Millainen pipo on juuri nyt erityisen trendikäs? Yksi viime vuosien suosikeista saattaa olla jo ”last season”

Nyt on se aika vuodesta, kun pipot vilisevät katukuvassa. Millainen pipo on juuri nyt muodissa? Kysyimme kolmelta kaupalta vuoden 2020 pipotrendeistä.

Vuodet vaihtuvat, ja pipomuoti muuttuu.  Viime vuosina naisten pipojen koko on kasvanut sekä leveys- että pystysuunnassa, ja muodissa on nähty niin tupsullisia kuin tupsuttomiakin versioita. Pipo on merkittävä valinta niin tyylillisesti kuin taloudellisesti. Laadukas merkkipipo voi maksaa jopa 50–120 euroa.

Pipomuoti on kiertänyt vuosien ajan syklissä, jossa kierretään ohuesta mallista paksumpaan malliin.

Samujin Chunky-pipo oli valtava hitti pari vuotta sitten ja sitä näkyy katukuvassa edelleen. Nyt pipomuoti on jo hiukan hillitympää. Kuva: Samuji

Millainen pipo on trendikkäin juuri nyt? Kysyimme asiaa kolmelta eri merkkisiä naisten pipoja myyvältä kaupalta: street-muotiin keskittyvältä Beam-kaupalta, tavaratalo Stockmannilta ja tavaratalo Sokokselta. Myydyimpiä pipoja yhdistää yksi selkeä trendi.

Lue myös: Pipo naiselle x 13 – ota ohjeet talteen ja äänestä kaunein!

Pipomuoti 2020: Ohut, massiivinen ja jotain siltä väliltä

Piiu Malkavuori on seurannut katumuotia jo useampia vuosia helsinkiläisen Beam-kaupan myymälävastaavana. Hänen mukaansa noin 5–6 vuotta sitten katukuvassa vilisivät ohuet päänmyötäiset, usein merinovillaiset pipot, jossa on rullautuva resori. Muutama vuosi sitten hitiksi nousi Samujin Chunky-malli, jossa korostuu leveä reunus.

Entä nyt? Onko jättipipo yhä muodikas?

”Samujin Chunky oli niin ’it’, että en tiedä, voiko se trendi nousta enää samalla tavalla jalkeille ilman, että se liitetään Samujin versioon. Uskon, että tätä mallia näkyy katukuvassa edelleen, mutta meidän kuluttajakunta etsii nyt vähän kevyempää vaihtoehtoa”, Malkavuori kertoo.

Malkavuoren mukaan nyt suosiossa eivät ole naisten pipoissa massiiviset eivätkä erityisen ohuetkaan pipot, vaan ”jotain siltä väliltä”. Trendikkäimmät pipot ovat nyt klassisen yksinkertaisia: kertaalleen resorista taitettuja ja melko korkeita. Materiaaleissa suositaan pehmeää, hillityn pörröistä villaa.

”Sykli kiertää ohuesta piposta jättimäiseen malliin. Nyt olemme syklin puolivälissä. Mallit eivät ole nyt äärimmäisen ’chunkeja’, mutta ne kuitenkin näyttävät pipoilta. Kohta palaamme varmaan takaisin ohuisiin malleihin.”

Norjalaisen FWSS-merkin pörröinen angoravillasta valmistettu pipo kuvaa pipomuotia hyvin juuri nyt.

Norjalaisen FWSS-merkin pörröinen angoravillasta valmistettu pipo kuvaa pipomuotia hyvin juuri nyt. Kuva: FWSS

Stockmannin A+more merkin Pupulandia Astro Beanie on malliltaan simppelin trendikäs.

Stockmannin A+more-merkin Pupulandia Astro Beanie on malliltaan simppelin trendikäs. Kuva: Stockmann

Lue myös: Neulo lämmin Cousteau-pipo – tässä helppo ohje!

Logolla vai ilman, tupsulla vai ilman?

Oma lukunsa pipojen huippumuodissa on Acnen Pansy-pipo, joka on jo muutaman vuoden pitänyt pintansa Beam-storen myydyimpänä pipona ja jota löytyy myös esimerkiksi Stockmannin valikoimasta. Mystinen naaman kuva on noussut tunnistettavaksi logoksi.

