. Mies erosi tehtävästään, mutta mistä tällaiset puheet yleisemmällä tasolla kertovat? Vastaamassa on vuosia tasa-arvoasioiden parissa valtionhallinnossa työskennellyt valtiotieteen lisensiaatti Jouni Varanka. Tällä hetkellä Varanka toimii suunnittelijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Onko merkkejä siitä, että asenneilmasto on kovenemassa ja mm. sovinismi nostamassa päätään?

Viimeisen 10-20 vuoden aikana työelämässä on tapahtunut päinvastoin. Ilmasto on nyt sellainen, että jos halventaa naista julkisesti, joutuu hankaluuksiin. Kiesin tapauksessa kiinnostavaa on se, että myös monet miehet reagoivat siihen voimakkaasti. Ettei tuommoista voi mennä sanomaan!

Onko ”kiesimäisissä” puheissa kyse uhosta, jonka avulla halutaan pitää kiinni ns. perinteisestä mieheydestä?

On erilaisia ryhmiä miehiä, jotka ajattelevat hyvin eri tavoilla. Automyyjä toimii miesvaltaisella alalla, jossa keskeiset mielipidevaikuttajat ovat miehiä. Tällaisessa maailmassa ei ole totuttu naisten läsnäoloon keskeisissä tehtävissä. Stereotyyppiset näkemykset menevät läpi, koska vastavoimaa ei ole.

Työyhteisössä, jossa on naisia ja miehiä sekaisin eri tehtävätasoilla, arvot voivat erilaiset. Tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset, jotka ovat ainokaisia miesaloilla, voivat kokea vähättelyä ja sukupuolista häirintää.

Oletko sinä huomannut merkkejä siitä, että sovinismi olisi lisääntymässä? Onko sinua kohdeltu sovinistisesti esimerkiksi työpaikalla?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Onko sovinismi lisääntymässä?

Anonyymi

Onko feminismi lisääntymässä, kun Missi-Essi laukoo totuuksia miehistä?

Nimimerkki

”Ilmasto on nyt sellainen, että jos halventaa naista julkisesti, joutuu hankaluuksiin.” Ja ilmasto on edelleen sellainen, että miestä saa haukkua, solvata ja halventaa julkisesti ilman, että asiaan puututaan mitenkään. Todellista tasa-arvoa ilmeisesti.

Lupaa todella hyvää tulevaisuudelle.

Just niin

No, miehet ovat tytöttelemällä, huorittelemalla ja muilla vastaavilla ”kiesimäisillä” puheillaan ja asenteillaan julkisesti halventaneet naisia iät ja ajat. Ilotaloissa ja portoilla on saaneet käydä miehet maineensa vaan parantuessa. Eivät ne reppanat kestä vastaanottaa vastaavaa kohtelua vastaan naisilta vaan yrittävät tytötellä hiljaiseksi ne, kenen veestä ovat itsekin syntyneet!

Glowing

Jaa, se oli kyllä nimenomaan naispuolinen Annan toimittaja, joka pyysi kysymyksessään Kiesiä vertaamaan autoa ja naista keskenään.
Kiesi tuskin olisi ryhtynyt mölisemään mitään kirjoitetun laista ilman selkeästi asetettua kysymystä. Suhtautui huumorilla ja meni lankaan…
Samoin siinä paitojen silitysjutussa.
Vastaus oli täysin irrotettu asiayhteydestään lööpeissä.
Kun alkuperäisen kysymyksen ja Kiesin vastauksen lukee, niin käy ilmi mitä Kiesi tavoitteli. Hän halusi korostaa pieniä arkeen kuuluvia rakkauden tekoja. Jos nainen/mies suhtautuu pieniin palveluksiin asenteella ”silipä p..le itse paitasi!” niin ilmeisesti suhde ei ole parhaalla mahdollisella tasolla.

Glowing

”Oletko sinä huomannut merkkejä siitä, että sovinismi olisi lisääntymässä”
– Olen huomannut, että militantti valtiofeminismi on lisääntymässä. Anne (tulta munille)Moilanen, Katja Martelius, Vihreät Naiset, Unioni jne, jne…. Googlatkaa.

