Ihmiset

Tottelemisesta vähäsen

Nykyaikana on tottelemis-käsite venynyt niin laajaksi, että se on kuin harmaa väri, joka voi olla sekä miltei valkeaa että lähes mustaa. Kyllähän kaikissa kodeissa myönnetään, että lasten tulee totella – ainakin jossain määrin. Mutta juuri se määrä on niin vaikeasti ratkaistava.

Tunnen hyvän kodin, jossa lapsijoukkoa kasvatetaan vanhanaikaiseen vaativaan tapaan – rakkauden ja vitsan avulla. Äiti on seitsenpäisen laumansa keskellä aina tyyni ja rauhallinen, muutamin sanoin hän antaa lapsilleen käskyjä, joita aina noudatetaan, sillä niitä ei anneta paljon eikä tarpeettomia. Ei siinä lasten pistä päähänkään inttää vastaan, tai kysyä miksi heidän pitää niin tehdä.

Äidin sana on lasten laki, jota he kiltisti noudattavat – hehän ovat kaikki vielä alle 12-vuotiaita. – Kun tälle äidille ihmettelin hänen lastensa ehdotonta tottelevaisuutta, sanoi hän: Mitä siitä tulisi, jos minun tällaisille lapsille täytyisi selittää vaatimusteni syitä ja seurauksia! Äidin käskyä ja kieltoa on arvostelematta toteltava pienenä ollessa. Kun vähän oppivat itse asioita arvostelemaan saavat hieman itsenäisemmin toimia.

Mutta älkää luulko, että tuossa kodissa silti vallitsee pelonalainen orjamieli ja hiljaisuus! Ei, se on iloisimpia koteja, mitä tunnen. yhdessä siellä vanhemmat lukevat ja laulavat, leikkivät ja nauravat lastensa kanssa, kun isäkin ehtii olla mukana. Äiti itse ohjaa lapsiaan kuva-arvoitusten pukuhommissa, pienten näytelmien harjoituksissa y. m., silloin kun on leikin aika. Mutta hän vaatii myös työtä ja täsmällistä koulutehtävien suorittamista, kun on työn aika. Eikä siellä ”Koivuniemen herra” suinkaan ole tuntematon vieras, jos joku lapsista näyttää sitä tarvitsevan.

Ken vitsaa säästää…

Monien kotien joukossa tunnen toisen hyvän kodin, jossa kolmesta pojasta vanhimman ollessa 8-vuotias äiti tuskitteli, että hänellä ei ole valtaa poikiensa yli ”kun niitä on kolme”. – Ajattelin itsekseni, että tuo äiti varmaan kodissaan aina jää ”äänestyksessä” vähemmistöön.

– Kysyin häneltä, eikö hän vaadi poikiaan tottelemaan. – ”Kyllähän ne tottelevat, kun minä selitän niille käskyni syyn ja oikein kovasti komennan, muta ne tekevät niin paljon pahaa ja vallattomuutta, kun en aina ehdi niitä kieltämään ja käskemään.” – ”No, etkö anna niille vitsaa pahanteosta?” – ”Vitsaa! Enhän toki rupea lapsiani vitsalla lyömään, sehän on raakalaisuutta! Nurkassa saavat kyllä syödä illallisvoileipänsä, kun ovat olleet pahoja, mutta vitsaa en käytä.” –

Tulevaisuus näyttä, mitä kummankin kodin kasvateista tulee. Pelkään pahoin, että nuo kolme poikaa suuriksi tultuaan ”eivät tottele Jumalan eivätkä ihmisten lakia”, kuten eräs vanha herra sanoi nykyajan kasvatuksesta puhuttaessa. Onhan se jo monesti nähty, että ”joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee”. Nähty on tosin myös se, että parhaankin kasvatuksen saanut lapsi voi tuottaa surua ja häpeää kodilleen. Mutta sittenkin on lapsia pieninä kasvatettava tinkimättömän tottelemisen hengessä, jotta heillä suuriksi tultuaan on helpompi alistua Jumalan ja isänmaan lakeja noudattamaan.

Teksti: H.K-i. Kotiliesi 9/1923

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tottelemisesta vähäsen

Isoäiti

Kyllä kasvatus oli ennen helppoa, kun vitsaa kuului käyttää,.mutta kuusilapsisessa perheessä työn keskellä kuri piti säilyttää.Tosin on mennyt aikaa ennenkuin osasin minäkin anteeksiantaa vanhemmilleni. Nykyisin vaaditaan vanhemmilta taitoa ja kärsivällisyyttä, jotta jaksaa kieltää, varoittaa ja myös kannustaa ja rohkaista, sekä perustella asiat lapsen tasolle sopivasti..Tukekaamme heitä.T.Isoäiti

synt.1962 Mr

Itse en anna vitsaa lapsilleni, lakihan jo sen kieltää. Tosin en toisaalta anna anteeksi vanhemmillenikaan heidän väkivaltaisuuttaan (mm.sitä vitsaa) jota koin lapsena. Sen seuraukset ovat olleet surulliset mielenterveyteni kannalta. Samoi se on sotkenut ikävästi seksuaalisuuttani.

