Ihmiset

Mistä on hyvät äidit tehty?

Pisto sydämessä, huono omatunto ja syyllisyys tarkoittavat äitien kielellä samaa asiaa. Jokin kaihertaa, eikä itseensä voi koskaan olla tyytyväinen.

Erikoistutkija Terhi-Anna Wilska pitää syynä sitä, että suomalaiset naiset yrittävät olla täydellisiä äitejä. Jos on täydellinen, ei voi olla jossain asiassa epätäydellinen. Äitiydestä on tullut suorittamista.

Mistä täydellisyyden vaatimus nousee? Terhi-Anna Wilska näkee syinä suomalaisten sokean uskon auktoriteetteihin ja tunnollisuuden. Neuvolan ohjeita yritetään noudattaa säntillisesti, vaikka ne ovat vain suosituksia. Siksi esimerkiksi imetyksessä epäonnistumisesta saattaa tulla niin suuri häpeän tunne, että ilo vauvan kanssa olemisesta hautautuu sen alle.

Eivätkö naiset äidiksi tultuaan osaa enää ajatella omilla aivoillaan, vaan uskovat sokeasti kaiken, mitä neuvolassa käsketään? Pitääkö äitiydelle antautua 100-prosenttisesti? Miten äidin uhrautuminen vaikuttaa lapsiin?

Lue lisää Terhi-Anna Wilskan ajatuksista Kotilieden numerosta 9/2008.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä on hyvät äidit tehty?

Täydellistä ei ole

En ymmärrä sitä, että puhutaan äitien syyllistämisestä!? Syyllisyyden tunteminen on mielestäni tervettä, silloin kun siihen todella on aihetta. Eikö syyllisyyttä tunneta aivan aiheellisesti juuri silloin, kun on tullut tehtyä tahallaan väärin ja joku on siitä joutunut kärsimään? On olemassa myös äitejä, jotka tekevät mielellään ja luontevasti itse vauvanruuat, siirtävät työhönpaluutaan omasta vapaasta tahdostaan, koska haluavat itse hoitaa omaa lastaan. Yhä enemmän olen lukenut lehtijuttuja, joissa tällaisia äitejä kauhistellaan! Miksi se on pahasta ja tulkitaan marttyyriudeksi tai tolkuttomaksi uhrautumiseksi, jos haluaa vilpittömästi tehdä parhaansa lapsiensa puolesta? Sanoja laiskuus ja saamattomuus ei saa sanoa ääneen nykyajan äideille, se olisi kauheaa syyllistämistä! Mutta jos on ahkeria ja aikaansaavia äitejä (joidenkin mielestä siis uhrautujia), niin on myös laiskoja ja saamattomia. Näin se vaan on.

tyttöjen äiti

Mistä on hyvät äidit tehty? Vastuuullisuus, lapsensa rakastaminen,oma persoonallisuus sopivasti sekoitettuna

Annetaan kunkin valita oma tiensä

Äitiyden taitaa tehdä raskaaksi se, että sitä ei arvosteta oikeasti. Naista pidetään alistettuna ja toisille naisille epäsolidaarisena, jos hän haluaa vaikka jäädä kotiin ikään kuin se uhkaisi heti kaikkien työssäkäyvien oikeuksia tai naisten tasa-arvoa.
Voi todella olla naisen ja perheen valinta, että molemmat eivät ole koko ajan ansiotyössä. Toisaalta äitiyden laatua ei voi mitata pelkän kotiäitiyden tai sen puutteen perusteella.

kirsiterhikki

Hyvä kommentti tuo edellinen, olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Aika harvassa ovat ne, jotka ymmärtävät äidin tahtoa jäädä kotiin hoitamaan omia lapsiaan, varsinkaan jos kyseessä on koulutettu, ammatin omaava äiti…Jokaisella äidillä on oikeus tehdä omat valintansa naisten tasa-arvo- ym. näkemyksistä huolimatta. Parasta olisi, jos nainen itse arvostaisi itseään hyvänä äitinä ja olisi ratkaisuihinsa tyytyväinen.

Ihanaa, äidit, ihanaa!

On vaikea kuvitella, että naisen täydellinen uhrautuminen olisi hyväksi kenellekään. Hyvä äiti voi silti olla. Lasten on tärkeä nähdä myös se, miten äiti huolehtii itsestään ja jaksamisestaan. Ei kai se parisuhdettakaan ruoki, jos nainen häärää simona koko ajan kotihommissa. Sitten lasten lähdettyä kotoa voi tulla orpo olo, jos ei ole mitään muuta elämää itselleen kehitellyt. Eivätkä kaveritkaan jaksa, jos joku paasaa jatkuvasti vain vaippamerkeistä ja siitä, mitä ihmeellistä lapsi on tänään tehnyt. Mutta mistä se tasapaino löytyy?

Omalla tavallaan

Meitäkin mammoja on, jotka emme syyllisty, vaikka poikkeamme vallitsevista suosituksista tai tavoista. Meitä, jotka ajattelemme itse ja teemme omat ratkaisumme. Olemme joissain asioissa mielestämme ahkeria, mutta monissa myös laiskoja. Lastamme silti rakastamme syvästi. Joskus vaan vähän laiska äiti on lapselle hyväksikin…

Camelbootsmama

Näin on. Nykyään äidit ovat niin tärreillään kaikesta ja valmiina etukäteen helpottamaan lasten elämää, että se haittaa niin äitejä kuin lapsiakin. Valpas voi olla, mutta ei sen tarvitse viedä niin paljon energiaa, ettei itse ehdi tehdä mitään kivaa ja hyödytöntä:) On turha syyllistyä kaikesta, mutta jos silti syyllistyy, niin voihan ihme. Mallia voisi ottaa miehistä, niillä on usein hyvä ote – ei turhia syyllisyyksiä, mutta näkee, että hommat hoituu (vaikka sitten omalla tavalla).

Anonyymi

Itse haluan antaa omalle tyttärelleni esimerkin naisesta ja äidistä, joka osaa nauttia myös omasta elämästään, ei vain äitiydestä. Ihmisessä on monta puolta, äitiys on niistä vain yksi, tosin tärkeä sellainen.

Kaisa

Äityidestä on tulossa syksyllä uusi dokumentti kun Joonas Berghällin uusi dokkari Äidin Toive tulee ensi-iltaan. Katsoin eilen trailerin iltalehden nettipalvelusta ja vaikutti todella mielenkiintoiselta ja hyvältä! Vihdoinkin äityttä käditellään freesisiti esim. yksi henkilöistä / äideistä, jota seurataan on ammatiltaan astronautti!

http://www.iltasanomat.fi/elokuvat/art-1441073202805.html

Sinun täytyy kommentoidaksesi.