Ihmiset

Nyt tarvitsemme tukevaa ruokaa

– siispä aterioihimme sianlihaa!

Lämpömittarin ohut elohopeajuova on jo ratkaisevasti kotiutunut nolla-viivan alapuolelle. Jos kuvittelisimme itseemme jonkinlaisen kaloriamittarin, joka näyttäisi ilmojen vaihdellessa kaloriatarpeemme, havaitsisimme sen tietysti nousseen kaikkein vaateliaimpiin lukuihin. Sen osoitin on nyt kaukana vihannesten ja hedelmien yksinomaiselta viivalta.

Ja jos katsomme tuon mittarin korkeudelta lähintä astetta, on sen alla sulkujen sisään kirjoitettu hyvin vahvasti ja vakuuttavan näköisesti: Sianlihaa

Miksi sianlihaa?

Ensiluokkainen sianliha on vaaleanpunervaa, rasvaltaan valkoista ja kiinteää, kamaraltaan pehmeätä ja ohutta. Sianlihalla on suuri teurastuspaino ja vähimmin teurastusjätettä. Sen säilyttäminen on helppoa: kas tässä on suolattua sianlihaa, tässä savustettua, tässä palvattua, tässä jäädytettyä…

Entä halpuus? Sehän maksaa 14–18 mk kilo nykyisin! Setä Einsteinhan sanoi, että kaikki on suhteellista – myöskin sianlihan hinta. Sianlihaa sisältävän aterian halpuus on vakuuttavaa, kun otamme huomioon sen ravintoarvon. Ja tuskin muu rasvapitoinen ruoka-aine tarjoaa meille enemmän vaihtelua ruokalajien luomisessa kuin sianliha ja silava.

Mutta jättäkäämme sianlihan ylistelyt sikseen ja todistakaamme sen käyttökelpoisuus muutamilla ruokalajeilla.

Pottilohko

(maukas kannakselainen kansanruoka)

Suolainen sianliha leikataan n. &12; cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Perunat kuoritaan ja leikataan lohkoiksi. Saviruukkuun ladotaan kerroksittain perunalohkoja ja sianlihaviipaleita, päällimmäiseksi perunalohkokerros. Kylmää vettä kaadetaan ruukkuun n. &34; ruukun korkeudelta. Ruukku asetetaan leivinuuniin ja sen sisällys saa hautua n. 3–4 tuntia. Kun päällyskerros on kauniisti, vahvasti ruskettunut, asetetaan kansi päälle, ettei pintakerros pala. Tarjottava ehdottomasti ruukusta, jonka ympäri kiedotaan valkoinen liina.

Silavapannukakut

Tarvikkeet: 100 g savustettua silavaa, 3 dl maitoa, 1 dl vettä, 2 dl vehnäjauhoja, 2–3 munaa, voita tai margariinia paistamiseen.

Munat vatkataan, maito, vesi, vehnäjauhot ja ruskistetut sekä jäähtyneet silavakuutiot sekoitetaan joukkoon. Voita tai margariinia ruskistetaan paistinpannussa ja tätä seosta kaadetaan ohuelti pannuun. Pannukakut paistetaan yhdeltä puolen kauniin vaalean ruskeiksi, minkä jälkeen ne kääritään torvelle ja tarjotaan mahdollisimman kuumina.

Teksti:Talousopettaja Irja Seppänen Kotiliesi 4/1934

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt tarvitsemme tukevaa ruokaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.