”Jossain vaiheessa elettiin aikaa, jolloin pipossa ei saanut olla mitään logoja tai mitään ylimääräistä merkkiä. Tämä Acnen kulttipipo on osoittanut, että pipossa saa olla jokin merkki. Mutta edelleen jotkut kavahtavat, että ei missään tapauksessa. Ei saa näkyä, mikä pipo minulla on päässä.”

Juuri nyt pipomuotia ei trendeistä huolimatta ole rajattu yhteen tiettyyn hittipipoon. Nyt pipoissa, kuten muodissa ylipäätään, hyväksytään kaikenlaiset pipomallit. Esimerkiksi ohuita, viiden vuoden takaisia päänmyötäisiä mohairpipoja, myydään ja käytetään edelleen.

”Tällä hetkellä ei ole yhtä oikeaa suuntausta monessakaan vaatteessa. Kaikkea löytyy moneen makuun. Siksi myydään myös pipoja, joissa ei ole käännösreunaa lainkaan. Moni kokee käännösreunallisen pipon massiiviseksi.”

Pipomuoti 2020: Acnen Pansy-pipo on edelleen suosiossa merkkipipojen joukossa.

Acnen Pansy-pipo on edelleen suosiossa merkkipipojen joukossa. Beamin Piiu Malkavuori arvelee, että sen jatkuva kysyntä liittyy tarkkoin säänneltyyn saatavuuteen, minkä avulla pipo säilyttää asemansa ”vaihtoehtoisena” trendipipona.

Värejä, ekologisuutta ja tupsuja

Pörröiset pipomallit myyvät parhaiten myös Sokoksella ja Stockmannilla. Pipon hankinnassa arvostetaan tavaratalojen mukaan selkeästi tuntumaa ja pehmeyttä, jolloin materiaalien tärkeys korostuu. Stockmann kertoo asiakkaiden suosivan valmistajissa ekologisuutta ja kotimaista tai eurooppalaista tuotantoa.

Tavarataloissakin näkyy muodikkaiden pipojen laaja skaala: pipo voi olla tupsulla tai ilman. Myös muut kuin pörröiset mallit kelpaavat.

”Pipomuoti on yksinkertaisen muhkeaa. Sekä tupsuton että tupsulla varustettu malli käy”, Sokoksen naistenmuodin hankintapäällikkö Sanna Söderlund kertoo.

Stockmannin oma merkki A+more tarjoaa monia pehmeitä ja pörröisiä malleja ja Stockmannilla myynnissä oleva Costo tarjoaa etenkin tupsullisia malleja. Myssyfarmin muhkeita pipoja on myynnissä Stockmannin lisäksi myös Sokoksella. Myös kalliimpia merkkipipoja – etenkin logopipoja –  löytyy Stockmannin valikoimista mm. Acnelta, Burberrylta ja Kenzolta.

Väreissä Stockmannilla myyvät parhaiten mustat ja harmaat pipot, eikä mikään sesonkiväri ole ylitse muiden. Sokoksella pipoissa ovat korostuneet erityisesti ruskan värit.

”Naisten pipotrendeissä näkyy rohkeus värien käytössä. Viime syksyn hittivärin keltaisen rinnalle on noussut tänä syksynä poltetun oranssin ja ruskean sävyt. Näiden rinnalla pitävät pintansa suosikkivärit roosa ja luonnonläheinen beige”, Sanna Söderlund Sokokselta sanoo.

Myös tupsulliset pipot mahtuvat nykyajan pipomuotiin. Coston pipot tunnetaan usein tupsuista.

Myös tupsulliset pipot mahtuvat nykyajan pipomuotiin. Coston pipot tunnetaan usein tupsuista. Kuva: Costo

Mistä tiedän, että pipo on laadukasta materiaalia?

Puhtaat luonnonmateriaalit, kuten lampaanvilla, kashmir, angora, alpakka ja mohair, ovat hyviä materiaaleja pipolle. Villa lämmittää ja on materiaalina pitkäikäinen, kun sitä huoltaa oikeaoppisesti.

Villan parina pipoissa, kuten neuleissakin, käytetään usein keinokuituja. Sekoitukset eivät ole läheskään aina pahasta – päinvastoin, keinokuidut pitävät villan paremmin kasassa. Ilman keinokuituja esimerkiksi pitkäkuituinen ja ohut angoravilla ei pysy jämäkkänä vaatteena. Myös mohairiin sekoitetaan usein muita villoja ja keinokuituja kestävyyden varmistamiseksi.

