Ihmiset

Tämä nykyajan nuoriso

Tässä jutussa käsitellään ”nykypäivän” nuorison seurustelua 1930-luvulla.

Sanotaan: nykyajan nuorten eri sukupuolien keskinäinen seurustelu on liian vapaata, vailla luonnollista kainoutta ja häveliäisyyttä, heidän puheensa kevytmielistä, jopa kaksimielistäkin; pojista on hävinnyt ritarillisuus, tytöistä kaino naisellinen sulous.

Sanotaan myös: nuorten ajatusmaailma on eroottisten mielteiden kyllästämä ja siitä johtuen heidän siveelliset käsityksensä horjuvat ja venyvät. Ja synkimmät pessimistit väittävät: sukupuolimoraali on nuorten keskuudessa peloittavan alhainen.

Ja nuo pessimistit tietävät selityksiäkin tähän murheelliseen ilmiöön: elokuvat, roskakirjallisuus, nykyajan tanssit ja huvittelutilaisuudet, uimarantojen ujostelematon elämä.

Ja totta on, että lukuisat tapaukset ja ilmiöt antavat ainakin näennäisesti tukea noille pessimistisille väitteille. Mutta sittenkin haluaisin väittää yleisilmiöksi: nykypäivän nuoriso ei ole siveellisesti huonompaa kuin sukupolvi sitten, eikä eri sukupuolien keskinäinen suhtautuminen yleensä tosiasiallisesti huolestuttavampaa kuin ennen.

Toverillisempaa kuin uskotaan

Asiantuntemukseni on sekä laajuuden että syvyyden puolesta verraten rajoitettu. Se rajoittuu pääkaupungin suomenkieliseen koululaisnuorisoon, siitäkin pääasiallisesti poikiin. Mutta en usko, että pessimistitkään ovat nähneet sen syvemmälle.

Nuorukaisten ja neitosten seurustelu on kyllä ujostelemattomampaa ja suorasukaisempaa kuin ennen. Mutta tämä johtuu oleellisesti siitä, että eri sukupuolien suhtautuminen toisiinsa on toverillisempaa, luonnollisempaa.

Hakkailusuhteen sijaan on toverisuhde tullut entistä yleisemmäksi. Tyttö ei ole enää pojille salaperäinen ihmeiden ihme, eivätkä tytöt unelmoi enää tarunomaisista sankareista läheskään niin usein kuin ennen vanhaan.

Enemmän aikaa nuorille

En ole pessimisti nuortemme siveellisen kunnon suhteen yleensä enkä liioin eri sukupuolta olevien nuorten keskinäisen seurustelun johdosta. Mutta silti tahdon kiinnittää vakavaa huomiota siihen, että nuoret ovat jääneet enemmän yksin, vähemmän kasvatuksellisen ohjauksen ja valvonnan varaan sekä kotien että pitkillä oppikursseilla ylikuormitetun koulun puolelta kuin mikään nuorisopolvi tätä ennen. Ja se ei ole terveellistä.

Teksti: Rehtori Hannes Salovaara Kotiliesi 4/1934

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tämä nykyajan nuoriso

Anonyymi

Kuinka ajankohtaista!

jokke

tuota tanssijuttua lukuunottamatta täysin nykypäivää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.