Ihmiset

Kotiliesi tutki: "Ainakin meidän perheelle tämä on onnellinen kunta."

Sote-soppa kiehuu ja kuntaremontti jatkuu. Suomen kunnat tuntuvat olevan liian pieniä tai suuria riippuen, kenen vinkkelistä asiaa katsotaan. Kun kysyimme Kotilieden lukijoilta heidän kokemuksiaan kotikunnistaan, saimme vastauksiksi paljon positiivisia asioita. Kirjoituksista aisti jopa suoranaista kotiseuturakkautta.

”Inhimillinen ja ihmisen kokoinen. Arkiasioitten hoitaminen sujuu. Lähellä ovat kaupat, koulut, terveyskeskus, kirjasto, kansalaisopisto ja liikuntapaikat. Ainakin meidän perheelle tämä on onnellinen kunta.”

Kotilieden lukijapaneelissa toteutettuun kuntakyselyyn vastasi kaikkiaan 477 henkeä. Kysyimme heiltä muun muassa, mitkä asiat saavat heidät viihtymään, miten palvelut pelaavat ja miten he itse toimivat kuntalaisina.

Kyselyyn osallistuneet olivat asuneet kotiseudullaan hyvinkin pitkään. Yhteensä noin 70 prosenttia vastaajista oli asunut kunnassaan joko yli 20 tai jopa koko ikänsä.

Eniten vastauksia tuli Etelä-ja Länsi-Suomesta. Suurimmat kaupungit sekä yli 30 000 asukkaan kunnat painottuivat vastaajien joukossa. Noin viidennes vastaajista oli alle 30 000 asukkaan kunnista.

Kun kotikunnalleen sai antaa arvosanan välillä 1-7, tuli vastausten keskiarvoksi 5,4. Erittäin tyytyväisiä kuntalaisia löytyi yhtä lailla suurista kunnista kuten Helsingistä, Espoosta, Jyväskylästä ja Turusta kuin pienistä kuten Oripäästä, Sastamalasta ja Keuruusta.
Hieman yllättävä tulos oli se, että lähemmäs 40 prosenttia kuntalaisista vastasi, ettei kunnan koolla ole merkitystä viihtymisen kannalta. Pienen kunnan paremmuuden puolesta liputti hieman suurempi joukko kuin suuren kunnan puolesta.

”Mielestäni pieni on kaunista. En havittele suuria maailmoja.”

”Talous on paremmin hoidettu kuin isossa kokonaisuudessa, jossa vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee.”

Pikkukuntalaiset arvostavat erityisesti sitä, että ihmiset tuntevat toinen toisensa. He puhuivat myös turvallisuuden tunteesta. Suurissa kunnissa asuvat puhuivat palvelutarjonnan monipuolisuudesta.
”Olen kaupungistunut. Olen kotoisin maalta, mutta huomaan viihtyväni erinomaisesti kaupungissa.”
”Saan olla rauhassa. On riittävästi teatteria, konsertteja ja muuta tekemistä.”
Läheiset palvelut ja luonto

Tärkeimmiksi asioiksi viihtyvyytensä kannalta kuntalaiset nostivat lähellä olevat palvelut, toimivan terveydenhuollon sekä luonnon.


”Kaikki on lähellä, palvelut, luonto, ystävät, kulttuuri. Kun menemme paikalliseen ruokakauppaan, saattaa siellä viivähtää parikin tuntia tuttujen kanssa jutellessa. Tätä ei suuremmissa kaupungeissa tapaa.”

”Palvelut pelaavat, ja kun on oppinut tyytymään vähäiseen, niin kaikki sujuu ihan hyvin. Luonto ympärillä hoitaa pientä ihmistä kokonaisvaltaisesti.”

Luontoyhteys nousi esiin monissa vastauksissa melkeinpä koskettavalla tavalla.


”Metsää on ja hyviä marjamaastoja. Parasta on kun voi pienen kävelyn jälkeen kerätä sangollisen marjoja. Sitten istut kannon nokkaan tai kiven kupeeseen nauttimaan eväskahvista. Siellä tuntuu että sielu lepää. Ainoat häiritsevät tekijät ovat nämä pienet, pureksivat mäkäräiset.”

Vastaajat kuvasivat syitä tyytyväisyyteensä muun muassa seuraavasti:


”Omakotitalo järven rannalla keskellä kaupunkia. Harrastusmahdollisuudet ovat hyvät ja kulttuuria saatavilla. Tyytyväisyys lähtee ihmisestä itsestään ja halusta nähdä asiat positiivisesti.”

Omaa kuntaa pidettiin usein myös kauniina ja turvallisena asuinympäristönä. Noin 40 prosenttia kyselyyn vastaajista pysyisi yhä kotikunnassaan, jos heillä olisi mahdollista valita mikä tahansa asuinpaikka.


”Täällä tein elämäntyöni, synnytin ja kasvatin lapseni, jotka edelleen tekevät työtään samassa kaupungissa. Täällä elän lopun ikääni.”

Kirjasto on paras


Kunnan palveluista kaikkein tyytyväisimpiä oltiin kirjastoon, kouluun, päivähoitoon ja terveydenhuoltoon.


