Ihmiset

Sipatti eli läskikastike - tunnissa valmistuva aamiainen

Apulaisettoman perheenemännän päivä on niin varattu, että hänen täytyy jo etukäteen tietää, kuinka paljon aikaa kukin työ häneltä vie.

Aamiaisateriaksi useimmiten varaamme sellaisia ruokia, jotka valmistuvat suhteellisen lyhyessä ajassa.

Läskikastike eli sipatti. Nykyään sitä kai sanotaan sianlihakastikkeeksi, vaikka läski-nimitykseen olen lapsesta saakka tottunut.

Otan sianlihaa n. 300 g, tuoretta tai suolaista – suolainen on liotettava ennen käyttöä – leikkaan sen &12; cm paksuisiksi viipaleiksi, ruskeutan pannussa nokareen voita, siinä paistan viipaleet vaaleanruskeiksi molemmin puolin.

Asetan ne pieneen pataan ja jäljelle jääneessä rasvassa ruskeutan vielä viipaleiksi leikatun sipulin ja 1 rkl vehnäjauhoja, joita on hyvin hämmennettävä, jottei yksikään sipulin hiukkanen saa palaa, sillä siitä pilaantuu kastikkeen maku. Lisään pannuun vettä noin puolilleen, ja kun se kiehuu, kaadan kaiken pataan viipaleille, maustan suolalla tarpeen mukaan. Kansi päälle ja sitten saa kastike kiehua lieden reunalla hyvin hiljaa, mutta varmasti n. &34; t. Hiljaa sen vuoksi, ettei neste haihdu, sillä jos kastikkeeseen täytyy lisätä vettä, kärsii siitä maku.

Kastikkeen voi kyllä antaa kiehua pannussakin, mutta se kiehuu helposti liedelle, jolloin rasva menee hukkaan ja keittiöön tulee käryä.

Tämä annos riittää hyvin 3 hengelle ja jää vielä lämmittääkin seuraavaksi kerraksi.

 Loput on hyvä panna heti pieneen emaljikulhoon, joka sopii jonkin kasarin reunoille, sillä lämmittäessä voi kasarissa kuumentaa vettä, asettaa siihen kulhon ja kastike kuumenee siinä menettämättä vähääkään maustaan. Samalla tavalla voi mukavasti lämmittää muitakin tähteitä.

Kotiliesi 6/1929

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sipatti eli läskikastike - tunnissa valmistuva aamiainen

talouskoulusta tuttu sipatti

Ei sipatti ole mielestäni läskikastike/sianlihakastike eli läskisoosi, jota ohje kuvaa. Sipatti valmistetaan keitto- tai savukinkkukuutioista, joita ruskistetaan vain hiukan ennen kuin joukkoon lisätään (halutessa) hienoksi silputtu sipuli, vehnäjauhot ja vesi + kerma tai maito. Sipatti on vaalea kastike, joka tarjotaan keitettyjen perunoiden tai keitetyn kukkakaalin kastikkeena.

Marjaana

Olen samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja.

Saara

Joo, kerran ala-asteella söin sitä oikeaa sipattia, ja oli TOSI pahaa! Läskikastiketta söin joskus kotona, mutta se taas oli tosi HYVÄÄ!

Nasukki

Sipatti on sipatti ja läskikastike on taas ihan eri juttu!

Make

En ole sipattia koskaan ainakaan sipatti-nimikkeellä syönyt, mutta silakkasipatti se vasta kuulostaa herkulliselta!

jj

Niin se on.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.