Ihmiset

Sopiiko hopeahäissä juoda kaljaa?

 Epätietoinen Kotilieden lukija kyseli vuonna 1935, voiko kaljaa tarjota ruokajuomana hopeahäissä.

Kysymys: Mitä ruokalajeja sopii tarjota hopeahäiden päivällisillä maalaisoloissa? Kaljaa vaiko maitoa ruoan kera? Sopiiko musta puku hopeamorsiamelle? Entä tarjoilijoiden puvut?

Vastaus: Hopeahäissä maalaisoloissa sopii päivällisillä tarjota paikkakunnalla tavallisia pitoruokia, taikka sitten voisi ajatella esim. tämäntapaista ruokajärjestystä: lihalientä ja piirasta (kylmää kalaa),  paistia ja jälkiruokaa. Juomaksi olisi parasta varata sekä kaljaa että maitoa, jotta kukin saisi valita mieleisensä.

Hopeamorsian esiintyy tavallisesti harmaa, hopeanvärinen puku yllään, mutta sen puutteessa sopii luonnollisesti mustakin puku. Voihan ajatella, että hänen niin kuin sulhasensakin rintaan olisi siinä tapauksessa päivän merkiksi kiinnitetty jokin hopeanvärinen koriste. Tarjoilijoilla on mustat puvut ja valkoiset esiliinat.

Kotiliesi 2/1935

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sopiiko hopeahäissä juoda kaljaa?

jos jotakin harmaata täytyy elämässä olla, olkoon se hiukset

Minulla on tallessa juhlallinen hopeakoristeinen kutsukortti isovanhempieni hopeahäihin 1933.

Itse vietimme hopeahäämme samassa talossa 50 vuotta myöhemmin. Olisi ollut hauska idea tehdä niistä vanhanaikaiset ruokalistoineen ja pukeutumisineen kaikkineen. Ohjeita olisin kyllä löytänyt talousopettaja-isoäidin vihoista ja täditkin olisivat ehkä muistaneet mitä oli tarjolla.

Morsiamen puku oli sattumalta harmaaraidallinen, ja molemmilla meillä oli vieraan tuoma kukkaseppele vielä harmaantumattomilla hiuksillamme. Pidot olivat varsin erilaiset – iloiset kesäkekkerit noin 50 ystävälle ja perheenjäsenelle. – ”häälahjaksi”. sai tuoda pullon sellaista viiniä, jota itse tykkää juoda, – tuliaisbooli, notkuva ruokapöytä ja kakkukahvit avec toki olivat talon puolesta.

Buljonki tosin puuttui ruokalistalta, mutta ”kaljaa” piisasi janoisimmillekin. 🙂
Sitä juhlaa muistellaan tässä vanhanakin, niin vieraat kuin isäntäväkikin.

Jos olisimme pitäneet nuo vanhanajan juhlat, olisimmekohan saaneet lahjaksi samankaltaisia juhlallisia kuvateoksia tai hienoja vaaseja kuin isovanhempani aikanaan. Nekin ovat vielä talossa heidän juhlastaan muistuttamassa. – Omat lahjamme, tyhjentyneet viinipullot on jo ammoin kuljetettu pullonpalautukseen.

Anne

Siskoni miehensä kera viettää tänään 16.7.2008 hopeahääpäivää kesämökillään Päijänteellä perheensä kera. Tytär soittaa haitaria ja ”vanhukset” tanssivat häävalssinsa laiturilla. Itsellä kertyy tänään aviovuosia mieheni kanssa 31. Kun meillä kuusi vuotta sitten oli hopeahäät, saimme hopeakuusen äidiltäni ja siskolta perheineen, siellä se kotona kasvaa. Kaikille pitkille liitoille onnea ja menestystä.

rakastunut

Arjessa on päivittäiset touhunsa omakotitaloa,koiraa ja samassa pihassa asuvaa miehen äitiä huomioidessa. Siksi vietimmekin tämänkesäisen hopeahääpäivämme istumalla autoon ja matkasimme parin tunnin päähän,kummallekin uuteen paikkaan,katselemaan kaupungin nähtävyyksiä ja nauttimaan hyvästä ruoasta.Kylläpä oli mukava viettää juhlapäivää kaksistaan,hyvästä seurasta ja läheisyydestä nauttien.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.