Kulttuuri

Ruisrock täyttää 50 vuotta – jaa muistosi legendaarisesta festivaalista!

Juhlan kunniaksi tehty Ruisrock-dokumentti on nähtävissä Yle TV2:ssa 8. heinäkuuta. Tunnistatko itsesi tanssimassa lavan edessä tai kahlaamassa rantavedessä jollakin festarin viidellä vuosikymmenellä? Entä oletko jakanut festarikokemuksesi Ruisrock-kirjan tekijöille?

Kuka olisi arvannut, kun vuonna 1969 muutama pitkätukka osoitti mieltään Aurajoen rannassa ja kävi vaatimaan Turun musiikkijuhlille pop- ja rockmusiikkia, että seurauksena olisi ikoninen rockfestivaali, Ruisrock, joka pidettiin ensimmäisen kerran kesällä 1970.

Ruisrockissa 1978 poliisit rauhoittelivat nuorisoa.
Ruisrockissa 1978 poliisit rauhoittelivat nuorisoa.

Lue myös: Musiikin vaikutus terveyteen on kiistaton – nämä asiat sinussa tapahtuvat, kun kuuntelet musiikkia

Tänä kesänä pidetään Ruisrockin 50. festivaali, ja sen kunniaksi Yleisradio on tehnyt dokumentin rauhan ja rakkauden sanomaa levittäneestä nuorisotapahtumasta. Festivaali pidetään 5.–7. heinäkuuta.

Ruisrockissa esiintyvät tänä kesänä muun muassa J. Karjalainen, Sanni, Lykke Li, Maustetytöt, Vesta, Ellips, Adikia, Chisu, Anna Puu ja JVG.

Terhi Kokkonen ja Ismo Alanko kertovat Ruisrock-muistojaan

Dokumentti Ruisrock – 50 kesää meren rannalla näyttää runsasta kuvakavalkadia vuosien varrelta, mutta festivaalimuistoja eivät Euroopan toiseksi vanhimmasta rockfestarista pääse kertomaan suurten ikäluokkien senioriartistit Wigwamista tai Tasavallan Presidentistä.

Artistimuistoja kertovat nykymuusikot Terhi Kokkonen, Ellinoora, Ismo Alanko, Samuli Putro sekä Olavi Uusivirta.

Ismo Alanko onkin oikea Ruisrockin veteraani, sillä hän on esiintynyt siellä niin Hassisen koneen, Sielun Veljien kuin monien muiden kokoonpanojensa kanssa. On ihmeellistä kuulla, kuinka Ismo Alanko on päälavalla esiintyessään tuntenut jäävänsä Kaija Koon ja Cheekin varjoon näiden esiintyessä kahdella muulla lavalla.

On yllättävää, miten vähän nuoriso on muuttunut 50 vuodessa: musiikki, aurinko ja yhdessä muiden kanssa suuressa massassa joraaminen, pogoaminen ja hilluminen näyttää päihdyttävän nuoret samalla tavalla vuosikymmenestä toiseen.

Ruisrockista jää kaikille elämänikäisiä nuoruusmuistoja, mutta toisille Ruisrock avaa näyn mahdollisesta tulevaisuudesta.

Monet rocktaivaamme suurista nimistä ovat saaneet ensikosketuksensa rockfestivaaleihin ensin Ruisrockin yleisönä, kuten 16-vuotias Pelle Miljoona, joka esiintyi Ruisrockissa ensimmäisen kerran vuonna 1979 – ja Eppu Normaalin Juha Torvinen, joka pääsi festivaaleille vain 13-vuotiaana.

Hanoi Rocks esiintyi 1980-luvulla Ruisrockissa.
Hanoi Rocks esiintyi 1980-luvulla Ruisrockissa.

Kirja Ruisrockista ilmestyy keväällä 2020

Lisää nostalgisia Ruisrock-muistoja saadaan ensi keväänä, kun toimittajat Jaakko Mikkola ja Jukka Kittilä julkaisevat tietokirjan Euroopan toiseksi vanhimmasta rockfestivaalista.

”Ruisrock on keskeinen tapahtuma suomalaisen populaarimusiikin kehittymisessä ja sen eri vaiheissa kohti nykyhetkeä. Näin ollen se on monille kävijöille legendaarisin kotimainen festivaali”, Jaakko Mikkola sanoo.

Ruisrockiin liitetään vuosikymmenestä toiseen ainainen auringonpaiste, Rantalavan tunnelma ja ohi lipuvat ruotsinlaivat.

”Jokaiselle sukupolvelle festivaali on tuonut oman nuoruuden avainkokemuksia”, Jukka Kittilä sanoo.

