Luonto

Piinaavatko hirvikärpäset? 7 toimivaa vinkkiä, joilla suojaudut

Hirvikärpänen riivaa syksyisin metsäretkeilijää. Onneksi näiltä iljettäviltä mönkijöiltä voi myös suojautua! Toimitus kaivoi esiin parhaat vinkkinsä.

Hirvikärpäset ovat metsien jokasyksyinen riesa, eikä niistä päästä, ennen kuin talvi saapuu. Vaikka hirvikärpäset eivät varsinaisesti ole vaarallisia, vaatteisiin ja hiuksiin takertuvat mönkijät ovat epämiellyttäviä ja saattavat joillekin ihmisille aiheuttaa allergisen reaktion.

Kotilieden toimitus kaivoi esiin parhaat vinkkinsä taisteluun hirvikärpäsiä vastaan. Näillä vinkeillä suojaudut metsässä!

Lue myös: Metsätieteilijä Mirja Nylander löytää metsästä rentouttavaa energiaa: ”Metsä paransi masennukseni”

1. Vedä huppu päähän

Tiheäsilmäinen hirvikärpäshuppu suojaa päätä ja niskaa kärpäsiltä. Toinen vaihtoehto on vetää liukaspintaisen takin huppu tiiviisti pään ympärille ja kiristää nauhat siten, että kärpäset eivät pääse mönkimään reunojen väleistä sisään. Tehokasta on myös tavallisen hupun ja hirvikärpäshupun yhdistäminen.

2. Pukeudu vaaleaan

Tumma vaatetus saa hirvikärpäsen luulemaan sinua hirveksi. Heitä siis niskaan vaaleat kuteet ja hämäät suurinta osaa kärpäsistä.

Lue myös: Muniiko hirvikärpänen ihmiseen? Mursimme hirvikärpäsiä koskevat myytit

hirvikärpäset, hirvikärpänen, näin suojaudut hirvikärpäsiltä, miten suojautua hirvikärpäsiltä

3. Mene sinne, missä hirvikärpäset eivät lennä

Helpoin tapa vältellä hirvikärpäsiä on mennä retkelle sellaiseen metsään, jossa kärpäset eivät viihdy. Hirvikärpäsiä on todennäköisemmin mäntytaimikkovaltaisissa metsissä, joissa hirviä liikkuu runsaasti. Pohjoisimpaan Suomeen kärpäset eivät ole vielä löytäneet tietään, vaan niitä esiintyy runsain määrin erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa.

4. Valitse oikea aika metsässä liikkumiseen

Kun metsään menee sateella, hirvikärpäset pysyvät piiloissaan eivätkä käy kimppuun niin helposti. Viileys puolestaan jähmettää hirvikärpäset, joten aamulla ja illalla metsässä lentelee vähemmän hirvikärpäsiä kuin päivällä.

Lue myös: Älä eksy metsässä! 5 elintärkeää vinkkiä marjastajalle ja sienestäjälle

5. Hiuslakkaa päähän

Kun tulet metsästä, suihkuta päähäsi runsaasti hiuslakkaa. Kampaa lakan jähmettämät hiukset huolellisesti. Päähäsi tiensä löytäneet kärpäset ropisevat harjatessa pois, eivätkä jää muhimaan hiuksiisi.

6. Tee teepuuöljystä karkoite

Sekoita teepuuöljyä ruokaöljyyn ja suihkuttele karkotetta suihkepullosta käsiin, niskaan, selkään sekä päähän ennen kuin lähdet metsään. Eteerisen öljyn voimakas tuoksu saa hirvikärpäset karttamaan sinua.

Käytä karkotetta ensimmäisellä kerralla varovasti, sillä eteeriset öljyt eivät välttämättä sovi kaikille ja voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

7. Metsästä hirvikärpäset ilmastointiteippiin

hirvikärpäset, ilmastointiteippi, Harri Ruutana
Hirvikärpäset saa nalkkiin ilmastointiteipillä! Kuva: Harri Ruutana

Kieputa ilmastointiteippiä takin kaulukseen siten, että teipin liimapinta jää ulospäin. Kun hirvikärpäset mönkivät selkääsi pitkin ja pyrkivät kaula-aukosta sisään, ne jäävät teippiin kiinni eivätkä pääse pötkimään pitkälle.

Mikä on sinun paras vinkkisi hirvikärpäsiltä suojautumiseen? Kerro kommenteissa!

Lähteet: Hyönteismaailma, Luke, vinkit on kerätty Kotilieden toimitukselta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piinaavatko hirvikärpäset? 7 toimivaa vinkkiä, joilla suojaudut

Päivi Koib

Napakkaresoriset sukat housunlahkeiden päälle ja käsiin napakkaresoriset kynsikkäät jotka puetaan hihansuun päälle. Ja tietenkin hirvikärpäslakki jonka alareuna vielä tiivistetty kaulaan huivilla.

Päivi Koivu

Napakkaresoriset sukat housunlahkeiden päälle ja käsiin napakkaresoriset kynsikkäät jotka puetaan hihansuun päälle. Ja tietenkin hirvikärpäslakki jonka alareuna vielä tiivistetty kaulaan huivilla.

metsämies

Uimalakki päähän,hiukset sen sisään,päälle huivi tai huppu,ei pääse ryömimään.Napakat sukat housunlahkeiden päälle,napakat kertakyttöhanskat hihojen päälle.

hahhah

aivan potaskaa kaikki. Esim hirvikärpäset ei sateesta välitä ja hupun nyörien kiristäminen on ihan vitsi. On myös ihan sama, minkä väriseen takkiin pukeudut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.