Luonto

Koe Lofootit - meri ja luonto kohtaavat matkailijan Pohjois-Norjassa

Pohjois-Norjassa sijaitseva Lofoottien saariryhmä on automatkailijan merellinen luontokohde. On elämys ajaa yli siltojen ja läpi tunnelien vuorenrinteillä kiemurtelevia maisemateitä.

Lofootit on raikkaiden tuulien maa

Golf-virran ansiosta Norjanmereen työntyvillä Lofooteilla on kesällä parisenkymmentä astetta lämmintä ja talvella vain muutamia pakkasasteita. Silti meri, tuuli ja pohjoinen sijainti tekevät olosuhteista ankarat ja aalloista suuret. Haasteita etsivät vaeltajat, kalastajat ja melojat viihtyvätkin Lofoottien koskemattomassa luonnossa.

Vuortenrinteillä mutkittelevalla maisemareitillä ihastelemme auton ikkunasta avautuvia vehreitä laaksoja, auringossa kimmeltäviä merenpoukamia ja rinteillä laiduntavia lampaita. Valkoisiksi maalatut talot on maustettu sievillä puisilla pitsikoristeilla.

Sillat ja tunnelit yhdistävät tiet Lofooteilla

Lofoottien saariryhmään kuuluu kuusi, silloilla toisiinsa linkittyvää pääsaarta ja useita pienempiä saaria.

Rambergin ympäristön maisemat ovat kuin satukirjan sivuilta.

Saarille voi ajaa autolla mantereelta pohjoisesta E10-valtatietä pitkin. Lofooteilla valtatie jatkuu 260 kilometriä ja päättyy Moskenesøyan kalastajakylä Åhon. Loppuvuodesta 2017 valmistuva puolentoista kilometrin mittainen Hålogalandin riippusilta lyhentää ajomatkaa Lofooteille parikymmentä kilometriä.

Tiet Lofooteilla ovat helpommin ajettavia kuin monilla alueilla Norjassa, mutta ne ovat paikoitellen niin kapeita, että on odotettava vuoroaan vastaantulijoita kohdatessa. Loma-aikaan liikkeellä on paljon karavaanareita ja moottoripyöräilijöitä.

Lyhytkin matka vie aikaa, kun nopeudet ovat alhaisia – mutta mihin täällä olisikaan kiire. On elämys ajaa kiemurtelevia teitä, jotka painuvat välillä vuorten halki louhituittuihin ja meren ali kulkeviin tunneleihin.

Yövy kalastajamökissä meren rannalla

Aamukävelyllä väistelen yön aikana rannalle huuhtoutuneita meduusoja ja simpukoita.

Yövyimme perinteisessä rorbussa Svolværissa, Lofoottien pääkaupungiksi kutsutussa noin 4400 asukkaan kaupungissa.

Rorbut ovat vanhoista kalastajamökeistä matkailukäyttöön muutettuja huoneistoja, joissa on useimmiten keittiö. Kalastajatunnelmaa luovat tummat hirret, meriaiheinen sisustus ja ulkoa kantautuva lokkien kirkuna.

Rorbut rakennettiin aikoinaan muilta paikkakunnilta tulleille kalastajille pyyntiajan asumuksiksi.

Svolværissa rorbut on rakennettu paalutusten varaan rannalle lähelle satamaa. Käymme ihmettelemässä ankkuroituja purjelaivoja, huvijahteja ja valaidenkatselualuksia. Satamassa lepää myös kuuluisaa Hurtigruten-reittiä pitkin Norjan rannikkoa liikennöivä laiva.

Ilahdun huomatessani, että satamaan rakennetuissa asuinkerrostaloissa on kunnioitettu merenkävijäperinnettä rakentamalla parvekkeet muistuttamaan laivan keulan muotoa.

