Luonto

Sienten tunnistus haltuun: Näitä sieniä et halua sekoittaa keskenään! Testaa, erotatko sienten näköislajit toisistaan

Herkullinen ruokasieni vai myrkyllinen näköislaji? Sienten tunnistus kannattaa ottaa haltuun. Opettele erottamaan ainakin nämä kuusi parivaljakkoa toisistaan!

Sienten tunnistus on elintärkeää. Metsässä on hyvä olla tarkkana, ettei kerää koriinsa herkullisten ruokasienten sijaan niiden tappavan myrkyllisiä tai lievästi myrkyllisiä näköislajeja. Selvitä testin avulla, erotatko ruokasienet näköislajeistaan!

Huom! Sienillä voi olla myös muita näköislajeja, kuin tässä jutussa mainitut. Tarkista kaikki näköislajit hyvästä, kotimaisesta sienikirjasta.

Lue myös: Tunnistatko tappavat myrkkysienet? Katso kuvat ja opettele metsiemme myrkyllisimmät sienet

Sienten tunnistus: Testaa tunnistatko ruokasienten näköislajit

Alla olevalla testillä voit testata, erotatko ruokasienten syömäkelvottomat tai vaarallisen myrkylliset näköislajit toisistaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että sienten tunnistamisessa tärkeää on myös se, miltä sieni haisee ja millainen sen malto on. Rouskuilla maitiaisneste auttaa tunnistamisessa. Pelkkä sienen ulkonäkö ei siis välttämättä kerro sitä, mikä sieni on kyseessä ja testin kuvista kaikkia sienen tuntomerkkejä ei välttämättä pysty näkemään.

Aloittelijan sienisilmä ei myöskään ole vielä kehittynyt niin pitkälle, että sienet pystyisi tunnistamaan pelkän kuvan perusteella.

1. Sienten tunnistus: herkkusienet ja valkokärpässieni

kuusiherkkusieni ja valkokärpässieni
Kuusiherkkusieni (vas.) ja valkokärpässieni (oik.) Kuva: CC4.0by-Juuso Äikäs ja CC4.0by-Jukka Vauras

Herkkusienet ovat ainoita sieniä, joihin tappavan myrkyllisen valkokärpässienen voi Suomessa sekoittaa. Herkkusienillä on valkoinen lakki, joissakin lajeissa lakissa on ruskeita suomuja. Myös valkokärpässieni on valkoinen.

Herkkusienten heltat ovat ensin punertavan harmaat ja myöhemmin mustat. Valkokärpässienen heltat ovat valkoiset. Jos herkkusienet kerää vasta vanhoina, kun niiden heltat on jo ehtineet tummua, sienet erottaa helposti toisistaan.

Herkkusienillä ei myöskään ole jalassa tyvituppea, joka valkokärpässienellä on. Useat herkkusienet tuoksuvat anismaisilta. Valkokärpässieni puolestaan tuoksuu epämiellyttävällä tavalla raa’alta perunalta.

2. Koivunkantosieni ja myrkkynääpikkä

koivunkantosieni ja myrkkynääpikkä
Koivunkantosieni (vas.) ja myrkkynääpikkä (oik.) Kuva: CC4.0by-Allar Antson ja CC4.0by-Arla Ilmanen

Sienestäjän ei pidä sekoittaa herkullista koivunkantosientä tappavan myrkylliseen myrkkynääpikkään. Molempien sienien lakit ovat kellanruskeita. Koivunkantosieni viihtyy nimensä mukaisesti koivun ja muiden lehtipuiden kannoilla ja rungoilla. Myrkkynääpikkä puolestaan kasvaa metsissä ja puistoissa esimerkiksi lastukoissa ja havupuiden lahoilla kannoilla ja rungoilla. Myrkkynääpikkä kasvaa harvoin lehtipuiden kannoilla tai rungoilla.

Myrkkynääpikkä on kooltaan koivunkantosientä sirompi. Myrkkynääpikällä jalan pinta on vaaleahahtuvainen toisin kuin koivunkantosienellä. Myrkkynääpikän jalassa on myös pieni, helposti katoava rengas. Koivunkantosienellä on jalassa kalvomainen rengas ja sen jalka on usein mutkalla.

