Kulttuuri

Anna lahjaksi lukuiloa! Listasimme parhaat kirjat joululahjaksi niin aikuisille kuin lapsillekin

Onko ihanampaa joululahjaa kuin kirja, jonka maailmaan sukeltaa viettämään lomapäiviä? Kotilieden toimitus vinkkaa, mitkä kirjat paketteihin kannattaa piilottaa tänä vuonna.

Kirja joululahjaksi 2021? Kyllä kiitos! Kirjapaketit lupaavat hippusen omaa aikaa ja rutkasti rentoutumista lukuelämysten äärellä. Tästä listauksesta löydät jokaiselle perheenjäsenelle sopivan idean joulun ihanimpaan pakettiin!

Lue myös: Näihin kirjoihin haluat koukuttua tänä syksynä! Listasimme 17 uutuuskirjaa, joiden lukemista ei malta lopettaa

Mikä kirja joululahjaksi 2021 romaanien ystävälle?

1. Kim Thúy: Em – rakasta, suom. Marja Luoma (Gummerus)

Kim Thúy: Em – rakasta

Nämä 123 sivua pakahduttavat sydämen. Tarinoissa vastakkain asettuvat Vietnamin ­sodan järisyttävät kauheudet ja niiden keskellä pienet, suuren rakkauden teot. Keskellä on hylätty vauva, Em, ”pikkusisko”. Hänestä ­pitävät huolta niin kadulla elävä poika kuin Playboy-puput, jotka hoivasivat sodan jaloista pelastettuja vauvoja Hugh Hefnerin yksityislentokoneessa.

Thúy kirjoittaa kivuliaan tarkasti, mutta miten kauniisti! Pienet hetket on talletettu tiiviiksi helmiksi, jotka lukija pujottaa mielensä helminauhaan yksi kerrallaan. Tulos on hohtava. ­Mia Kuntsi

2. Meri Valkama: Sinun, Margot (WSOY)

Meri Valkama: Sinun, Margot

Kun Vilja oli pikkutyttö 1980-luvun alussa, hänen perheensä muutti isän työn perässä DDR:ään. Aikuisena Viljaa vaivaa, ettei hän muista noista vuosista juuri mitään. Jotakin vaikeaa silloin tapahtui, sillä perhe palasi yllättäen Suomeen, ja lopulta vanhemmat erosivat. Oliko isä petturi ainoastaan avioliitossaan, vai löytyykö hänestä merkintöjä Stasin arkistosta? Tätä Vilja lähtee selvittämään Berliiniin.

Surumielinen romaani kerii tapahtumia sekä nykyajassa että 1980-luvulla, ja Viljan lisäksi kertojina ovat hänen vanhempansa. Hieno esikoisteos, jonka kirjoittaja on itsekin asunut lapsena Berliinissä. ­Mirka Heinonen

3. Viveca Sten: Åren murhat: Lumen uhrit, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom (WSOY)

Viveca Sten: Åren murhat: Lumen uhrit

Viveca Stenin uudessa dekkarisarjassa ollaan Sandhamnin sijaan Åren tunturimaisemissa. 18-vuotias Amanda katoaa riideltyään poikaystävänsä kanssa Lucia-bileissä. Parin päivän päästä hiihtohissistä löytyy vähäpukeinen naisen ruumis.

Tutkintaa johtava Daniel Lindskog taiteilee vauvaperheen arjen ja vaativan työn välillä. Tukholmasta ryhmään liittynyt Hanna Ahlander joutui vaikeuksiin edellisessä työpaikassaan, ja puolisokin paiskasi hänet pellolle. 500 sivua tutun koukuttavaa Vivecaa! Saara Manninen

4. Charlotte McConaghy: Viimeinen muuttolintu, suom. Sari Karhulahti (WSOY)

Charlotte McConaghy: Viimeinen muuttolintu

Jos tartut tähän kirjaan, hyväksy tämä: tunteitasi hyödynnetään härskisti. On rakkautta, kuolemaa ja haaksirikkoa, on perhesuhteisiin liittyviä tragedioita. Jos näistä naruista vetely sopii, saat viettelevän lukuelämyksen.

