Kulttuuri

Matka: Näe kolme maata Dubain-risteilyllä

Matkan tekeminen laivalla on yhä suositumpaa. Dubain-risteilyllä ollaan viikko laivalla, käydään kolmessa valtiossa ja tutustutaan viiden pysähdyksen aikana mielenkiintoisiin kohteisiin.

Mutkaton risteily on yhä suositumpi tapa kokea matkaelämyksiä. Tässä syitä valita laiva matkatessaan Arabimaissa:

1. Dubain lämmin ilmasto houkuttaa

Nykyaikaista Dubaita ovat kuuluisat ostoskeskukset, Palmusaari ja maailman korkein rakennus Burj Khalifan. Me ehdimme nähdä vain pilvenpiirtäjiä, Palmusaaren, ”purjehotellin” ulkoapäin ja ihailla näkymiä Burj Khalifan 125 metristä.

Nähtävyydet tarjoavat elämyksiä, mutta mielenkiinto Arabimaihin suuntautuvaa risteilyä kohtaan johtuu paljolti lämmöstä. Joulu-tammikuussa lämpötila on 23–28 plusastetta. Arabimaiden levottomuudet eivät näy millään tavalla risteilyn aikana.

2. Khasab vierailukohde Omanissa

Omanin Khasab, niemen kärjessä Hormuzin salmen kohdalla, on erillään muusta Omanista. Se on pieni, lähes kylämäinen kaupunki. Piipahdimme myös Bukhassa, pikkuruisessa kylässä.

Parasta Oman-antia oli paikallisen oppaan tarinointi maan olosuhteista, öljyn tuomasta hyvästä: ilmainen koulutus tytöille ja pojille, terveydenhoito, syrjäseutujen asukkaille helikopterikyyti sairaalaan, ilmainen tontti talon rakentamista varten eikä veroja.

dubai-risteily-muscatin-sou
Muscatin basaarin kapeat kujat ovat täynnä matkamuisto- ja mauste -kauppiaita.

3. Omanin pääkaupunki Muscat

Omanin pääkaupungissa, 200-luvulla perustetussa Muscatissa, kannattaa käydä ainakin sulttaani Qaboosin suurmoskeijassa ja soukissa, eli basaarissa. Vuonna 2001 valmistunut moskeija on yllättävän pelkistetty. Sinne mahtuu pienen kaupungin verran kansaa, 20 000 henkilöä. Naisille ja miehille on omat rukoussalinsa – ja miesten on tietysti suurempi.

Soukissa piti pää pitää kylmänä ja olla lehmän hermot tinkimisessä. Sääntönä on, että hinnasta ensin puolet pois, sitten alkaa vasta todellinen tinkiminen. Se on länsimaiselle vähän rasittava näytelmä. Oman on yllättävän vuoristoista. On vaikea löytää Arabimaille tyypillistä hiekkaa, vihreydestä puhumattakaan.

4. Näyttävä Abu Dhabi ja moskeijat

Abu Dhabissa ensimmäinen kohde on sheikki 
Zayid Ibn Sultan Al Nahyanin moskeija. Se on kaunis, täynnä upeita ja tyylikkäitä yksityiskohtia. Moskeija on yksi kauneimmista rakennuksista, joissa olen käynyt ja ehdottomasti yksi koko matkan kohokohdista.

5. Matkamuistoja basaareista

Dubain kulta-, mauste- ja tekstiilibasaarit ovat näkemisen arvoisia. Kultakoruista haaveilevan kannattaa mennä liikkeisiin sisälle. Sieltä löytyvät länsimaiseen makuun soveltuvat korut. Ikkunat on täytetty koristeellisilla suurilla krumeluureilla. Aavikkoretki nykyaikaisilla maastoautoilla, ruokailu beduiinikylässä ja aavikon auringonlasku ovat myös kokemuksen arvoisia. Dyyniltä toiselle huristelu tuntuu vatsanpohjassa, mutta on kivaa.

dubai-risteily-risteilyaluk

Dubain-risteilyn hyvät ja huonot puolet:

+ Laivan henkilökunnan palvelualttius, halu tehdä risteilystä ikimuistoinen. + Laivan hyvä ruoka ja monipuolinen ohjelmatarjonta. Viikossa laivalla ei ehdi pitkästyä.

– Ei ollut aikaa ostoksiin. – Laivan kalliit spa-hoidot, kallis ja ajoittain tehoton nettiyhteys.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matka: Näe kolme maata Dubain-risteilyllä

Heli Karhumäki

Upea muusikko, joka on antanut tälle maalle toivoa, rohkeutta ja rakkautta. Hänen lauluistaan on tullut Suomen kristillisen elämänmuodon syvää pohjavirtaa. Kiitos Kotiliesi kotoisasta, juurevasta, sopivan rosoisesta haastattelusta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.