Ihmiset

Päätoimittajalta: Lukija, voit luottaa Kotilieteen

Miten naistenlehti toimii? Julkisen sanan neuvoston Vastuullisen journalismin kampanja nostaa esiin asioita, joita Kotilieden toimituksessa pohditaan päivittäin.

Sain lukijalta viime keväänä vihaisen kirjeen. Tekstissä vuodatettiin paheksuntaa siitä, että olimme julkaisseet pääministerin puolison Minna-Maaria Sipilän haastattelun (Kotiliesi 10/17). Toimittajamme Anneli Juutilaisen kirjoittama haastattelu kertoi surullisen ja pysäyttävän tarinan Sipilöiden pojan äkillisestä kuolemasta ja vanhempien surusta.

Kirjoittaja oletti, että artikkeli oli julkaistu ilman kohteen suostumusta. Kirjeen lähettäjä perusti olettamuksensa Minna-Maaria Sipilän heti kuolemantapauksen jälkeen julkaisemaan ilmoitukseen, ettei halua kommentoida tapahtunutta julkisuudessa.

Tuohtunut lukijapalaute yllätti. Näinkö vastuuttomasti osa ihmisistä luulee meidän toimivan? Eivätkö runsaat sitaatit, kuvat Sipilöiden kotoa ja tarinan perusteellisuus ja autenttisuus todistaneet, että olimme tehneet yhteistyötä haastateltavan kanssa?

Jutusta oli neuvoteltu pitkään. Minna-Maaria Sipilä pohti mukaan lähtemistä huolellisesti läheistensä kanssa keskustellen. Hän sai lukea valmiin artikkelin, ja korjata virheet ja väärinkäsitykset kuten hyvään journalistiseen tapaan kuuluu. Juttu herätti paljon huomiota ja moni samaistui perheen suruun.

Sipilä sai lukea valmiin artikkelin, ja korjata virheet ja väärinkäsitykset kuten hyvään journalistiseen tapaan kuuluu.

Rosvojen valheita

Valeuutiset ja joidenkin medioiden aggressiivinen tiedonhankinta ja klikkien kalastelu ovat johtaneet siihen,  että ihmisten on vaikea erottaa vastuullista journalismia roskasta. Tämän vuoksi myös vastuullisesti ja huolellisesti työtään tekeviä journalisteja pidetään ikävä kyllä välillä ihan roistoina.

Valeuutisista puhutaan kaikkialla maailmassa. Toimittajia sättii erityisesti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Jotkut valtiot ovat perustaneet jopa toimistoja tehtailemaan uutisen näköisiä valheita.

Ne merkit, joita me toimituksessa pidämme itsestään selvänä osoituksena siitä, että meillä on puhtaat jauhot pussissa, ovatkin osalle lukijoista käsittämättömiä. Siksi mekin Kotiliedessä haluamme olla mukana Julkisen sanan neuvoston vastuullisen journalismin kampanjassa.

Tuoreessa Kotilieden printtilehdessä voit nähdä vastuullisen journalismin oikein-merkin. Se kertoo, että Kotiliesi on sitoutunut noudattamaan hyvää journalistista tapaa, jonka ohjenuorana ovat JSN:n journalistin ohjeet.

Kotiliesi on sitoutunut noudattamaan hyvää journalistista tapaa, jonka ohjenuorana ovat JSN:n journalistin ohjeet.

Arjen työväline

Journalistin ohjeet ovat toimittajiemme tärkeä työväline. Tahdomme kertoa ihmisistä ja ilmiöistä totuudenmukaisesti ja reilusti. Ymmärrämme, että olemme vastuussa lukijalle. Hankimme itse tietomme, emmekä varasta kollegojen työtä. Pyrimme välittämään tarkastettua ja luotettavaa tietoa. Toki luotettava mediakin, myös Kotiliesi, tekee toisinaan inhimillisiä virheitä. Yksi luotettavan median merkki onkin se, että virheet oikaistaan.

Monet tahot yrittävät vaikuttaa toimittajiin päivittäin. Journalistin ohjeet kieltävät painostukseen suostumisen tai henkilökohtaisen hyödyn tavoittelun.

Brändiimme kuuluvat oleellisena osana myös lifestyle-jutut, joissa esitellään uusia tuotteita. Niissä suosittelemme vain toimituksen hyviksi ja hyödyllisiksi toteamia uutuuksia.

Sisustus-, ruoka-, muoti-, käsityö- sekä kauneus- ja terveystoimittajamme pohtivat, mikä kiinnostaisi juuri meidän lukijaamme. Kotilieden tärkeä tehtävä on innostaa ja inspiroida lukijaansa. Siksi haluamme nostaa esiin kauniita, hyödyllisiä, ekologisia ja kestäviä uutuuksia. Valinnat ovat aina omiamme – niitä, joista arvelemme olevan iloa ja hyötyä juuri meidän lukijoillemme.

Muutos hämmentää tekijöitäkin

Alan nopea muutos on ollut välillä hankalaa myös meille konkaritekijöille. Erityisesti blogimaailmassa oli aika, jolloin kaupallista sisältöä oli vaikea erottaa journalistisesta. Vastuullisissa medioissa myös blogit toimitetaan eettisesti ja journalistin ohjeiden mukaisesti.

Journalistin ohjeet auttavat mediaa käytännön pulmissa. Niistä on apua myös juttujen sisällöistä neuvotellessa. Olen itsekin lähettänyt Kotilieden vuosinani ohjeet sähköpostissa useille julkisuuden henkilöille, jotka olisivat halunneet kirjoittaa itse itsestään mieluisan jutun.

Joskus haastateltava on halunnut kieltää jutun julkaisun kokonaan. Olen selittänyt journalistin ohjeiden avulla, että virheet korjataan, mutta toimitus julkaisee haastattelut, jotka on kertaalleen myönnetty.

Toimittajat ovat pääosin ammattitaitoista, rohkeaa ja eettistä porukkaa. Valeuutiset ja medialukutaidon puute puhuttavat ja huolettavat. Lukijoilla on oikeus muodostaa itse mielipiteensä luotettavan tiedon pohjalta.

Lukijoilla on oikeus muodostaa itse mielipiteensä luotettavan tiedon pohjalta.

Eri mediat katsovat maailmaa hyvin eri näkökulmista, mutta vastuullinen journalismi on kaikille yhteistä.

Saija Hakoniemi

vastaava päätoimittaja

Kotiliesi, Kotiliesi Käsityö, Maalla, Deko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päätoimittajalta: Lukija, voit luottaa Kotilieteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.