Eletään maailmassa, jossa eri lajit ovat kuolemassa sukupuuttoon, kalat mukaan lukien. Päähenkilö, karski Franny, puhuu itsensä mukaan kalastusalukselle ehdottamalla, että seuraamalla lapintiiroja he löytävät arktisilta vesiltä kalasaaliin. Mutta mikä on luontoa rakastavan Frannyn motiivi päästä mukaan kalastusmatkalle? Mirka Heinonen

5. Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko, suom. Helene Bützow (Tammi)

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Klara on älykäs robotti, keinotekoinen ystävä, joka on luotu auttamaan rikkaiden vanhempien yksinäisiä nuoria vaikeassa maailmassa. Kaupan näyteikkunassa se odottaa uutta omistajaansa ja yrittää oppia yhä paremmin ihmisten tavoille. Kun Klara ostetaan Josie-tytön kaveriksi, se pääsee näkemään ihmiselämän kaikki puolet.

Kazuo Ishiguron surumielinen dystopiakuvaus saa miettimään ihmisyyden, rakkauden ja teknologian rajoja. Jos pidit Nobel-voittajan Ole luonani aina -menestysteoksesta, pidät takuulla uutuudestakin. Milla Kukkonen

Mikä kirja joululahjaksi 2021 tietokirjoja rakastavalle?

6. Heikki Aalto-Alanen: Rakastan sinussa ihmistä – Aino ja Alvar Aallon tarina (Otava)

Heikki Aalto-Alanen: Rakastan sinussa ihmistä – Aino ja Alvar Aallon tarina

”Nukahdan sinun nimesi huulillani joka ilta.” Näihin sanoihin päättyy yksi Aino Aallon puolisolleen Alvarille kirjoittamista kirjeistä. Arkkitehtipari kävi läpi suhteensa tiivistä kirjeenvaihtoa, jonka pohjalta heidän lapsenlapsensa Heikki Aalto-Alanen on nyt kirjoittanut isovanhempiensa rakkaustarinan.

Teos piirtää esiin kiehtovan kuvan tasaveroisen työparin syvästä sielunkumppanuudesta, jota koetteli niin perhearki, rahahuolet kuin ”flörttailu” muiden kanssa. Teoksen parasta antia on kirjeiden eloisa sanailu, joka saa hykertelemään. Lopun suuri suru herkistää. Kun Aino sairastui rintasyöpään, hän ei kertonut sen nopeasta etenemisestä tuolloin Bostonissa asuneelle Alvarille. Pikku Ainon ja Papin yhteinen matka loppui yllättäen ja liian varhain. ­Milla Kukkonen

7. Ari Turunen: Tuoksujen Atlas (Aula & Co)

Ari Turunen: Tuoksujen Atlas

Nyt mennään nenän perässä: kukkiviin puutarhoihin, mereen ja metsiin, kirkkoihin ja buduaareihin, paikkoihin joista tuoksuja kerätään ja joissa niitä käytetään. Tietokirjailija Ari Turunen on tehnyt hienon työn esitellessään 65 tuoksuainetta ambrasta bergamottiin, sypressistä patsuliin. Kunkin aineen yhteydessä kerrotaan, mitkä hajuvedet tätä sisältävät.

Mukana on kiinnostavaa kulttuurihistoriaa: tiesitkö, että Marilynin ”yöpukunaan” käyttämä Chanel 5 sai inspiraationsa keskiyön auringosta? Tai että Kleopatran uskotaan käyttäneen kardemumman tuoksuista parfyymiä? Tai että Napoleon lotrasi ylleen kölninvettä pullollisen päivässä, jotta tuoksuisi raikkaalta taisteluissa.

Eläintenystävät kiittävät keinotekoisten tuoksujen luojia siitä, että herkullisten parfyymien takia enää ei tarvitse tappaa myskikauriita tai sivettikissoja. Kiehtova ja upeasti kuvitettu kirja on hieno lahja parfyymien ystävälle. Olisipa tässä tuoksu mukana! ­Mia Kuntsi

8. Viv Groskop: Au revoir, tristesse! suom. Ulla Lempinen (Atena)

Viv Groskop: Au revoir, tristesse!

