Kulttuuri

Televisiovinkki sunnuntai-iltaan: Tuhansia ihmisiä Chilessä pelasteneiden suomalaisten sankariteosta kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa

Invisible Heroes on Ylen uusi tositapahtumiin pohjautuva fiktiivinen draamasarja. Se kertoo suomalaisille tuntemattoman sankaritarinan Tapani ja Lysa Brotheruksesta ja Ilkka Jaamalasta, jotka pelastivat yli 2000 ihmistä Chilen sotilasjuntan kynsistä vuonna 1973.

Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 oli dramaattinen Chilessä. Sotilasvallankaappaus oli käynnissä ja maa sisällissodan partaalla. Sotilaat kuljettivat ihmisiä vangeiksi Santiago de Chilen kansallisstadionille.

Ihmisiä katosi ja kuoli. Niin kävi myös kuuluisalle teatteriohjaajalle, laulaja-lauluntekijälle Viktor Jaralle. Presidentti Salvador Allenden väitettiin tehneen itsemurhan.

Suomalaiset diplomaatit Tapani Brotherus ja Ilkka Jaamala sekä Tapanin vaimo Lysa Brotherus olivat yhtäkkiä tapahtumien keskipisteessä. Miehet oli lähetetty rakentamaan kauppayhteistyötä Suomen ja Chilen välille, mutta kärjistynyt tilanne mullisti heidän komennuksensa täydellisesti.

Brotherusten residenssin pihalle ilmestyi apua anovia, vainottuja chileläisiä.

Samettitakkinen, Kirkaa koti-Helsingissä kuunnellut kehitysyhteistyöasiantuntija oli yhtäkkiä kriisin keskellä. Tapani Brotheruksen piti unohtaa kauppojen hierominen, samoin golfaaminen ja hieno, sinapinruskea Volvonsa. Nyt puhdistettaisiin haavoja, majoitettaisiin ihmisiä ja keksittäisiin Lysan ja Ilkan kanssa, mitä sitten voi tehdä.

Apua ei ollut Suomesta saatavissa, sillä ulkopolitiikan johto ei halunnut suomalaisten sekaantuvan mihinkään. Tärkeintä olisi suhteiden ylläpito länteen, Yhdysvaltoihin.

Pelastustyö alkaa kotipihalta

Näin alkoi hiljaisten suomalaissankarien näkymätön pelastustyö. Brotherukset ja Jaamala työskentelivät salassa ja luvatta.

Näistä dramaattisista hetkistä, jolloin suomalaiset päättivät toimia oikeaksi katsomiensa asioiden ja ihmisoikeuksien hyväksi oman henkensä kaupalla, on nyt tehty suomalais-chileläinen tv-sarja Invisible heroes (Näkymättömät sankarit).

Toisin oli Ruotsin suurlähetystössä: suurlähettiläs Harald Edelstamilla oli hallituksen ja pääministeri Olof Palmen vankkumaton tuki, ja Edelstam saattoi toimia näkyvästi ja julkisesti. Ruotsin lähetystö suojeli myös Kuuban kansalaisia.

Yhdessä suomalaiset ja ruotsalaiset aloittivat operaation, jossa pelastettiin yli 2000 hengenvaarassa ollutta chileläistä Eurooppaan.

Invisible Heroes on kuusiosainen tv-sarja, joka kertoo suomalaisten diplomaattien aiemmin kertomattoman sankaritarinan. Sarja kuvattiin Chilessä keskeisillä tapahtumapaikoilla kesällä 2018.

Invisible Heroes -tv-sarja oli kansainvälinen ponnistus

Brotheruksen ja Jaamalan työn tuloksena Suomeen tuli lähes kaksisataa chileläistä pakolaista. Suurin osa suomalaisten pelastamista pakolaisista päätyi silloiseen Itä-Saksaan, loput muualle Eurooppaan.

Tapani Brotherusta näyttelee Pelle Heikkilä ja Lysa Brotherusta Heikkilän vaimo Sophia Heikkilä. Ilkka Jaamalan roolissa nähdään Ilkka Villi.

Ruotsin suurlähettilään rooliin on saatu karismaattinen Mikael Persbrandt. Hän pääsee heti ensitapaamisella kuittailemaan Brotherukselle, keltanokalle:

”Onko tämä ensimmäinen vallankaapauksesi?” samalla kun käynnistää varageneraattorin ja hissaa entistä suuremman Ruotsin lipun salkoon.

Siitä alkaa hellittämätön työ.

Keskeisiä chileläisiä henkilöitä esittävät sikäläiset huippunäyttelijät Gaston Salgado, Cristian Carvajal, Marcial Tagle ja Ingrid Isensee.

Sarjan käsikirjoittajia on kummastakin maasta: Tarja Kylmä Suomesta ja Manuela Infante Chilestä. Ohjaajat ovat Mika Kurvinen ja Alicia Scherson.

