Ihmiset

Sikke Sumari, 65, valmistuu kokiksi: "Nyt voin vihdoin esiintyä ammattiasussa"

Televisioon Kokkisodan juontajaksi paluun tekevä Sikke Sumari, 65, luottaa intuitioon. Sen avulla hän on valinnut niin työnsä, puolisonsa kuin kotinsakin. Nyt hän on opiskellut itselleen uuden ammatin.

Kaulimet käyvät. Joukko opiskelijoita valmistaa taikinoitua pateeta koulutuskeittiössä. Sikke Sumari näyttää tuotoksensa opettajalle. Opettaja nyökkää: Hyvin menee.

Kyse ei ole tv-ohjelman kuvauksista tai kuvitteellisesta tilanteesta, vaan todellisesta elämästä. Sikke on opiskellut viime ajat Ravintolakoulu Perhossa. Hän valmistuu keväällä 2017 kokiksi.

”Pyrin Perhoon, koska halusin lisää tietoa ruoanvalmistuksesta. Kun valmistun, olen yhä pätevämpi tekemään reseptejä ja ruokaohjelmia,” Sikke perustelee.

Tähän saakka Sikke on kieltäytynyt pitämästä kokin asua, sillä se on merkki oppiarvosta.

”Sitten kun olen itse kokki, voin esiintyä ammattiasussa.”

Salamarakkaus kantaa

Ovella tuoksuu ruoka. Klassinen jazz hurmaa korvissa ja huoneessa on raukean hämyisää. Pitkän kuvaus- tai kirjoituspäivän jälkeen Sikke rentoutuu mieluiten aviomiehensä Tony Ilmonin kanssa.

”Parasta on tulla kotiin, kun Tony on tehnyt illallista ja sytyttänyt kynttilät.”

Siken ja Tonyn liitto on kestänyt kohta 36 vuotta. Vastarakastunut pariskunta oli hiihtänyt yhdessä Alpeilla vain viikon, kun he päättivät mennä naimisiin saman tien, kun palaavat kotiin. Senkin he päättivät, että eivät koskaan eroa.

”Se oli lapsellista. Toisaalta, jos meillä on ollut vaikeuksia, niin ensimmäiseksi kumpikaan ei ole heilutellut erokorttia.”

Kipinän ylläpitäminen tarkoittaa Sikelle esimerkiksi sitä, että on kiva tehdä treffit jonnekin ja välittää siitä, miltä toisen silmissä näyttää.

Parisuhteensa lisäksi Sikke ja Tony pitävät huolta ystävyyssuhteistaan. Sikke ei koskaan kysele, mistä Tony on kavereidensa kanssa illanvietossa puhunut. Toisella pitää olla myös yksityisyyttä. Unelmakodissa olisi molemmille omat siivet ja keskellä yhteinen tila missä kohdata.

Vapaa kulkemaan

Siken ja Tonyn suhteessa on selvää, että puolisot ovat tahoillaan vapaita toteuttamaan omia ideoitaan.

”Liimautuminen on pahasta. Juttelemme avoimesti ja kannustamme toisiamme.”

Kun pariskunta luopui Tony’s Delistä, Tony päätti toteuttaa haaveensa ratsastusmatkasta Kirgisiasta Kiinaan, joka kesti vuoden.

”Totta kai tuin häntä. Se vähän harmitti, että Tony uskalsi kertoa minulle suunnitelmistaan vasta ystäviensä jälkeen.”

Matkapuhelimet toimivat myös Kirgisian aroilla ja hevosen selässä. Välillä ikävä oli kova, mutta Sikke ajattelee, että jos toista rakastaa, tälle suo vapauden. Toista ei voi väkisin pitää suhteessa. Jos toinen rakastuu johonkuhun toiseen, niin se on väkevä tunne, jolle ei voi mitään.

”Emme pidä toisistamme kiinni. Se ei tarkoita, että meillä olisi avoin avioliitto. Se ei toimisi.”

Lue koko juttu Kotilieden numerosta 2/17!

Lue myös: Sikke Sumari: ”Hyvässä liitossa täytyy antaa vapautta ja läheisyyttä” Huippukokki Tomi Björck: ”Surffailu Austaraliassa ei riittänyt elämän sisällöksi” Leski Heljä Liukko-Sundström: ”Näen Kaukon yhä ateljeessani”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sikke Sumari, 65, valmistuu kokiksi: "Nyt voin vihdoin esiintyä ammattiasussa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.