Tässäpä lahja hänelle, jonka käsi hapuilee empien klassikkohyllyn edessä. Mistä kannattaisi aloittaa? Ranskalaista kulttuuria rakastavan britin Viv Groskopin veikeä, kahdentoista merkkiteoksen oivalluksista koostettu kirjallinen elämäntaito-opas muistuttaa, että klassikot ovat klassikkoja hyvästä syystä. Niitä saa lukea nykyajan vinkkelistä ja surutta jättää vaikkapa valtaosan Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä väliin.

Varoitus! Hykerryttävän opuksen jälkeen on melkein pakko ladata puhelimeen ranskaa opettava Duolingo. ­Hanni Maula

9. Saku Tuominen: Kuinka puut kasvavat ja miksi antilooppi ravistaa (Otava)

Saku Tuominen: Kuinka puut kasvavat ja miksi antilooppi ravistaa

Saku Tuomista on kiinnostanut tv-viihteen tekeminen, italialainen ruoka ja sen sellaiset iloiset asiat. Ilmastonmuutos on piipahdellut mielessä jonkinmoisella joopati joo -tasolla, mutta nyt Suomen tunnetuimpiin yrittäjiin kuuluva mies on ottanut sen tosissaan.

Tuominen perehtyi maail­man tilaan, ilmastoon ja käynnissä olevaan lajien kiihtyvään sukupuuttoon ja kertoo tästä kiinnostavasti ja mukaansatempaavasti.

Tuominen uskoo, että muutos on vielä mahdollinen, mutta se vaatii meiltä jokaiselta jonkin verran tomeruutta. Jos sinulla siis on ystävä, joka ei vielä usko, että kriisi on jo täällä, osta hänelle lahjaksi tämä kirja. Tämä saattaa olla kuluvan vuoden tärkein, eikä edes loputtoman synkkä kirja. Mukana myös Leo Tolstoi ja Matti NykänenRiikka Lehtovaara 

10. Anniina Nurmi: Rakastan ja vihaan vaatteita (S&S)

Anniina Nurmi: Rakastan ja vihaan vaatteita

Maailma on täynnä ihania vaatteita, mutta kuinka paljon ja mistä niitä voi ostaa, jos ei halua hukuttaa maapalloa saasteisiin ja roskaan? Pelkkä kierrätys ei vielä sielua pelasta.

Anniina Nurmi on tehnyt palveluksen meille kaikille, joita vaatebisneksen etiikka mietityttää. Alaa pitkään ja monessa roolissa seurannut Nurmi avaa vaatteiden tuotantoketjun niin perusteellisesti ja kiinnostavasti kuin sen voi avata. Asiantuntijana hän vastaa sellaisiinkin kysymyksiin, joita tavallinen tunikankuluttaja ei tule edes ajatelleeksi. Ja selkeästi! Teos on arvokas ja tyhjentävä opas kaikille vaatteiden rakastajille. Riikka Lehtovaara 

11. Kristiina Markkanen ja Leena Virtanen: Wivi & Hanna, Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena)

Kristiina Markkanen ja Leena Virtanen: Wivi & Hanna, Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet

Wivi & Hanna on täsmä­teos ihmiselle, jota kiinnostaa kulttuuri, historia sekä suomalaiset edelläkävijänaiset. Ehkä vähän matkustelukin. Kyseessä on oiva kaksoiselämänkerta elämänkumppaneista.

Arkkitehti Wivi Lönnistä ja kauppaneuvos, tehtaanjohtaja Hanna Parviaisesta ja heidän yhtei­sestä elämästään kertova teos on kiehtova ­matka kahden riippumattoman, lahjakkaan naisen elämään 1800–1900-lukujen Suo­messa.

Paitsi kunnianhimo ja valtava työnteko, heitä yhdistivät huikeat auto­matkat ympäri Eurooppaa. Naiset reissasivat milloin Pariisissa, Barcelonassa ja kylpivät sekä hoitivat vaivojaan Aix-les-Bainsissa tai Biarritzissa.

Keskisuomalaisessa tehdasyhteisössä, Säynätsalossa he toteut­tivat yhteistä unelmaansa, kokonaista pientä kylää tehtaineen, kirkkoineen ja lastentarhoineen. Essi Salonen

Mikä kirja joululahjaksi 2021 runoista nauttivalle?