Sekä myrkkynääpikän että koivunkantosienen lakit ovat kosteusmuuntuvia. Koivunkantosienen lakki on kosteana kellanruskea ja kun lakki kuivuu, se muuttuu keskustasta lähtien vaaleaksi. Myrkkynääpikkä puolestaan vaalenee säteittäisesti keskustasta lähtien kuivuessaan.

Myrkkynääpikän haju on jauhomainen. Koivunkantosienen haju on puolestaan voimakkaan makea.

3. Sienten tunnistus: kehnäsieni ja suippumyrkkyseitikki

kehnäsieni ja suippumyrkkyseitikki
Kehnäsieni (vas.) ja suippumyrkkyseitikki (oik.) Kuva: CC4.0by-Mikko Veräjänkorva & CC4.0by-Tupu Vuorinen

Erinomainen ruokasieni kehnäsieni saattaa sekoittua kokemattomalta sienestäjältä tappavan myrkyllisen suippumyrkkyseitikin kanssa. Kokenut sienestäjä näitä kahta enää tuskin sekoittaa toisiinsa.

Kehnäsienen lakki on vaaleankeltaisenruskea ja keskellä on usein vaaleaa härmää. Suippumyrkkyseitikin lakki puolestaan on punaruskea ja huopainen, ja keskusta voi olla kohonnut terävästi. Kehnäsienen heltat ovat vaaleanruskeat, kolotyviset ja melko tiheässä. Suippumyrkkyseitikillä heltat ovat punaruskeat, kolotyviset ja melko harvassa.

Kehnäsienen jalka on lakkia vaaleampi. Sormusmainen rengas repeytyy helposti. Suippumyrkkyseitikillä jalassa on kellertäviä suojusvöitä, ja väriltään jalka on lakin värinen. Jalka on usein pullistunut tyvestä.

Kehnäsienellä on myös muita ruokakelvottomia näköislajeja, esimerkiksi valkovillaseitikki. Sillä ei ole jalassa rengasta, vaan seittiä.

Lue myös: Opettele tunnistamaan herkullinen kehnäsieni! Älä sekoita sientä myrkyllisiin näköislajeihin

4. Mustavahakas ja nuijamalikka

mustavahakas ja nuijamalikka
Mustavahakas (vas.) ja nuijamalikka (oik.) Kuva: CC4.0by-Teppo Helo ja CC4.0by-Mikko Veräjänkorva

Hunajaisen tuoksuinen mustavahakas ja karvasmantelin hajuinen nuijamalikka saattavat mennä sekaisin. Mustavahakas on todella herkullinen ruokasieni. Nuijamalikka on syötävä sieni, mutta sen kanssa nauttii alkoholia, voi saada myrkytyksen. Siksi sienten erottaminen on tärkeää.

Mustavahakas on mustanharmaalakkinen ja sen heltat ovat valkoiset, johteiset ja harvassa. Nuijamalikka on väritykseltään yleensä selvästi mustavahakasta vaaleampi. Sen lakki on tyypillisesti harmaanruskea ja reunoilta vaalea. Heltat ovat kellanvalkoiset, johteiset ja aika tiheässä.

Mustavahakkaan jalka on pitkittäissäikeinen, harmaanruskea ja tasapaksu, monesti latvasta vaalea. Nuijamalikan jalka puolestaan on nuijamainen ja saman värinen kuin lakki. Jalassa on valkoista nukkaa. Mustavahakkaan malto on paksua ja haurasta, nuijamalikan puolestaan suhteellisen sitkeää ja monesti vetistä.

Lue myös: Mustavahakas on herkku, joka jokaisen sienestäjän kannattaa opetella tunnistamaan

5. Sienten tunnistus: kangasrousku ja lakritsirouksu

kangasrousku ja lakritsirousku
Kangasrousku (vas.) ja lakritsirouksu (oik.) Kuva: Kuva: CC4.0by-Mikko Veräjänkorva ja CC4.0by-Juuso Äikäs

Kangasrousku on satoisa ja herkullinen ruokaiseni, jonka voi löytää tunturikoivikoista, rämeen laidalta tai kangasmetsästä männyn tai koivun kyljestä. Kangasrousku voi mennä sekaisin lakritsirouskun kanssa. Se on lievästi myrkyllinen ja aiheuttaa vatsaoireita, jos sitä nauttii runsaasti. Lakritsirouskuja kasvaa kangasmetsien kosteissa painanteissa ja soiden tuntumassa.

