Ihmiset

Surupuku kesäaikana

Suruaikana käytettävät vaatteet oli tarkoin määritelty vuonna 1933.

Kysymys: Minkälaiset kesätamineet, kengät, sukat, käsineet, päällystakki, puku sopii laittaa suruajaksi nykyään? Entäs matkapuku?

Vastaus: Niin kauan kuin käytetään suruharsoa, tulee kaikissa puvuissa päävärin olla musta. Käsineet, jalkineet ja sukat samoin mustat.

Kesällä voi puku olla valkoisella tai harmaalla ruudutettua tai raidoitettua kangasta, myöskin voi käyttää kokonaan valkoista, jolloin käsineet, sukat ja kengät ovat valkoiset.

Jos hankitaan erikoinen päällysvaate suruaikaa varten, tulee ainoastaan musta kysymykseen. Suruharson käyttöaika on kuitenkin viimeaikoina suuresti lyhentynyt, matkoille lähdettäessä jätetään se ehdottomasti kotiin. Näin ollen voi matka-asuksi huoleti hankkia harmaan kävelypuvun, mihin värisävyn musta muutenkin suruajan loppupuolella vaihdetaan.

Kotiliesi 11/1933.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Surupuku kesäaikana

isätön

Vielä 60-luvulla leski käytti lyhyttä suruharso ja mustia vaatteita melko monta viikkoa. Muistan äidilläni olleen harsollisen hatun ja tummat vaatteet isäni kuoltua keväällä 68.

Toinen yh

Mutta 1980-luvulla suruharson käyttö oli jo harvinaista. Muistan miten se herätti melkein huomiota, kun nuori leskiäiti käytti suruharsoa miehensä kuoleman jälkeen.

Miljaliina

Isäni kuoli maaliskuussa 2009. Siskoni kanssa olemme päätyneet pitämään pukeutumisessamme kuuden kuukauden suruaikaa. Tänä aikana emme pukeudu kirkkaisiin väreihin, vaan lähinnä mustaan ja ”maanläheisiin” väreihin. Mikähän mahtaa olla vuonna 2009 lähiomaisen suruaika (ei lesken)?
Mielestäni suruharson voisi ottaa jälleen käyttöön, erityisesti lähiomaiset. Muistan lapsuudessani, kuinka naiset käyttivät 50-60 -luvuilla suruharsoa. Mielestäni se on kunnioitus myös vainajaa kohtaan sekä oman surun syvyydestä.

Kirsti

Kuka tietää/muistaa ; kuinka kauan suruhuntua pidettiin niin, että harso oli kasvoilla ? Oliko se niin kauan, kunnes oli hautajaiset pidetty ja sitten se osa huntua nostettiin ylös. Koko suruhuntuahan käytettiin, tietääkseni/muistaakseni puoli vuotta leskeksi jäätyä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.