12. Heli Laaksonen & Aleksandrs Čaks: Poimit sydämeni kirja­hyllystä (Kynälä)

Heli Laaksonen & Aleksandrs Čaks: Poimit sydämeni kirja­hyllystä

Tällaista runoteosta en ole ennen nähnyt! Puolet runoista on latvialaisen modernistin, jo edesmenneen Aleksandrs Čaksin. Yhdessä niistä rakastaja poimii kirjahyllyyn piilotetun sydämen ja pujottaa sen sormuksena sormeensa. Joka toinen runo on Heli Laaksosen tuttua lounaismurteella ilottelevaa lyriikkaa.

Čaksin ja Laaksosen runot käyvät dialogia keskenään, kiertyvät rakkauden, kirjallisuuden ja menetyksen ympärille. Saan yhdessä teoksessa kaksi täysin erilaista runoilijaa ja tyyliä, joita molempia leimaa taidokas tapa taivutella kieltä ja rytmejä. Runojen säkeitä tekee mieli imeskellä pitkään. Ulla Lehtinen

Mikä kirja joululahjaksi 2021 lapselle tai nuorelle?

13. Isoäitien iltasadut (Otava)

Isoäitien iltasadut

Onko mitään ihanampaa kuin ottaa lapsi syliin kuuntelemaan iltasatua? Isoäitien iltasadut -kokoelman kansien väliin on päässyt joukko klassikkosatuja mutta myös muutama tuntemattomampi rakastettu satu. Kirjan sadut ovat isoäitien valitsemia, mukana on muun muassa Tarja Halosen, Seela Sellan ja Eila Roineen suosikkisadut.

Lapsi pääsee tarinoiden mukana kiinni rakastettuun satuperinteeseen. Aikuista taas kutkuttaa satujen lisäksi isoäitien hellyttävät ja hauskat perustelut satuvalintojen taustalla. Kirja on syntynyt Kotilieden toimituksen, Kotilieden kummikerhon ja Otavan kustantamon yhteistyönä.

14. Ursula Mursu: Myrtti ja noitatukka (Kumma)

Ursula Mursu: Myrtti ja noitatukka

Perheen yhteisiin äänenlukuhetkiin sopii täydellisesti Ursula Mursun Myrtti ja noitatukka -romaani. 8-vuotias Myrtti pääsee Tuuve-tädin kanssa Riemulaiturin huvipuistoon viettämään syntymäpäiväänsä. ”Jos käy niin hassusti, että seikkailut houkuttelevat sinua etkä malta tulla heti viimeisen ajelun jälkeen, älä huoli”, Tuuve-täti toteaa lähettäessään Myrtin huvipuistolaitteiseen.

Niinpä Myrtti tempautuu seikkailuun ja toiseen maailmaan, Kuuilmaan, jossa hän kohtaa toinen toistaa merkillisempiä olentoja, kuten tiskilohikäärmeen ja aivan oikeita noitia. Myrtin lempeä seikkailu kummallisine kohtaamisineen tuo mieleen klassikkoteos Pikku prinssin. Apila Pepitan iloa pirskahtelevat kuvitukset kruunaavat kirjan. Ulla Lehtinen

15. E. Lockhart: Me olimme valehtelijoita (WSOY, suom. Riina Vuokko)

E. Lockhart: Me olimme valehtelijoita

Mitä kammottavaa tapahtui kaksi vuotta sitten rikkaan Sinclairin suvun yksityissaaressa? 17-vuotiaan Cadence Sinclairin muistikuvat tapahtumien suhteen ovat hämärät. Tänä kesänä hän on päättänyt palata ottamaan selvää siitä, mistä kaikki tuntuvat vain valehtelevan hänelle.

Rikkinäisen suvun mysteeri, saaristomiljöö ja nuoruuden ihastumisen huuma kietoutuvat romaanissa kiehtovaksi paketiksi. Tunnelma tihenee, ja lukija hapuilee kohti totuutta yhdessä Cadencen mukana. Tämä nuorten trilleri on pakko ahmia yhdeltä istumalta! Ulla Lehtinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna lahjaksi lukuiloa! Listasimme parhaat kirjat joululahjaksi niin aikuisille kuin lapsillekin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.