Ihmiset

Pergamenttipaperi apuna keittiössä

Ennen kirjastojen ja museoiden ylpeys, nyt keittiöiden tärkeä apuneuvo.

Mitähän isoäitimme olisi sanonut, jos olisi tietänyt lastenlastensa keittävän aterioitaan pergamenttipaperissa, josta hänellä korkeintaan oli se käsitys, että pergamentti on jotakin hirveän epäsiistiä ja pölyistä sekä kuului museoihin ja arkistoihin. Isoäidin keittiöylpeyshän oli kuparikattiloiden kiiltävä paraatirintama avoimella hyllyllä, mistä kuparin loiste levisi ympäriinsä ylpeänä ja vastustamattomana.

Pergamenttimme ei kyllä ole pölyistä arkistopergamenttia, joskin nimeltä sukua sille, kotimaisen paperitehtaan valmistamana hygienisenä, joustavana, hohtavana pergamenttipaperina, joka on salaperäisillä keinoilla – puhtaasti mekaanisilla sentään – saatu sellaiseksi, ettei se läpäise bakteereja, vettä eikä rasvaa.

Ja nämä sen ominaisuudet tekevätkin siitä juuri erinomaisen apuneuvon keittotarkoituksiin. Pergamentissa voi näet keittää lihaa, kalaa, makarooneja, erilaisia juureksia, vihanneksia, hedelmiä jne. kaikkia yht’aikaisesti samassa kasarissa, jos tilaa riittää.

Näin pergamenttia käytetään

Pergamentista leikataan sopivan suuruinen arkki, joka kastellaan ensiksi kylmässä vedessä. Keitettävät ruoka-ainekset perataan ja puhdistetaan keittokuntoon. Jokainen ruoka-aines asetetaan erikseen omalle levitetyllä pergamenttiarkilleen.

Kukin paperi kootaan nyytiksi, sidotaan tiukasti suustaan langalla ja nyytit asetetaan kaikki samaan kasariin kiehumaan, valmiiksi kiehautettuun veteen. Annetaan kiehua! Kun ruoat ovat kypsyneet, otetaan nyytit, avataan ja katso, päivällinen höyryää valmiina edessämme.

Teksti:Kotitalousopettaja Irja Seppänen Kotiliesi 2/1934

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pergamenttipaperi apuna keittiössä

Utelias

Mikä vastaa pergamenttipaperia, voipaperi, leivinpaperi vai eikö mikään. Olisi hauska kokeilla vanhaa ohjetta.

toisaa

voipaperi on melko lailla sama juttu

*Nop*

Olisko tämä nyt sitä pergamiinia?

Miehemme keittiössä

Mitä eroa on pergamentilla ja voipaperilla? Voiko molempia tai jompaa kumpaa käyttää myös leivinpaperin tapaan. Oletan, ettei, mutta varmistan, vaikka olen ollut meillä kotona jo vuosikymmeniä keittiöihmisenä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.