Kangasrouskun ja lakritsirouskun erottaa parhaimmin maitiaisnesteen väristä. Kangasrouskun maitiaisneste on valkoista ja pippurista. Lakritsirouskun maitiaisneste puolestaan on vesikirkas.

Kangasrousku on lakritsirouskua pienempi ja sen lakin väri on tummemman punaruskea kuin lakritsirouskulla. Lakritsirouskun lakki on vaalean kellan-, puna- tai harmaanruskea. Lakritsirouskun jalka on tasapaksu, lakin värin ja härmeinen. Kangasrouskun jalka on nuorena lakkia vaaleampi, härmeinen ja vanhempana punertava ja ontto.

Kangasrouskun ja laktritsirouskun erottaa myös hajusta. Lakritsirouksu tuoksuu nimensämukaisesti lakritsaiselta etenkin kuivahtaneena. Kangasrouskun haju on pikemminkin miedon hedelmäinen.

Lue myös Anna.fi: Saatko sienistä vatsavaivoja? Syynä voi olla sienisokerin imeytymishäiriö

6. Ukonsieni ja ruskokärpässieni

ukonsieni ja ruskokärpässieni
Ukonsieni (kaksi vasemmanpuoleista) ja ruskokärpässieni (oik.) Kuva: CC4.0by-Allar Antson, CC4.0by-Javier Mansilla, CC4.0by-Petri Ropponen

Ukonsieni on herkullisen makuinen ruokasieni, jonka lakki on upean makuinen pihviksi paistettuna. Sen voi sekoittaa ruskokärpässieneen, joka on vaarallisen myrkyllinen. Myrkky vaikuttaa keskushermostoon.

Ukonsienen lakki on vaaleanharmaanruskea ja siinä on tummemman ruskeita, nahkaisia ja törröttäviä suomuja. Nuorena lakki on pallomainen, mutta vanhempana se laakenee kellomaiseksi. Lakin keskellä on ruskea, kova kohouma. Ruskokärpässienen lakki on ukonsienen lakkia tummemman ruskea. Väri on kellan- tai maksanruskea ja lakin pintaa peittävät erikokoiset, selvästi kellertävät suojusjätteet. Myös ruskokärpässieni on nuorena pallomainen ja myöhemmin laakea. Sen keskelle jää usein matala kuoppa.

Ruskokärpässieni on ukonsientä rotevampi. Sen jalassa on riippuva valkoinen rengas siinä missä ukonsienen jalan rengas on irtonainen, vaalea ja kaksinkertainen. Ruskokärpässienen valkoinen jalka on tyvestä mukulamaisesti pullistunut. Tyven suomut ovat suojausjätteestä. Myös ukonsienen jalan tyvi on mukulamaisesti paksuuntunut. Jalan pinnassa on ruskeita, poikittaisia kuvioita.

Ukonsienen malto on vaaleaa ja pehmeää. Joskus se voi muuttua punaruskeaksi. Ruskokärpässienen malto puolestaan on valkoista tai aivan pintakelmun alapuolella kellertävää. Ukonsienen haju ja maku muistuttavat mantelia. Ruskokärpässienen haju ja maku ovat mietoja. Sientä ei pidä maistaa, koska se on myrkyllinen.

Lähteet: Tea von Bonsdorff & Lasse Kosonen: Ruokasienet Suomen luonnossa (2020, Otava), Laji.fi-sivuston kuvaukset kustakin sienestä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienten tunnistus haltuun: Näitä sieniä et halua sekoittaa keskenään! Testaa, erotatko sienten näköislajit toisistaan

Kuvaajan ystävä

Onko teillä oikeus näihin kuviin, jotka Facebookista on napattu?

Ulla Lehtinen

Hei, kiitos kommentista! Kuvia ei ole napattu Facebookista, vaan ne ovat sieniasiantuntijoiden varmistamia kuvia Laji.fi-sivustolta. Kaikki kuvat ovat Creative Commons 4.0 -kuvia eli valokuvaaja on itse määritellyt, että kuvan saa uudelleenjulkaista, kunhan kuvaajatiedot mainitaan kuvan yhteydessä. Creative Commons 4.0 -lisenssistä voi käydä lukemassa lisää täältä: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.