Legendaarisimmat tapahtumat Ruisrockissa

Ikimuistoisia tapahtumia on 50 vuoteen mahtunut lukemattomia. Kirjailijat Jaakko Mikkola ja Jukka Kittilä nostavat esiin erityisesti ensimmäisen festivaalin vuonna 1970, joka oli samalla ensimmäinen rockfestivaali Pohjoismaissa, toinen Euroopassa.

Legendaarisesta Woodstockista Ruisrockin perustajat eivät olleet tuolloin edes kuulleet. Se kertoo siitä, että ajatus rockfestivaaleista oli ilmassa kaikkialla länsimaissa, joissa rockista oli tullut nuorisokulttuurin suunnannäyttäjä ja uusien sukupolvien vapaudesta unelmoivien ajatusten äänenkannattaja.

Monista tapahtumista Nirvanan keikka vuonna 1992 on myös legendaarinen. Kävijöiden muistoja keränneet Mikkola ja Kittilä ovat havainneet, että suosionsa huipulle juuri nousseen bändin keikka tuntuu olevan yksi kokonaisen sukupolven keskeisistä hetkistä.

Kolmantena laajempana legendaarisena asiana Mikkola ja Kittilä nostavat esiin maan vanhimman rockfestivaalin nykyisen valtavan suosion: festari myydään vuosi toisensa jälkeen loppuun.

”Järjestäjät ovat löytäneet vaikeidenkin vaiheiden jälkeen perustan, jolta tehdä pieniä hallittuja uudistuksia vuosi vuoden jälkeen”, Mikkola sanoo.

Rauhasta ja rakkaudesta tapahtumabisnekseksi

1970-luvulla alkuvuosien festivaalit olivat rauha ja rakkaus -ideologian sävyttämät. Festivaali oli vielä enemmän kansanliike kuin tapahtumabisnes.

1970-luvun lopulta 1980-luvulle Ruisrock haki linjaansa, ja 1980-luvulla Rainer Kosken tultua vastaamaan Ruisrockin ohjelmasta tapahtuma alkoi uudelleen kiteytyä areenaksi, missä voi kuulla kiinnostavimmat uudet ulkomaiset ja kotimaiset yhtyeet.

”Rainer Koski teki Ruisrockia pari vuosikymmentä musiikinrakastajan pieteetillä”, Jukka Kittilä sanoo.

1990-luvun suurvuosien jälkeen Ruisrock kärsi talousvaikeuksista ja festivaali siirtyi Juhani Merimaan ja Vantaan Festivaalit Oy:n järjestettäväksi.

2010 alkoivat Ruisrockin menestysvuodet, joiden aikana Ruisrockin ohjelma on profiloitunut entistä selkeämmäksi ja tapahtuma on kävijämäärällä mitattuna suositumpi kuin koskaan aikaisemmin historiansa aikana.

Ystäviä ja kuuluisuutta Ruisrockista

Vaikka musiikkia voi kuunnella määrättömästi omissa, mukavissa oloissaan, Ruisrock kuuluu monien nuoruuteen.

”Festivaaleille tullaan kohtaamaan ystäviä, solmimaan uusia ystävyyksiä, kokemaan musiikkia ja festivaalia kaikilla aisteilla, vapautumaan. Rockfestivaalien laventuminen kokonaiselämykselliseen suuntaan kannattelee niitä myös uusien sukupolvien kesään kuuluviksi tapahtumiksi”, Jaakko Mikkola sanoo.

Suomalaisille artisteille Ruisrock on osa suomalaisen populaarikulttuurin mytologiaa. Monelle esiintyminen Ruisrockin legendaarisella Rantalavalla tai Niittylavan päälavalla on symbolinen hetki, joka kertoo merkittävän suosion saavuttamisesta kotimaassa.

”Ulkomaisille artisteille Ruisrock on usein yksi keikka muiden joukossa, mutta tapahtuman mieluisuudesta ja toimivuudesta kertoo, kuinka monet bändit ja artistit palaavat Ruissaloon yhä uudelleen ja uudelleen”, Jukka Kittilä sanoo.

Dokumentti Ruisrock – 50 kesää meren rannalla Yle TV2 8.7. klo 20. Nostalgisia Ruisrock-muistoja on luvassa lisää keväällä 2020, kun Jukka Kittilän ja Jaakko Mikkolan Ruisrock 1970–2020 -tietokirja (Johnny Kniga) ilmestyy.

Onko sinulla muistoja Ruisrockista? Kerro ne jutun kommenttikentässä!