Kulttuuri

Onko tässä lauantai-iltojesi pelastaja? Uuden brittidekkari Bancroftin päähenkilöitä emme ole poliisisarjoissa tottuneet näkemään

Ylen uusi brittidekkarisarja Bancroft on psykologinen trilleri, joka kertoo menestyneen poliisin piinasta. Luvassa on jännitystä ja taattua brittiläistä televisio-osaamista. Katsojaa ilahduttaa myös se, että kerrankin poliisisarjan kaikki päähenkilöt ovat naisia.

Nyt kuluu neljä lauantaita kynsiä purren, sillä jo ensimmäisessä uuden brittidekkarisarja Bancroftin jaksossa ladataan kaikki mahdollinen tiskiin: ylennystä havitteleva piinkova etsiväylikomisario Elizabeth Bancroft (Sarah Parish) jahtaa kaupungin pahamaineisinta ja väkivaltaisinta rikollisjengiä, kun poliisiasemalle tulee töihin untuvikko, parikymppinen ylikonstaapeli Katherine Stevens (Game of Thronesissa esiintynyt Faye Marsay).

Pian naimisissa oleva työkaveri alkaa lähennellä kokematonta ylikonstaapelia. Myös työ vanhojen, ratkaisemattomien rikostapausten parissa kirjoituspöydän ääressä tympii aluksi.

Ratkeaako vanha murha?

Nuori ja kunnianhimoinen Katherine Stevens haluaisi päästä vaikeita rikoksia ratkaisevan tähden, etsiväylikomisario Bancroftin tiimiin, mutta oma pomo tahtoo hänen jatkavan kylmenneen tapauksen parissa.

Katherinen pomo haluaa saada oman osastonsa ratkaistujen rikosten tilastot kauniimmiksi, jotta hän saisi kirjoituspöydän takaa kurotettua ylimmäksi pomoksi ohi kentällä nyrkit veressä viihtyvän kollegansa Elizabeth Bancroftin.

Työkavereidensa ihailema Bancroft antaa lausuntoja televisiossa, ja toiminnan nainen tuntuu lukevan rikollisia kuin avointa kirjaa. Kukapa ei haluaisi päästä tällaisen taiturin tiimiin?

Nuoren Katherinen luottamus joutuu kuitenkin koetukselle, sillä Elizabeth Bancroft alkaa pitää häntä silmällä ja haluaa Katherinen siksi lähelleen.

Samaan aikaan 27-vuotta sitten murhatun Laura Fraserin ratkaisematon tapaus alkaa kuitenkin kiinnostaa nuorta ylikonstaapelia. Toimivatko hänen tutkimuksensa katalysaattorina, kun murhaa aikoinaan tutkinut  eläkkeellä oleva poliisi saa surmansa?

Menneisyys piinaa Bancroftia

Elizabeth Bancroftilla näyttää olevan mieltä piinaava menneisyys, joka saa hänet tekemään kaikkensa, että Katherine Stevensin tutkima vanha murhajuttu jäisi tuoreen ylikonstaapelin ensimmäiseksi ja viimeiseksi isoksi työksi.

Sarjassa on upeita, modernilla tekniikalla tuotettuja takaumajaksoja, joissa näyttelijä taiotaan yhtäkkiä 30 vuotta nuoremmaksi itsekseen. Bancroftin ja hänen ikätovereidensa menneisyys näyttää pilkahtelevan peileissä, laseissa ja siellä sun täällä, sillä koko sarjan ideana on keskittyä pohtimaan, miten ihminen voi elää kauan sitten tekemänsä kohtalokkaan virheen kanssa.

Kolmanneksi naiseksi Bancroftin ja Stevensin tiimiin tulee Aniya Karim, kolmekymppinen tohtori, joka osaa teknisen tutkinnan kaikkein moderneimmat keinot. Voisiko nykytekniikka paljastaa, mitä 27 vuotta sitten tapahtui?

Entä mikä on Aniyan peittelemä suhde kaupunkia piinaavan rikollisjengin johtajaan?

Sarja kuvaa naisia miehisessä työelämässä

Jännittävä tv-sarja nostaa modernisti ja tarkkanäköisesti esiin myös naisten työoloja miehisessä ympäristössä: miten naisen pitää kestää lähentelyä, olla parempi kuin miehet ja kestää vielä pomoja, jotka tukahduttavat nuorten naisten kunnianhimon ja suosivat nuoria miehiä.

Ohjelmassa ei ole hienoja autoja, näyttäviä kiihdytyksiä tai yliannosta väkivaltaa. Visuaalisuudessaankin sarja keskittyy tukemaan menneisyyden ja nykyisyyden limittymistä ihmisten elämässä.

Käsikirjoittaja Kate Brooke on kirjoittanut myös suositun Mr Selfridge -sarjan, joka kertoi kuuluisasta lontoolaisesta tavaratalosta. Bancroft-sarja on kuvattu Boltonissa.

Bancroft Yle TV1:ssä lauantai-iltaisin 9.3.2019 alkaen. Sarja on nähtävissä Yle Areenassa 30 päivää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko tässä lauantai-iltojesi pelastaja? Uuden brittidekkari Bancroftin päähenkilöitä emme ole poliisisarjoissa tottuneet näkemään

tarkrennus

Ei klo 19? Ohjelmatietojen mukaan klo 22.30

Riitta Lehtimäki

Hei, kiitos huomiosta! Silloin kun Kotilieden tv-sivua tein, ohjelmatiedoissa oli kellonaika klo 19. Lehden ollessa pitkään painossa ohjelmatiedot muuttuvat ja nyt nettisivullekin on vielä jäänyt tuo vanha kellonaika. Korjaamme asian. Hyviä tv-katselutuokioita uuden ja jännittävän lauantaisarjan parissa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.