”Kirjastopalvelut toimivat loistavasti. Voin varata haluamani kirjat ilmaiseksi netistä, ja kirjastoauto tuo ne kerran viikossa kotinurkalle. Voin tehdä omia hankintaehdotuksia kirjastolle ja aina ne on toteutettu.”


”Viimeisen vuoden vakavasti sairastaneena olen saanut kokea terveyspalvelujen olevan ihan oikeasti tasokkaat.”

Tyytymättömimpiä oltiin vanhustenhuoltoon, mielenterveyspalveluihin sekä joukkoliikenteeseen.

”Hammaslääkäripalvelut ovat jo vuosia olleet saavuttamattomia. Pääsin viimeksi kunnalliseen hammaslääkäriin vuonna 1987, kun odotin lasta.”

”Liikenneyhteydet huonot, juna menee läpi kylän pysähtymättä ja linja-autovuoroja on harvassa.”

”Kun kuntamme kuului neljän kunnan yhteiseen sosiaali- ja terveydenhoitoyhtymään, oli turha yrittääkään varata aikaa lääkärille tai sairaanhoitajalle puhelimitse.”

Oman kotikuntansa työllisyystilannetta yli puolet vastaajista kuvasi vain kohtalaiseksi. Heikoksi sitä kuvasi kolmannes vastaajista.

Kuntaliitoksen oli kokenut noin 40 prosenttia vastaajista, mutta vain neljännes heistä koki sen vaikuttaneen arkeensa.

”Palvelujen tarjonta on pystytty säilyttämään kuntayhtymässä, joten suunta on parempaan päin.”

”Kaikki meni huonompaan suuntaan. Eniten ketuttaa terveyspalveluiden ja vanhustenhuollon romahtaminen.”

”Kuntaliitos teki kunnastamme jättiläisen. Mitään hyvää se ei ole tuonut. Pelkkää taloudellista kurjuutta ja heikennyksiä tulevaisuuden koulu-ja terveyspalveluihin.”

Vaikka moni vastaaja ei löytänyt omasta kunnastaan juurikaan yhteen hiileen puhaltamisen meininkiä, niin toinen toisensa tuntemista pidettiin tärkeänä asiana. Talkoita, erilaisia tapahtumia ja vapaaehtoistoimintaa arvostettiin.

”Kuulun taloyhtiön hallitukseen, osallistun pihtatalkoisiin aktiivisesti, kuuntelen ihmisiä pihalla ja toimin seurakunnan vapaaehtoistyössä.

Äänestän ja kierrätän

Kotilieden lukijapaneeliin kuuluvilta kysyttiin myös, mitä he itse tekevät kunnan viihtyvyyden eteen. Moni mainitsi roskien keräämisen, kierrätyksen, kanssaihmisten huomioimisen, äänestämisen sekä verojen maksamisen.


”Äänestän. Tarvittaessa myös jaloillani. Esimerkiksi käytän lakkautusuhan alla olevia kirjastoja kaupunginkirjaston sijaan.”

”Eipä sitä tavallinen tallaaja paljon voi: äänestän, en heitä roskia kadulle, pyrin ostamaan kaikki tuotteet, jos mahdollista, omasta kotikunnasta. Hoidan oman pihani ja ympäristöni hyvin.”


Kun kotipaikalleen sai pitää myyntipuheen, joku äityi kehumaan kunnolla, joku piti realiteetit mielessä:

”Sastamala, paratiisi maan päällä.”

”Jos työllistät itse itsesi, tämä on Suomen kauneimpia kuntia. Voit tehdä työtä luonnon rauhassa, Saimaan rannalla.”

Mitä asioita sinä itse arvostat omassa kotikunnassasi? Kerro siitä meille.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi tutki: "Ainakin meidän perheelle tämä on onnellinen kunta."

Larissa

Asun Porvoossa, missä näkyy vahvasti menneisyys, kaksikielisyys sekä muinaisen maalaiskunnan ja kaupungin jo haudatut raja-aidat. Päätöksenteko ei ole selkeämmästä ja tehokkaimmasta päästä, uusia tuulahduksia ja rohkeutta kaipaisi jo kovasti!

Jaanukki

”Palvelut pelaavat, ja kun on oppinut tyytymään vähäiseen, niin kaikki sujuu ihan hyvin. Luonto ympärillä hoitaa pientä ihmistä kokonaisvaltaisesti.”

Komenttina tähän, että nykyään tarvitse edes tyytyä vähäisiin palveluihin. Tilaan paljon verkosta esim. vaatteita löytyy halvemmalla ja paremmin kuin vaikka Helsingissä käydessäni löydän verkkokaupoista esim. Vaatteita netistä | Vaatekaupat sivulla on paljon noita.

Lääkäriin pääsee nopeammin ja muutenkin asiat hoituvat. Juuri serkkuni soitti että kestää passihakemuksen jättämisen jono pääkaupunkiseudulla jopa pari viikkoa. Kotikaupungissani saan samalle päivälle. Kel onni on sen kätkeköön 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.