Ihmiset

Matka: Paola Suhosen vinkit automatkalle

Muotisuunnittelija Paola Suhonen lähtee road tripille aina kun mahdollista ja lumoutuu monien jo unohtamista paikoista.

Paola Suohonen kehoittaa matkailijoita olemaan tyytymättä helppoon ratkaisuun. Tässä hänen omien matkojensa ikimuistoisimmat kohteet:

1. Aavasaksa, Ylitornio

”Kun olin pieni, tein perheeni kanssa paljon automatkoja eri puolille Suomea. Tuntuu, että tällainen kulttuuri on nykyisin kuollut. Lomalle lähdetään aina lentomatkan päähän. Nostalgiasyistä olen alkanut harrastaa road trippejä uudelleen aikuisiällä. Yksi suosikkipaikoistani on Ylitorniolla sijaitseva Aavasaksa.

paola aavasaksa
Ylitorniolla sijaitseva Aavasaksa on Paolalle tuttu jo lapsuudesta automatkoilta.

Isä kertoi minulle, että Aavasaksa on Suomen eteläisin paikka, jossa voi nähdä kesäisin keskiyön auringon. Paikassa on jotain maagista. Aavasaksa oli vielä 1950–60-luvuilla suosittu matkailukohde. Nyt tuolta ajalta peräisin olevat monet hotellit ja tanssi-
lavat ovat autioituneet. Niissä voi aistia menneen ajan tunnelman.

Aavasaksan vaaran korkeimmalla kohdalla on näkötorni, josta on upeat maisemat yli Tornionjokilaakson. Sieltä on varmaan käyty aikanaan ihailemassa myös yötöntä yötä.”

2. Kariega, 
Etelä-Afrikka

”Katsoin pikkutyttönä televisiosta Elsa – vapaana syntynyt -nimistä sarjaa, joka kertoo orvoksi jääneestä leijonanpennusta. Ihailin sarjassa näkyvää safarimaisemaa ja Afrikan eläinten runsautta. Aikuisena pitkäaikainen haaveeni oli päästä safarille.

Toive toteutui viime marraskuussa. Etelä-Afrikassa sijaitsevalla Kariegan luonnonsuojelualueella (Kariega Game Reserve) turistit maksavat päästäkseen töihin safarille. Yhden kuukauden aikana osallistuin muun muassa eläinten laskentaan ja raivasin teitä. Vapaaehtoistyön kautta pääsin todella tutustumaan luontoon, eikä safari tuntunut vain eläintarhakierrokselta. Pääsin näkemään läheltä muun muassa leijonia, seeproja, antilooppeja ja sarvikuonoja. Työ ei ole tarkoitettu aivan heikkohermoisille, koska kerrankin leijona tuli aivan auton lähelle. Siinä ei auttanut kuin istua rauhallisesti ja hiljaa paikoillaan.”

paola
”Olen matkoillani yöpynyt monesti Memory Motel nimisessä motellissa (692 Montauk Highway). Siellä voi aistia menneen maailman tunnelmaa. Huoneet ovat todella peruskuntoisia, jopa hieman räjähtäneitä. Älä ylläty, jos löydät seinältä hieman veriroiskeita. Motelli on hyvä tukikohta, josta käydä vaikkapa Montaukin majakalla tai rannalla.”

3. Montauk, Yhdysvallat

”Asuin New Yorkissa aikanaan pari vuotta ja ihastuin Montaukin pikkukylään. Siitä tuli henkäreikäni, kun halusin pois Manhattanilta. 

Nyt kun New Yorkista on jo tullut monelle saavutettava ja tuttu kohde, suosittelen tekemään päivämatkan Montaukiin. Parissa tunnissa pääsee autolla aivan toisenlaiseen maailmaan.

Montauk sijaitsee aivan Long Islandin niemenkärjessä. Ajomatkalla mennään muun muassa rikkaiden newyorkilaisten huvila-alue Hamptonsin läpi. Myös Montauk oli vielä 70-luvulla todellinen lomaparatiisi hotelleineen ja rantabulevardeineen. Sittemmin se on rapistunut.”

 4. Budapest–Bamako-ralli

”Euroopasta Afrikkaan ajettava Budapest–Bamako-ralli  on ainutlaatuinen matkaelämys. Kaikkiaan kuukauden kestävän rallin aikana näkee uskomattomia maisemia ja voi testata omat selviytymistaitonsa.

paola
Budapest–Bamako-rallissa ajetaan Saharan aavikolla, jossa ympärillä on pelkkää hiekkaa silmän kantamattomiin.

Matkalla ei yövytä hotelleissa, vaan 
autossa tai teltoissa. Mukana on oltava juotavaa, ruokaa ja bensaa aina vähintään parin viikon tarpeiksi, jos vaikka auto 
sattuu hajoamaan keskellä Saharan autiomaata. Rallin järjestäjät ovat pohtineet tapahtuman lopettamista jo monta kertaa, koska reitti kulkee juuri nyt vaarallisten alueiden läpi Afrikassa.

Porukassa on oltava ainakin suunnistustaitoa, jotta osaa ajaa oikeaan suuntaan, kun kaikkialla ympärillä on vain loputtomasti aavikkoa ja hiekkamyrskyt vievät välillä näkyvyyden. Upein elämys matkalla oli yöpyä Saharassa. Tähtitaivas kaartuu siellä ylle kuin kupoli. Tähdet eivät näytä missään niin kirkkailta.”

5. Romania

”Kiinnostuin alun perin Romaniasta löytö-
koirien takia. Minulla on ollut Virosta adoptoitu löytökoira, minkä takia asia on edelleen lähellä sydäntäni. Halusin tutustua löy tökoirien ja niiden pelastajien arkeen omakohtaisesti.

paola
Paola tutustui Romaniaan ollessaan töissä kodittomien koirien tarhoilla.

Viime kesänä tutustuin parin viikon aikana eri puolilla Romaniaa sijaitseviin tarhoihin ja sain samalla nähdä maan kaunista ­maaseutua: loputtomasti maissi- ja kukkapeltoja ja vanhoja luostareita.

Koska en ollut Romaniassa lomamatkalla, en voinut poiketa etukäteissuunnitelmista kovin paljon. Parina vapaapäivänäni suuntasin Branissa sijatsevaan Drakulan linnaan (Strada General Traian Moșoiu 24). Keskellä ei mitään, kiemuraisten ja kapeiden vuoristoteiden päässä kohosi upea, vuosisatoja vanha linna. Museoksi muutettu linna on itsessään upea nähtävyys, ja kierroksen jälkeen voi jäädä johonkin vieressä sijaitsevaan keskiaikaiseen majapaikkaan yöksi.”

Lue myös matkajutut:

Matkavinkit Tallinnaan

München päivässä

Budapest x 5 

Pietari: 5 tärppiä matkailijalle

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matka: Paola Suhosen vinkit automatkalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.