Ihmiset

Kuinka baskeri päässä tervehditään?

18-vuotias koulupoika kyseli vuonna 1935 neuvoa baskeri päässä tervehtimiseen.

Kysymys: Täytyykö ns. patalakkia nostaa tervehdittäessä vai riittääkö vain kohtelias kumarrus?

Vastaus: Ns. patalakki, jota myös ”baskeriksi” sanotaan, ei tarvitse tervehtiessä päästä ottaa. Se on siitä erikoinen päähine, että vaikka sen vielä äkkiä saisikin päästä napatuksi, se on tavattoman hankala panna takaisin kohdalleen, varsinkin jos on koulukirjat tai muuta kannettavaa kädessä.

Kohtelias kumarrus siis riittää tässä tapauksessa.

Kotiliesi 2/1935.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka baskeri päässä tervehditään?

Olka

Osaisivatpa nykypäivän 18-vuotiaat tervehtiä edes moikkaamalla. Kävellään ohi väistämättä syljeskellen ja kiroillen. Kaikkiin ei tätä voi soveltaa, mutta suurimpaan osaan kyllä. Jokainen nykyihminen voisi tarkistaa käytöstapojaan. Suomessa käytöskulttuuri on päässyt pahaksi. Vanhemmatkin ihmiset ovat usein röyhkeitä.

Moukkamaisuus hatuttaa

Samaa mieltä! Etenkin nyt kun EU:ssa ollaan, voisimme ottaa kohtaliaisuudessa oppia esimerkiksi saksalaisilta. Kauniit tavat ovat kuin käyntikortti. Esimerkiksi paikan antaminen naiselle bussissa, oven avaaminen, hatun nostaminen (vaikka ei läheskään kaikilla miehillä nykyään hattua ole päässä). En minä ainakaan pane pahakseni kohteliaisuutta, niin paljon naisasianainen en ole. Tietysti naistenkin sitten pitää käyttäytyä nätisti ja huomioida muut.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.