Ihmiset

Näyttelijä Pertti Sveholm Seurassa: ”Lapsenlapsen syntymä oli ihan yhtä ihana kuin omien lapsien syntymä”

Pertti Sveholmista tuli kesäkuussa ukki. Lapsenlapsen syntymä on saanut Pertin muistelemaan myös omaa isyyttään. Hän kertoo Seura-lehdelle pohtivansa välillä, oliko hyvä isä lapsilleen.

Kaksi Jussia voittanut näyttelijä Pertti Sveholm, 67, on uudenlaisen roolin edessä. Hänestä on kesäkuussa tullut ensimmäistä kertaa isoisä, kirjoittaa Seura-lehti. Pertti kertoo Seuran haastattelussa, että ukiksi tuleminen on tuntunut mahtavalta.

”Lapsenlapsen syntymä oli ihan yhtä ihana kuin omien lapsien syntymä. Nimeä eikä lempinimeä pienokaisella ole. Toistaiseksi on pärjätty kutsumalla häntä nimellä ’Tyttö’”, Pertti sanoo Seurassa.

Vaikka korona-aika on rajoittanut ukin ja vauvan tapaamisia, tuore isoisä on saanut jo pitää pienokaista varovasti sylissään.

”Vauva on järjettömän pieni ja avuton. Kyllähän sen tietää, mutta silti tunne yllättää.”

Pertti kertoo Seurassa haaveilevansa lastenvaunujen työntelykävelyistä Helsingin merenrannoilla. Ensin hän on kuitenkin halunnut antaa lapsenlapsen vanhemmille rauhan tutustua pikkuisen arkirytmeihin.

Lue myös: Kotiliesi tutki, kuinka usein isät osoittavat lapsilleen hellyyttä – Näin he sanovat: ”Hyvä isä on läsnäoleva, luotettava ja turvallinen”

Pertti Sveholm: Tämän vanhemmuus minulle opetti

Ensimmäisen lapsenlapsen syntyminen on kirkastanut myös muistoja omien lasten syntymästä. Pertti Sveholm tuli isäksi 27-vuotiaana. Kolme lasta edellisestä liitosta ovat nyt jo 20-, 30- ja 40 -vuotiaita.

”Isyys oli järisyttävä kokemus, joka muuttaa kaiken. Muistelen kivoja sunnuntaiaamuja, kun möngimme ja leikimme sängyssä”, Pertti sanoo Seurassa.

Pertti kuvailee, miten vanhemmuus opetti hänelle taidon ottaa vastuuta. Samalla hän ymmärsi, ettei hän isänä ole perheen pääroolissa. Tärkein oppi oli kuitenkin se, mitä rakkaus on. Se ei vaadi, se antaa ja silloin saa vastarakkautta.

Pertti kuitenkin paljastaa välillä miettineensä, oliko hän hyvä isä. Oliko hän riittävästi läsnä, oliko hän turvallinen, antoiko hän tarpeeksi tilaa lapsille?

”Toivon, että en ole aiheuttanut suuria vaurioita.”

Lue myös Seuran juttu: Tuore isoisä Pertti Sveholm, 67, on jo pitänyt vauvaa sylissään – ”Lapsenlapsen syntymä oli ihanaa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näyttelijä Pertti Sveholm Seurassa: ”Lapsenlapsen syntymä oli ihan yhtä ihana kuin omien lapsien syntymä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.