Quo vadis Female?

Miehet Marsista -Naiset venuksesta ?

Asioita ja ilmiöitä on tarkasteltu pääasiallisesti ”Vagina näkökulmasta.” – ”Penis näkäkulma” on jäänyt jostain syystä vähemmälle huomiolle.

Allaolevassa linkissä ”Kissimirristä tiikeriksi kerran kuussa” saattaa löytyä vastauksia.-
Tuoreet amerikkalaiset tutkimukset saattavat antaa vastauksen kysymykseen -ovatko miehet sikoja, vai naiset sekoja?

http://veteraaniurheilija.blogspot.com/2005/10/kissimirrist-tiikeriksi-kerran.html

Teme

”No, miehet ovat tytöttelemällä, huorittelemalla ja muilla vastaavilla ”kiesimäisillä” puheillaan ja asenteillaan julkisesti halventaneet naisia iät ja ajat. Ilotaloissa ja portoilla on saaneet käydä miehet maineensa vaan parantuessa. Eivät ne reppanat kestä vastaanottaa vastaavaa kohtelua vastaan naisilta vaan yrittävät tytötellä hiljaiseksi ne, kenen veestä ovat itsekin syntyneet!”

Hetkinen! Naisethan tässä ovat metelin nostaneet. Miehiähän on solvattu iät ja ajat eivätkä he enää siitä niin välitä, mutta naisille tuo on kova pala.

Feministi

Kyllä sovinismi on lisääntynyt. En tiedä onko se vastareaktiota näkyvään feminismiin, vai kertooko se jotain huolestuttavaa ajastamme. Mistä moinen vihanpito edes kumpuaa? Miksi sekä miehet että naiset eivät voi kannattaa tasa-arvoa, siis OIKEAA tasa-arvoa, joka koskee molempia sukupuolia?

Töissä miestenkin kanssa

Tämä on aika paljon iästä kiinni. Vanhat äijät kyllä tytöttelevät, mutta alle 50-vuotiaat eivät enää yleensä möläyttele mitä sattuu. Kai se helpottaa, kun viimeisetkin dinosaurukset kohta poistuvat eläkkeelle…

Satu

Olen kohdannut entisissä työpaikoissa sovinistista kohtelua: härskejä juttuja, sivuuttamista ja tytöttelyä. Rutiinit halutaan lisäksi teettää aina naisilla. Asialla ovat aina olleet ikääntyneet miehet, joten kai tässä jokin sukupolvien välinen ero on. Nykyisin en onneksi joudu moisesta kärsimään.

oikeudenmukaisuuden puolesta ja siihen uskoen

Olen ollut mukana työelämässä vuodesta -83 ja työskennellyt useammalla toimialalla, usein porukan ainoana naisena. Miesten ja naisten välinen tasa-arvo on lisääntynyt työpaikoilla näiden 26 vuoden aikana melkoisesti. Siinä missä vielä 80 -luvun puolivälissä kahvinkeittotehtävät lankesivat sukupuolen mukaan, nyt vuonna 2009 koen, että ammatillista asiantuntemustani arvostetaan. Selvennykseksi mainittakoon että en ole keittiöalalla. Sovinismi on oman kokemukseni mukaan ollut erityisesti 50-luvulla ja sitä aikaisemmin syntyneiden miessukupolvien ongelma. Toimialakohtaisia erojakin on, pankkimaailma on mielestäni melko tasa-arvoinen, sen sijaan paperiteollisuuden toimialaan kuuluva yritys maksoi vielä vuonna -99 naisasiantuntijalle 3000 mk vähemmän kuin vastaavissa tehtävissä olleelle, saman koulutuksen ja kokemuksen omaavalle miesasiantuntijalle. Uskon, että yhä kiristyvä kilpailu edistää tasa-arvoa. Yrityksen on pakko palkata pätevin ja maksaa hänelle kykyjensä mukaista palkkaa, mikäli aikoo tuottaa omistajilleen voittoa. Kilpailu saa aikaan myös sen, että jokaisen työntekijän pitää parhaansa mukaan keskittyä olennaiseen, tytöttelyille yms. ei jää enää aikaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.