Kulttuuri

Saamelainen muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman: ”Nyt kun olen kypsempi, rohkeus riittää joikaamiseen” 

Joiku kantaa niin paljon merkityksiä, että Anna Näkkäläjärvi-Länsman odotti kauan, ennen kuin uskalsi koskea sukunsa joikuihin.

Joiku on saamelaisille eräänlaista kirjallisuutta, koska kirjoitettu saamelainen kirjallisuus on hyvin nuorta. Joiut ovat edelleen hyvin arvostettuja, ja niillä on suuri kulttuurinen painoarvo. Näin kertoo Nuorgamissa asuva muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Joiut ovat Näkkäläjärvi-Länsmanin mukaan olleet osa arkipäivän elämää. Sitä ­kautta ne ovat kuvanneet saamelaisten historiaa omaehtoisella tavalla. Joiut myös liittävät esivanhemmat osaksi isompaa suvun ja historian kokonaisuutta.

Miten sinä opit joikaamaan, Anna Näkkäläjärvi-Länsman?

”Aloin joikaamaan koulussa, mutta ne eivät olleet oman sukuni joikuja. Joissain perheissä joikaaminen on yhä elävää perinnettä eikä sukupolvien ketju ole katkennut. Minun lapsuudenperheessäni traditio ei siirtynyt eteenpäin.

Meillä ei ollut perheessä juoigalasta eli henkilöä, joka tykkää joikata. Niinpä ajattelin, että joiut eivät kuulu minulle. Viime vuosina olen kaivanut perinnearkistojen nauhoitteita ja löytänyt niistä paljon esiäitieni joikuja.”

Kuva: Karoliina Juhola
Kuva: Karoliina Juhola

Miltä tuntui löytää suvun kadonneet joiut?

”Hämmästyin, miten paljon se vaikutti minuun. Olen tuntenut itseni kokonaisemmaksi, kun olen ymmärtänyt, että tämä hieno ja rikas musiikkiperinne on myös omaa perintöäni.”

Mitä joiut merkitsevät sinulle?

”Ne ovat minulle oman itsetunnon rakentamista. Olen taustaltani klarinetisti, ja musiikin tekeminen ja esittäminen on minulle elämän tärkeä perusjuttu. Aiemmin en kuitenkaan uskaltanut koskea joikuperinteeseen, koska kunnioitan sitä niin paljon. Nyt kun olen kypsempi, rohkeus alkaa riittää.

Vaikka olen tehnyt levyllisen omia joikuja, tunnen itseni aloitteli­jaksi. Tykkään joikata, mutta tunnen riittämättömyyttä. On vielä paljon opittavaa tästä rikkaasta perinteestä. Lapsilleni olen kyllä tehnyt omat joiut.”

Nuorgamilaisen muusikon Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin taiteilijanimi on Ánnámáret. Hänen joiku­levynsä Nieguid duovdagat julkaistaan saamelaisten kansallispäivänä 6.2.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saamelainen muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman: ”Nyt kun olen kypsempi, rohkeus riittää joikaamiseen” 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.