Kulttuuri

Nappaa Kotilieden lukuvinkit: tässä ovat kevään kiinnostavimmat kirjat!

Poimi kirjavinkit kevään uutuuksista. Luvassa on niin rakastettuja tuttuja Juha Itkosesta Jenni Haukioon kuin uusia, lupaavia tulokkaitakin. Omansa löytävät niin lyriikan, proosan kuin esseidenkin ystävät. Lukuiloa!

Kevään 2017 uutuuskirjat tarjoavat lukemista moneen makuun. Katsasta kirjavinkit ja löydä uusi suosikkisi!

Kotimaisen runouden ystävälle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Jenni Haukion kokoama runokokoelma on nostalginen katsahdus kotimaisen runouden historiaan. Haukion on valinnut teokseen runoja, jotka ovat syvästi puhutelleet ja puhuttelevat suomalaisia.

Lukija pääsee tutustumaan ajattomien klassikoiden rinnalla myös uudempaan runouteen. Teoksen kuvituksena on maalauksia Serlachius-museoiden kokoelmista Mäntästä.

Jenni Haukio (toim.): Katso pohjoista taivasta, Otava.

 

Suomalaisuutta aprikoivalle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

”Minä olen ihan koko ajan olemassa riippumatta rasismista ja valkoisuudesta.”

Ruskeat tytöt on Koko Hubaran kirjoittama ensimmäinen suomalainen esseeteos ruskealta tytöltä ruskeille tytöille. Teos pohjaa samannimiseen blogiin, jossa Hubara käsitteli niin identiteettiä, hiphop-kulttuuria kuin vanhemmuuttakin ruskean suomalaistytön positiosta käsin.

Vaikka kirjaa ei ole ensisijaisesti tarkoitettu valkoiselle lukijalle, se herättää monia ajatuksia etuoikeudesta ja siitä, mitä tarkoittaa olla suomalainen vuonna 2017.

Koko Hubara: Ruskeat tytöt, Like.

Vanhalle ystävälle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Supersuositun Elena Ferranten Napoli-sarjan toinen osa ilmestyi suomeksi maaliskuussa. Ystävykset Lenu ja Lila ovat kasvaneet ja sinnikäs Lila jatkaa luokkanousuaan köyhästä suutarinperheestä yliopistoon.

Lenu lukee ystävänsä päiväkirjoista, mitä tämä on oikeasti ajatellut. Tyttöjen ystävyys näyttäytyy lukijalle nuorallakävelynä, joka paljastaa aika ajoin myös rumia puoliaan.

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina, WSOY.

 

Elämäkertojen ahmijalle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Kirjailijaelämäkertojen mestari Panu Rajala kirjoittaa tällä kertaa kansallisaarteestamme Eino Leinosta. Teos on ehdoton lukuelämys niille, joille Leinon runot ovat tuttuja, mutta mies myyttien takana on jäänyt vieraaksi.

Rajala avaa lukijalle oven Leinon maailmaan, jossa tutuksi tulee niin Päivälehden piiri kuin taiteilijaravintolatkin, joissa Leino viihtyi hovinsa kanssa.

Panu Rajala: Virvatuli, WSOY.

Matkakuumeiselle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Juha Itkonen teki matkan kiehtovaan Amerikkaan. Unelmien ja vapauden maasta paljastui uusia puolia, jotka eivät jätä Itkosta rauhaan. Itkonen tapaa kirjassa erilaisia ihmisiä ja pelkää tulevansa ammutuksi tai pidätetyksi.

Millainen on Trumpin Amerikka, miksi se ei lakkaa kiehtomasta, vaan valtaa kerta toisensa jälkeen kirjailijan mielen ja ui hänen teoksiinsa?

Juha Itkonen: Minun Amerikkani, Otava.

Kokeilunhaluiselle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Runoilija Miki Liukkonen nousi nuorena julkisuuteen kirjoitettuaan kehutun esikoiskokoelmansa Valkoisia runoja. Sittemmin Liukkonen on kirjoittanut myös proosaa. Nyt häneltä on julkaistu romaani O (luetaan ympyrä), josta on jo povattu kokonaisen sukupolven ääntä.

O on kaikesta tästä huolimatta ennen kaikkea kookas kirja siitä, millaista on arki tässä ajassa ja miten elää siinä”, sanotaan kirjan esittelytekstissä.

Miki Liukkonen: O, WSOY.

Ravistelua tarvitsevalle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Miranda July on kulttisuosiota nauttiva amerikkalainen ohjaaja ja kirjailija, joka ei päästä lukijaansa helpolla. Näennäisesti mitäänsanomattomat hetket, viattomat väärinkäsitykset ja nolot paljastukset muuttuvat Julyn viekkaassa käsittelyssä asioiksi, jotka voivat kääntää koko maailman päälaelleen.

Lukeminen on välillä vaikeaa myötähäpeän yllättäessä, mutta novellikokoelma palkitsee empatiallaan. Henkilöhahmot saavat osakseen hellyyttä ja myötätuntoa, mutta mikään ei ole Julyn maailmassa mustavalkoista.

Miranda July: Uimakoulu, Siltala.

Identiteettiään pohtivalle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Bad feminist herätti keskustelun ilmestyessään Yhdysvalloissa ja nyt kirja on suomennettu. Gay pohtii populäärikulttuurista ponnistavissa esseissään, millaista on kasvaa ja olla nainen, musta ja feministi meitä ympäröivän kulttuurin ristipaineissa.

Esseet käsittelevät oivaltavasti sukupuolta, seksuaalisuutta ja etnisen taustan merkitystä.

Roxane Gay: Bad feminist, Like.

Lukuromaania kaipaavalle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Nobel-palkittu turkkilaiskirjailija Orhan Pamuk kirjoittaa Turkin lähihistoriasta tarkasti, mutta lämpimästi. Lähes 800-sivuinen teos kiinnostaa erityisesti ajankohtaisuutensa takia.

Tarina kertoo Mevlutista, joka on aivan tavallinen mies, jolla on kuitenkin erikoinen mieli: Mevlutille vastoinkäymisetkin ovat lahja, joka voi antaa jotain uutta ja ihmeellistä – jopa silloin kun hän menee vahingossa naimisiin väärän naisen kanssa.

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni, Tammi.

Suhteessaan hapuilevalle

Kevään kirjavinkit lukutoukalle.

Geir Gulliksen on norjalainen kirjailija, kustantaja ja Karl-Ove Knausgårdin editori. Gulliksen nauttii kriitikoiden suosioita kotimaassaan, mutta Kertomus eräästä avioliitosta on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

Tarina kertoo avioparista, joka päätyy 20 vuoden liiton jälkeen eroon. Kun vaimo ei anna miehelleen selitystä erolle, mies alkaa itse kehittää kertomusta, joka on johtanut nykytilanteeseen.

Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta, Siltala.

 

Lue myös nämä jutut:

Etsitkö uutuuskirjoista lukuvinkkejä? Listasimme kevään koukuttavimmat romaanit Kevään 2017 tietokirjat: poimi sivistävät ja viihdyttävät lukuvinkit Vuoden 2016 parhaat kirjat – nämä lukutoukka itse ostaisi Toimittaja Rauli Virtasen ikimuistoiset matkatarinat: Brasilia, Burma, Kenia ja New York

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nappaa Kotilieden lukuvinkit: tässä ovat kevään kiinnostavimmat kirjat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.