Invisible Heroes  Yle TV1:ssä alkaen 21.4.2019 kello 21.05  ja samana päivänä Yle Areenassa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Televisiovinkki sunnuntai-iltaan: Tuhansia ihmisiä Chilessä pelasteneiden suomalaisten sankariteosta kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa

Marita

Erittäin hyvä ja kiinnostava sarja!

Sadismi,mobbing, organised stalking

Omakotinaapurusto on vuodesta 2007 pitänyt melukampanjaa yhden pariskunnan pyydettyä ihnisiä siihen kaveriperheensä kanssa jotka heidän rajanaapureita. Alussa kotini edessä kadulla josta pari metriä kotiiini paukuteltiin ja karjuttiin ja kiljuttiin väkisin vuosia joukkuepelin ym kakara ja aikuiskokoontuminen kotini edessä kokoaikaista.
Sen jälkeen alkoi seinien ja tiilimuurin paukuttelu, kurjuminen, karjuminen, kakarat selvästi oli käsketty koska tulivat aivan rajalle kirkumaan huutamaan eikä esim tämä aloittajaperheen rajanaapuri kaveriperhe ole yhtään kertaa vuodesta 2007 laittanut jengiä huutamaan toisen melkein rajanaapurinsa rajalle vaan vökisin tuonut heidöt tien toiselle puolelle meidän rajalle.

Minun rajanaapuri luvannut tonttinsa leikipaikaksi vuodesta 2013- 2014 lähtien kaikille, eli jos yritimme ulos, omalle pihalle, siihen säntäsi ovela ilme naamalla kakaralauma 2minuutin sisään siitä että menimme takapihalle tai avasimme parvekkeen oven. Vaikka perhe pois. Seinään ja muuriin paukuttelu ja alamäkeen kadulla laskeminen erilaisilla härveleillä, laudoilla, ym ja samalla kakaroiden kommunikointi huutamalla ja kirkumalla. Vanhemmat käskeneet että ulkona saa ja pitää huutaa. Tuovat kakarat tähän meidön talon eteen. Nyt molemmat rajanaapurimme harrastavat tätä meidön perheen kiusaamista melulla, eli eivöt rehellisesti pistä omaa trampoaa ja kaikkea melua omaan ikkunaan vaan molemmat ovat nyt vuosia tehneet kaiken melun meidön rajalla. Toisella yli 10 kulkupeliä joiden kanssa meluaa tahallisesti pihalla meidän rajalla vaikka talli on.kakaramelua järjestää tahallisesti. Paritalon trampoliini meidän rajalla. Jn ei oman ikkunan vieressä. Kadulla huutaminen ja möyke jatkuvaa.
trimmerit, sirkkelit, moottorisahat, porat, painepesurit… joku möly on ollut vuodesta 2007 aivan koko ajan kesällä tässä kohtaa.

kun kävelen kesällä 400 metriä kissan hoitoon, siellä aivan täysin hiljaista aina.

Näiden mielestä kakarat saa ulkona huutaa kirkua ja paukutella ja isot laumat alussa, nyt pienemmät, on kukin vuorollaan vuodesta 2007 tuonut tähän. Käskevät koska ei voi olla sattumaa että ne jotka juttelevat pariskunnalle joka minun kuullen tätä touhua vörvää mm.hyssyttämällä ja puhumalla minusta, heidän kakarat alkavat täysin systemaattisestu kaikki huutaa tässä. Vuodesta 2007 kymmeniä perheitä.

Emme matkusta etelän lomilla tai ylipäänsä. Niin pienille kuin nyt teini-ikäisille lapsilleni olisi riittänyt linnunlaulusta nauttiminen pihassa. Tämän nämä hyväosaiset aikuiset ovat hslunneet porukassa järjestäytyneesti lapsiltani tuhota. Hyväosaiset aikuiset usuttavat tahallisesti pihaurheilua karjumisineen liian pienissä tiloissa vaikka lähiliikuntapaikkoja ym pilvin pimein. Toiselta lapseltani puhkesi umpilisäke. Toinen on jo noin 10 vuotta pitänyt kuulokkeita jatkuvasti, aina, koska vuodesta 2007 kuuluneet äkkinäiset huutamiset, paukuttelut, karjumiset syövät sydämen terveyttä ja tekevät samaa oloa kuin sodassa olisi, jatkuva pelkotila.

En oleta kenenkään uskovan, mutta parikolmekymmentä verkostoitunutta, sosiaalisesti ja taloudellisesti hyväosaista, on vuodesta 2007 tuhonnut lasteni elämää yhteisövainoamalla.

Käyttävät kakaroitaan tahalliseen häirintään. Mutta viime vuosia kova moottorilaitemelu kesällä jatkuvaa.Tabuja ei saisi olla. Se mahdollistaa vainon kun kakaramelua pidetään spontaanina ja sitä ja ”pihaleikkiä” kehumalla voi nostaa omaa statusta, kiusatun piikkiin, kunhan ei joudu uhrin saappaisiin.

Hidden evil noise campaign
Mobbing
Flying monkeys
Organised stalking

Sinun täytyy kommentoidaksesi.