Keinokuiduista villan kanssa sopii parhaiten polyamidi, jonka alle kuuluu myös nylon. Sen sijaan akryyliä ja polyesteriä kannattaa yleensä välttää, sillä ne aiheuttavat herkästi sähköisyyttä ja nyppyyntymistä. Toisaalta akryyli on ainoa vegaaninen materiaali, josta tehdään pipoja.

Pipoissa kannattaa olla tarkkana, ettei villa kutita päätä. Sopiva villasekoitus löytyy pipoa sovittamalla. Esimerkiksi karkeakuituinen mohair toimii hyvin neuleissa, mutta päätä vasten se herkästi ärsyttää ihoa. Myös pitkäkuituinen angora voi kutittaa, jos siinä ei ole tarpeeksi keinokuitua seassa.

Hyvä nyrkkisääntö on, että neule sisältää 20 % polyamidia ja 80 % villaa. Sopiva suhde kuitenkin riippuu vaatteesta ja villan tyypistä ja laadusta. Pipo, jossa on alle puolet villaa, on harvemmin kovin pitkäikäinen.

Materiaaleista kertoi Piiu Malkavuori, Beam-kaupasta

Pipomuoti voi mennä jo uusiin svääreihin Arelan Betty-hupun tyyliin.

Arelan Betty-huppu on tyylikäs vaihtoehto pipolle. Kuva: Arela

Mitä seuraavaksi? Hullutellaan hupuilla ja kypärämyssyillä

Vai ovatko klassiset pipomallit jo nähtyjä? Beamin Piiu Malkavuori nostaa esille pari trendiä, jotka sivuuttavat keskustelun resorin taitoksesta ja pipon pörröisyydestä. Kotimaisen Arela-merkin mallistosta löytyy ”hilkka” tai huppu pehmoisesta kashmirvillasta. Myös aikuisille suunniteltuja kypärämyssyjä on näkynyt viime aikoina jonkin verran.

”Pipon kanssa voi tulla helposti kuuma. Jotkut tykkäävät myös kääräistä hupun leveästä huivista. Siitä saa rakennettua tuulensuojan, joka toimii pipon korvikkeena.”

Ensi vuoden hittipiposta tiedetään kuitenkin vasta ensi keväänä. Siihen asti mennään tämän syksyn klassisen tyylikkäillä malleilla.

Avainsanat

Keskustelu

Sotkamon käsityömyymälästä löytyy muiden hienojen käsitöiden lisäksi paras myssyvalikoima ikinä. K-Marketin yläkerrassa sijaitsee.

Materiaalituntemus oli nyt kyllä todella kevyellä pohjalla, eikä tuotteiden vastuullisuutta noteerattu koko jutussa. Aivan kuin trendikkyys ja ekologisuus eivät liittyisi toisiinsa. Muovin sotkeminen villaan on aina huono asia, sillä siitä seuraa mikromuovia. Päähineissä se on täysin turhaa, sillä kulutuksen kestoa ei vaadita kuten sukissa. Langan kierre ja neulontatekniikka pitävät tuotteen muodossaan.

Ei ainakaan polyamidia saa ,tai tarvitse olla pipolangassa,se on lujite lanka joka kuuluu olla sukkalamgassa,, ,ihan villapipoa ei pidä mikään päässä olipa villa mitä tahansa,,se aina kutiaa kun pää lämpenee,tänä päivänä akryyli langat on niin hienosti käsitelty,etteivät nyppyynny,,,kannataa tutustua tuotteisiin ,niin tietää mistä puhuu.

Sekoite langat vähän villaa ja jokin keinokuitu on paras päässä.

MIksei pipoon voisi ommella vuoria? Ohutta fleeceä tai miksei paksumpaa? Pitää tuulen ja lämmittää. Vuorin kaavan saa vaikka vanhasta mainospiposta piirtämällä. Tai sitten ohut fleecepipo villaisen alle, irtovuoriksi, jonka voi pestä tarvittaessa.

Kommentoi juttua: Millainen pipo on juuri nyt erityisen trendikäs? Yksi viime vuosien suosikeista saattaa olla jo ”last season”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X