Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Uhkaako öljykatastrofi Itämerta?

Miten kävisi Itämeren, sen rantojen ja saariston jos Suomenlahdella sattusi öljyonnettomuus? Riski sellaisen sattumiseen on olemassa, sillä Itämeri on vilkkaasti liikennöity ja sen aalloilla seilaavat alukset kuljettavat vuodessa 150 miljoonaa tonnia öljyä.

Toivottavasti katastrofiluokan öljyturma vältetään Itämerellä jatkossakin, sillä onnettomuus tuhoaisi herkän meren ja sen rannat vuosikymmeniksi. Öljyonnettomuuden sattumiseen on Suomessa varauduttu, mutta esimerkiksi öljyntorjunta-aluksisten määrässä löytyy varausta.

Huolettaako Itämeren kohtalo sinua? Onko öljyonnettomuus Itämerelle todellinen uhka? Olisitko valmis auttamaan katastrofin sattuessa? Miten suojelisit Itämerta?

Kommentteja voidaan käyttää Kotiliesi-lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Uhkaako öljykatastrofi Itämerta?

Toivotaan parasta

Meksikonlahden öljykatastrofi pisti mietteliääksi, sillä tuho olisi sanoinkuvaamaton Itämerellä. Kukaan ei olisi voittaja siinä ja katastrofin jälkiä korjattaisiin todella pitkään monella saralla. Päättäjien pitäisi tiedostaa uhka ennakolta ja kouluttaa ammattilaisia. Miksi emme tarpeen tullen sitten markkinoisi kalustoa ja osaajiamme eri puolille maailmaa, joissa tilanteita jo nyt sattuu?

moottoripää

Öljytuholla olisi siinä mielessä kiinnostava sivuvaikutus, että öljy Loviisan ydinvoimalan lauhdevesijärjestelmässä pysäyttäisi myös voimalan sähköntuotannon.

Kyllähän tuo pelottaa ja paljon, että jossain vaiheessa jysähtää tankkerillinen öljyä rantaan. Tässä tapauksessa olisin vapaaehtoisjoukoissa.

Puhtaan meren puolesta

Itämeren tilanne ja tulevaisuus mietityttävät, sillä öljykatastrofi ei ole kaunista katseltavaa. Itämeri on useiden eläinten kotipaikka ja sen rannat monien meistä käytössä. Öljyuhan lisäksi rehevöityminen ja roskaaminen ovat ikuisuusongelmia, joihin pitäisi tarttua paljon aktiivisemmin. Jokainen voisi aloittaa siirtymällä fosfaatittomiin pesuaineisiin, joita voi itse pyytää lähikaupan valikoimiin.

ronja

Tietenkin itämeri huolestuttaa, mutta enemmän pitäisi kantaa huolta teollisuuden, asutuskeskusten ja varsinkin maatalouden jätevesistä. On hullujen hommaa, että mummonmökeiltä vaaditaan jätevesien puhdistamista, kun samaan aikaan laitumille laskettujen lehmien ja hevosten lanta kulkeutuu maaperästä sadevesien mukana vesistöön. Ei siinä suojavallit mitään auta.

Salakka

Se olisi kuolinisku Itämerelle. Nyt on jo kai neljäsosa Itämeren pohjasta kuollutta. On arvioitu, että etenkin Suomenlahden hapettomien pohjien pinta-ala olisi useita satoja kilometrejä. Se matala lätäkkö on jo ilman ainuttakaan ympäristökatastrofia kohta kuoliaaksi sotkettu. Siihen pitäisi satsata paljon enemmän rahaa kuin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haittoihin, joista ei kenelläkään ole edes täyttä varmuutta. Järkeä peliin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.