Ihmiset

Ovatko suomalaiset väkivaltaista kansaa?

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kirjoitti kirjan Pahuuden anatomia, joka kertoo suomalaisista veitsenheiluttajista yllättäviä asioita.

Vakavaankin väkivaltaan syyllistyneistä osa on Lauerman mukaan sellaisia, jotka ”mokaavat” vain kerran elämässään.

– On olemassa esimerkiksi seikkailunhaluisia nuoria, jotka päätyvät rikosten pariin siksi, että heillä on taipumus ikävystyä. Ei heitä voi kuitenkaan erityisen pahoina pitää. Toki vankiloihin kerääntyy myös heitä, joilla on ihan psykopaattisia taipumuksia.

Suomalaista pahuutta on nimenomaan väkivalta. Se on paljon levinneempää ja raaempaa kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa, jossa kuitenkin yhteiskunta, yhteiskuntapolitiikka ja väestö ovat pääpiirteiltään samanlaisia kuin meillä.

Tunnettua on, että suomalaiset tappavat kolme kertaa enemmän kuin eurooppalaiset yleensä, kolme kertaa useammin kuin ruotsalaiset ja neljä kertaa useammin kuin norjalaiset.

– Karkeasti ottaen 80 prosenttia henkirikoksista on sellaisia, että Make tappaa humalapäissään puukolla Kaken, koska jäljellä on vielä puoli pullollista kirkasta ja sen omistussuhteesta on keskenään ristiriitaisia käsityksiä. Make ei muista siitä jälkikäteen mitään, vaan itkee poliisivankilassa, että Kake on nyt kuollut, Lauerma havainnollistaa.

Lauerma selittää, että valtaosa suomalaisista on juopuneina maailmaa syleileviä ja hyväntahtoisia, mutta tietystä ryhmästä, jolla on aivan tietynlaisia geneettisiä erityispiirteitä, tulee alkoholin vaikutuksen alaisena väkivaltaisia.

Näyttäisi siltä, että Suomi olisi aikoinaan asutettu sellaisilla ihmisillä, joilla on ollut aivan erityisiä vaikeuksia tulla toimeen muiden ihmisten kanssa ja tämä perimä ilmenee väkivaltaisuutena.

– Kantaväestömme koostuu väistyvän mannerjään perässä hiippailleista, hylkeitä nuijilla tappaneista synkeistä tyypeistä. Näistä hankalimmat ovat päätyneet Pähkinäsaaren 1323 rauhan määrittelemän rajan itä- ja pohjoispuolelle Savoon Nilsiän ympäristöön, missä väkivalta onkin rajusti yleisempää kuin etelässä ja lännessä.

Lue lisää aiheesta Kotilieden numerosta 9/2009.

Miksi suomalaiset ovat niin väkivaltaisia? Mitä mieltä olet Lauerman teoriasta perimän ja väkivaltaisuuden kytköksestä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ovatko suomalaiset väkivaltaista kansaa?

Kuitenkin optimisti

Lauerman teoria mielestäni oikea. Suomalaiset eivät vieläkään (yleisesti ottaen) osaa olla sivistyneesti eri mieltä, väitellä ja puolustaa kantaansa puheella, vaan tartutaan kättä pitempään. Toivottavsti synkästä perimästä päästään kun se ensin tunnistetaan ja opitaan puhumaan naapurien kanssa ja myös väittelemään.

Villasukanparsija

Toisaalta suomalainen sanoista tekoihin toiminta on turvallista: kuka jaksaa uskoa eteläeurooppalaisen räsyripsipojun lirkutteluun, suklaarasiaan ja kukkapuskaan, kun samaan aikaan nämä jurot suomalaiset hemulit vaihtavat renkaat vaimon autoon, kantavat perheen raskaat ruokaostokset sisään ja vielä illalla pesevät saunassa vaimon selän. Kyllä ne hyvätkin teot puhuvat puolestaan, vaikka ne tehtäisiin sanaa sanomatta.

Äksy Exä

Minä kyllä valitsisin kiltin lirkuttelijan, jos vaihtoehtona olisi nyrkkiä heilutteleva selänpesijä. Yksikin selkäsauna olisi minulle liikaa.

koto

Koulumaailmassa näkee pahuutta ja ilkeyttä yllin kyllin. Muistutamme toisiamme että jokaisesta lapsikatraasta tulee aikuisina niin kunnollisia kansalaisia kuin rikollisiakin. Se on karmeata ajatella niin, mutta se on totuus. Samoin tiedämme että yhtä kymmenestä lapsesta käytetään sukupuolisesti hyväksi.

eilamarjatta

Henkilön, joka tulee alkoholin vaikutuksesta väkivaltaiseksi, ei pitäisikään ottaa sitä. Jäisi edes muutama verityö tekemättä.

Suomaalta

Suomalainen mies vaihtaa renkaat vaimonsa autoon koska autojen kanssa on kiva puljata muutenkin. Jos vaimo haluais että mies opettaisi renkaanvaihtoa vaimolle, suomalainen sovinisti nauraa röhönaurua ja sanoo ettei ole akkojen hommia. Mitä tulee ostoskassien raahamiseen, niin se on aika harvinainen näky. Yleensä kaupassa käydessä näkee että vaimo työntää kärryjä, pakkaa ostokset kasseihin ja mies saattaa joissain tapauksissa nostaa ne sinne karvalakki-Sunnyn paksiin. Aika usein mies löhöää autossa parkkipaikalla sillä aikaa kun vaimo on kaupassa. Toki suomalaismies kasaa talopaketin ja honkamökin jonkun kuralätäkön äärelle. Hän on myös ahkera ja toimelias touhutessaan kokoajan jotakin. Suomi-mies ei kuitenkaan puhu eikä kuuntele. Hän ei näytä tunteitaan eikä ole pätkääkään kiinnostunut muiden tunteista. Kuinka moni suomalainen mies sanoo vaimolleen tai lapsilleen rakastavansa heitä todella paljon ja antaa tukea vaikeina aikoina? Ei kovinkaan moni, uskoisin. Sen kun mollaatte etelän miehiä, mutta kyllä he ovat monessa mielessä miehekkäämpiä kuin me suomalaismiehet. Heillä on sosiaalisia taitoja, he eivät ryve tarkoituksellisesti itsesäälissä ja he osaavat rakastaa naistaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.