Tuo norjalaisia villapaitoja tuliaisiksi

Hintataso on Norjassa korkea, joten matkailijan kauppakassille ja polttoaineelle tulee hintaa kolmannes enemmän kuin Suomessa. Lofootit on luonto- ja elämysmatkailijan paratiisi, eikä suuria kauppakeskuksia saarilla juuri ole. Svolværissa on muutamia erikoisliikkeitä ja matkamuistomyymälä.

Bøstadissa sijaitsevan Lofoten Gårdsysterin luomutilan puodista kannattaa ostaa matkaevääksi juustoa ja lihaa.

Pienissä kyläkaupoissa on hyvät valikoimat villalankoja ja neuleita, sillä neulomisperinne saarilla on yhä voimissaan. Lämpimiä varusteita tarvitaankin, sillä tuuli puhaltaa navakasti ja vuoret keräävät usvaa ympärilleen.

Kotiinviemisiksi kannattaa hankkia laadukkaita ja tyylikkäitä norjalaisia villapaitoja, lapasia sekä teknisiä ulkoilu- ja retkeilyvarusteita. Itse ihastuin unelmanpehmoiseen merinovillaiseen neuletakkiin.

Lofooteilla syödään kalaa

Lofooteilla syödään paljon meren antimia, erityisesti lohta ja turskaa. Kalankuivatustelineisiin törmää moneen otteeseen matkan varrella, ja kalankasvatusaltaita kelluu siellä täällä rantavesissä.

Valkoista vehnää ei juuri käytetä, paikallinen tuhti siemenleipä on leivottu spelttivehnästä. Hampurilaissämpylätkin ovat speltistä leivottuja, ja pihvit ovat lampaanlihaa.

Aamupalalla Bøstadin kylässä saamme maukasta kinkulla, juustolla ja sipulilla höystettyä omelettia. Tätä söisi toisenkin annoksen, jos vain jaksaisi! Tarjolla on myös graavattua ja vastavalmistetulta maistuvaa savulohta.

Viikingit vaikuttivat Lofooteilla 700–1000-luvuilla. Historiaan voi tutustua Lofotr Vikingmuseumissa.

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa poiketa Lofotr Vikingmuseumissa Borgissa. Museo on rekonstruktio alueelta löydetystä viikinkipäällikön asumuksesta ja toimii samalla viikinkien elämäntavan tutkimuskeskuksena. Kokeellisen arkeologian kursseilla pääsee seilaamaan viikinkiveneellä ja maistelemaan avotulella valmistettua lammasta ja vihanneksia.

Reine on Norjan kaunein kylä

Useiden tunnelien läpi ajettuamme putkahdamme Hamnøyn idylliseen kalastajakylään. Veneet uinuvat laiturissa ja lokinpoikaset tepastelevat rantakivikossa. Ahavoitunut kalastaja on juuri lähdössä merelle. Ei ihme, että yksi sun toinen matkailija pysähtyy valokuvaamaan näkymää.

Pääosa Lofoottien asukkaista saa elinkeinonsa merestä. Meripelastusalukset ovat aina lähtövalmiina Svolværin satamassa.

Mitä onkaan luvassa, kun jatkamme Norjan kauneimmaksi kyläksi valittuun Reineen? Jo matka on hengästyttävän ihana, sillä kylää ympäröivät Reinebringenin vuoret, joiden korkein huippu on 742 metriä merenpinnasta.

Vuoristossa on suosittua mutta vaarallista vaeltaa kivivyöryjen vuoksi. Minä jätän huipulle kiipeämisen väliin, mutta istahdan hetkeksi ylemmäs rinteelle. Kohta matka taas jatkuu.

Lue myös matkajutut:

Kolin upea kansallismaisema palkitsee turistin jokaisena vuodenaikana – lue Kolin tarina Lähde matkalle Gotlantiin – lue vinkit ja tärpit Pacific Coast  Highway – autolla Amerikan rannikkoa Mallorca: lähde vuoristoon Nämä matkat jokaisen tulee tehdä ennen kuolemaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koe Lofootit - meri ja luonto kohtaavat matkailijan Pohjois-Norjassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.