Ihmiset

Anna: Aikuisena adhd-diagnoosin saanutta Pirjo Lonkaa ei ymmärretty lapsena: ”Käytökseeni ei olisi pitänyt reagoida rankaisemalla”

Pirjo Lonka sai vasta aikuisena adhd-diagnoosin. Se on saanut hänet muistelemaan, miten häneen suhtauduttiin, kun hän oli lapsi, Anna-lehti kirjoittaa.

Näyttelijä Pirjo Lonka, 52, kertoo Annassa saaneensa adhd-diagnoosin aikuisena. Kun Pirjo oli lapsi, adhd-termiä ei vielä tunnettu. Silti adhd-piirteet ovat näkyneet hänen elämässään pienestä pitäen. 

Lapsena hänet määriteltiin yliaktiiviseksi. Koulussa Pirjo laitettiin usein luokasta käytävään ja jälki-istuntoon.

”Olen lapsesta asti uskonut olevani jotenkin viallinen. Koin, että minä olin aina se, joka aiheutti ongelmia. Kieltämättä usein aiheutinkin”, Pirjo pohtii Annassa

Diagnoosi on saanut Pirjon muistelemaan, miten häntä kohdeltiin lapsena. Hän on pohtinut, että vaikka hän oli nuorena hankala ja käyttäytyi joskus huonosti, hän oli kuitenkin pelkkä lapsi. 

”Käytökseeni olisi pitänyt reagoida jotenkin muuten kuin rankaisemalla. 1970-luvulla ei ollut mitenkään tavatonta antaa lapsille selkään, mutta siitä uhmakkuuteni vain nousi. Ei käytöstapoja risulla paranneta. Fyysisellä rankaisulla saa aikaan vain pelokkaita ihmisiä”, Pirjo sanoo Annan jutussa. 

Adhd-diagnoosi ei tullut läheisille yllätyksenä

Pirjo Lonka uskoo, että diagnoosi ei tullut hänet tunteville ihmisille yllätyksenä. Hän kertoo, että läheiset ovat tottuneet hänen impulsiivisuuteensa. 

”Oman perheen keskellä olen aina saanut olla sellainen kuin olen. Julkisissa tilanteissa kuitenkin tarkkailin jatkuvasti käytöstäni ja yritin pienentää itseäni. Nyt sanon vain, että käskekää minun pitää suuni kiinni, jos pölisen liikaa”, Pirjo sanoo Annassa

Tänä syksynä Pirjo on palannut Teatterikorkeakouluun viimeistelemään kesken jääneitä opintojaan.

”Pitkään kuvittelin, etten puutteellisen keskittymiskyvyn takia kykene istumaan aloillani luennolla ja kirjoittamaan pitkäjänteisesti. Enhän minä kandidaatin papereita mihinkään tarvitse,
mutta päätin osoittaa itselleni, että minä pystyn siihen”, Pirjo sanoo Annassa

Loppututkinnossaan hän aikoo käsitellä näyttelijän ammattia adhd:n kautta. 

Lue myös Annan juttu: Pirjo Lonka sai ADHD-diagnoosin aikuisena: ”Olen lapsesta asti uskonut olevani jotenkin viallinen”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Aikuisena adhd-diagnoosin saanutta Pirjo Lonkaa ei ymmärretty lapsena: ”Käytökseeni ei olisi pitänyt reagoida rankaisemalla”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.