Ihmiset

Onko kipulääke haitaksi sydämelle?

Suomalaistutkimuksessa selvisi, että tulehduskipulääkkeet voivat olla haitaksi sydämelle. Uskaltaako niitä enää käyttää?

– Kaikki markkinoilla olevat tulehduskipulääkkeet asperiinia lukuunottamatta lisäävät sydäninfarktiriskiä, ylilääkäri Arja Helin-Salmivaara vahvistaa.

Esimerkiksi iäkkäämpien ihmisten, joilla on sydäninfarktin riskitekijöitä, tulisi olla varovaisia tulehdussärkylääkkeiden käytössä. Riskitekijöitä ovat sepelvaltimotauti, tupakointi, kohonnut verenpaine,korkeat veren rasva-arvot, diabetes ja aiemmin sairastettu sydäninfarkti.

– Keski-ikäiset ja nuoret voivat mielestäni lääkitä esimerkiksi migreeniä,kuukautiskipuja tai selkävaivoja kuten ennenkin. Helin-Salmivaara arvee, että tulehdussärkylääkkeet nostavat verenpainetta, mikä rasittaa sydäntä. Ne lisäävät myös vatsahaavariskiä ja voivat pahentaa munuaisongelmia sekä sydämen vajaatoimintaa.

Asperiinikin on tulehdussärkylääke, mutta sen on todettu pieninä määrinä säännöllisesti käytettynä vähentävän riskiä saada sydäninfarkti.

Suomalaiset käyttävät tulehduskipulääkkeitä runsaasti. Parasetamolia, joka ei kuulu tähänsärkylääkeryhmään, käytetään muissa pohjoismaissa Suomeen verrattuna moninkertaiset määrät.

– Suosittelen parasetamolia särkylääkkeeksi, jos ei tarvitse hoitaa tulehdusta. Se on myös tehokas kivun lievittäjä, Arja Helin-Salmivaara sanoo.

Lue lisää sydänvinkeistä.

Teksti:Suvi Hurri, Kotiliesi 16/2006

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko kipulääke haitaksi sydämelle?

Mirkku

Käytän ainoastaa Aspiriinia, ja sitäkin hyvin satunnaisesti. Vahva kahvi ja ulkoilu vähäisempiin kipuihin riittää minulle.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.