Ihmiset

Seura: Tällainen kuningatar Elisabet II oli äitinä – lapsilla täysin päinvastainen kokemus

Kuningatar Elisabet II nukkui pois 8.9.2022 ollessaan 96-vuoden ikäinen. Millainen äiti kuningatar Elisabeth oli neljälle lapselleen? Seura listasi heinäkuussa 2019 neljä asiaa, jotka Elisabethista tiedettiin vanhempana.

Iso-Britannian kuningatar Elisabet on neljän lapsen äiti, kahdeksan lapsen isoäiti ja kahdeksan lapsen isoisoäiti. Kuningatar tunnetaan herttaisena, pastellisävyihin pukeutuvana isoäitinä, mutta millainen äiti hän oli lapsilleen? Seura listasi neljä asiaa, jotka kuningatar Elisabetin äitiydestä tiedetään.

Lue myös: Kuningatar Silvia äitinsä muistisairaudesta: ”Olin neuvoton, kun äiti sairastui”

1. Kuningatar Elisabet pelkäsi vanhemmuutta

Elisabet oli 22-vuotias kruununprinsessa, kun esikoinen, prinssi Charles syntyi vuonna 1948. Kaksi vuotta myöhemmin syntyi prinsessa Anne. Elisabetin puolisolle prinssi Philipille kaksi lasta olisi riittänyt, mutta vuonna 1960 syntyi prinssi Andrew ja vuonna 1964 kuopus, prinssi Edward.

Seuran jutussa kerrotaan, että äidiksi tuleminen ei ollut Elisabetille helppoa, sillä hän pelkäsi vanhemmuutta. Pelko kumpusi siitä, että Elisabetin lapsuudenkodistaan saama vanhemmuudenmalli oli vaillinainen. Elisabet päätyi kasvattamaan lapsiaan tavalla, jonka oli omaksunut vanhemmiltaan ja yhteiskuntaluokastaan. Lapsia kasvattivat ja kouluttivat pääasiassa lastenhoitajat ja kotiopettajat.

Se tarkoitti, että pikkuprinssien ja -prinsessan suhde vanhempiinsa jäi etäiseksi.

2. Viileä suhde esikoiseen

Erityisesti esikoispoika Charles on kertonut viileästä suhteesta vanhempiinsa. Elisabet kruunattiin maansa hallitsijaksi, kun Charles oli 5-vuotias. Nuori kuningatar joutui velvollisuuksiensa takia olemaan toisinaan pitkiäkin aikoja poissa kotoa, ja lapset jäivät henkilökunnan hoitoon.

Seurassa kerrotaan, että Charles on kuvaillut lapsuuttaan kurjaksi, ja varsinkin nuorempana hän oli sitä mieltä, että suhde äitiin oli vaikea. Jonathan Dimblebyn kirjoittamassa elämäkerrassa Charles sanoo, että hovin henkilökunta opetti hänet leikkimään, todisti hänen ensi askeleitaan ja rankaisi ja kannusti häntä.

Sally Bedell Smithin toissa vuonna ilmestyneen elämäkerran mukaan Elisabet ja Philip näkivät lapsiaan ainoastaan aamiaisen jälkeen ja päivällisellä. Yläluokkaiseen tapaan vanhemmat eivät myöskään olleet fyysisesti läheisiä lapsilleen. Tämä tarkoittanee sitä, että Charlesia ja Annea ei halattu kovinkaan usein.

Lue myös: Seura arvioi: Miten Meghan Markle selviytyi ensimmäisestä puolivuotisestaan hovissa?

Kuningatar Elisabeth ja Harryn ja Meghanin kuninkaallinen hääpotretti

3. Kuningatar Elisabet otti äitiyslomaa

Vuodet kuitenkin saivat Elisabetin suhtautumaan äitiyteen uudella tavalla. Elisabetin lapset ovat syntyneet kahdessa erässä, ja Seura spekuloi, että välissä kulunut aika on saattanut kypsyttää vanhempia.

Kahden nuorimman lapsen kohdalla Elisabet ei enää pelännyt vanhemmuutta, vaan suhtautui äitiyteen uudella, rennolla tavalla. Hän jopa otti puolentoista vuoden vapaan kuopuksen syntymän jälkeen ja nautti äitiydestä ja perheestä.

4. Viikon kohokohta

Prinsessa Anne on ilmaissut, että hänen veljensä Charlesin esittämä kritiikki heidän vanhempiaan kohtaan on kohtuutonta. Kun Elisabet vietti 50-vuotishallitsijajuhlaansa, prinsessa Anne sanoi BBC:n haastattelussa, ettei kerta kaikkiaan ole mitään todistetta siitä, etteikö kuningatar olisi ollut huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä.

Tätä käsitystä vahvistaa historioitsija Robert Lacyn kertoma tarinaa siitä, kuinka kuningattaren viikon kohokohta oli niin sanottu Mabelin vapaailta. Mabel oli Charlesin ja Annen lastenhoitaja. Kun Mabel vietti viikottaista vapaataan, kuningatar nautti suuresti siitä, että sai itse kylvettää lapset, lukea heille iltasadun ja laittaa heidät nukkumaan.

Lue myös Seuran juttu: Pelokas äiti, hurmaava isoäiti – Kuningatar Elisabet oli huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Tällainen kuningatar Elisabet II oli äitinä – lapsilla täysin päinvastainen kokemus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.