Sain vitsaa

sain lapsena vitsaa äitiltä tarvittaissa yleensä N4kertaa vuotessa tarvittaissa viikon-kahten välein.

janica

Olen itse nyt 21v ja meillä oli vitsa käytössä johonkin 13v asti ihan pienestä asti ja ei se nyt minusta ollut niin paha asia vaikka sainkin piiskaa aina välillä. Jotenkin oli sellainen tunne et vanhemmat välittää minusta. Jotkut kaverini sanoivatkin että ilmoita terkkarille mutta ei se ollut mielestäni oikein.
Kyllä vanhemmille pitäis antaa oikeus pieneen kurittamisees joka on ihan hyvä asia minusta ja siskoistani myös ja omilleni kyllä aikanaan jatkan hyväksi havaittua perinnettä.

jaanavm75

Sain vitsaa melko usein ja kyllä olen hyväksynyt sen ansainneeni enkä ole vanhemmille katkera. Omat tyttäreni ovat myösin saaneet vitsaa aina tarvittaessa ja on puhuttu asiasta ja on kuulemma heistä kanssa oikein.

hensku

Ite olen 25v tyttö ja olen saanut vitsaa 13v asti ihan pienestä pitäen.
En pitänyt sitä pahana vaan ihan oikeutettuna tehdyistä rikkeistä ja saihan sitä aina valita et työ-rangaistus vai vitsa niin vitsan kyllä valitsin aina kun sillä pääsi helpommalla.

Erika

Mie kanssa sain vitsaa ripariin asti ja en pitänyt sitä paha ollenkaan
paitsi tietty jos siittä puhuttiin vieraiden tai kaverien aikana.
Ihan perinteinen vitsa tai kimppu oli vaan ja itse haettiin yleensä.
Omi lapsia ei ole vielä mutta olen kyllä vitsan kannalla ja jatkankin varmaan tätä hyvää käytäntöä.

merja 52

Mä sain lapsena vitsaa siskoni kanssa johonkin ripari ikään asti lähes kuukausittai ja ei se nyt niin pahalta tuntunut näin jälkeenpäin.
Omat tyttäreni olen piiskanut kanssa aikanaan ja nyt kun olen mummo niin tyttäreni on sanonut et hän jatkaa vitsa perinnettä koska se oli hänestäkin ihan hyvä tapa.

Hanna vaan

Ei mullekkaan tule pahaa sanottavaa piiskan saamisesta vaikka sitä parjataankin. Kirpohan se pakaroillla mut homma oli heti miltein ja kuumoitus tuntui muutaman tunnin pakaroilla muistutuksena.
Sain ite kanssa aika usein vitsaa tai kimppua ja useimmiten ite haettuna.
Omia lapsia jos joskus on niin kyllä vitsa on käytössä tarpeen mukaan.

Sumaya

Ei se äiti kyllä rakasta, joka lapsiaan lyö.

70 luvun kasvatti

Juu kyllä silloin piiskaus oli yleinen kuritusmuoto, itse en tosin saanut mutta tiedän jotka saivat. On hyvä että se on nykyään kiellettyä. En kyllä tiedä ketään joka olisi pitänyt sitä hyvänä asiana silloin. Tiedä sitten että ovatko ne jotka pitivät sitä hyvänä asiana silloin, haluavat he nyt aikuisena harrastaa sitä seksileikeissä?

mape 79

Mä kanssa olen vitsan käytön kannalla kasvatuksessa jos ei puhe tehoo.Ite en ole saanut koskaa eikä ole ees uhattukaan piiskalla.
Omilleni olen antanut muutamia kertoja ja siihen se on sitten jäänyt eikä ole tarvinnut enään antaa kun pelkkä muistutus riittää.
Vitsa takaisin kunnia paikalle!

Marika

Mie olen saanut vitsaa lapsena jonkin verran ja ei se nyt ollut paha sillain ,sattuhan se ja peffaa kuumotti. Meil sai valita et työ-vai piiska rangaistus niin valitsin kyl ain piiskan yleensä. Se oli heti ohi ja pääs menneen mut työ voi olla kasvimaan kitkemistä tunti tolkulla.
Hakkaamisethan on eri juttu kuin normaali piikaus pepulle et kyl se minuust on pitäis olla sallittuu mut tietty on jollain ylilyöntejä joissain perheissä mitä en hyväksy.
Ei ole omia lapsia mut voin harkita kyllä vitsaa kasvatusmuotona.

eskoseni

Minä sain aika usein vitsaa, kun isä oli kotona. Koululäksyt tuppasi jäämään tekemättä ja niistä sain vuosien mittaan useimmiten piiskaa ja aina paljaalle, tietty. Olisin saanut varmaan enemmänkin, mutta isäni oli ulkomailla kolmisen vuotta. Ukon paluun myötä alkoi vitsakin taas heilua. Viimeksi sain 15 kesäisenä, kun ilman lupaa lähdin kaverini kanssa bileisiin. Seuraavana päivänä tuli kuittaus paljaalle ja siksi railakkaasti, että sitä taas meikäpoika muisti, kuka huushollissa määrää. Mutta, kovasta kurista huolimatta, välit isääni oli hyvät.

punapylly

Sain Vitsaa 70 luvulla Äitin kanssa yhtessä haimme vitsan monasti hain myös itse alapääpaljaaksi ja Äitin syliin ottamaan vitsaa tirauttelin pikkuitkut vitsan jälkeen Halasin aina Äitiä välillä pitkäänkin.

vitsaa

80/90 Luvun vaihteessa Sain vitsaa Äitiltä vielä 16vuotiaana olin Äitin sylissä saamassa vitsaa kerjäsin itse vitsaa Äiti sanoi Laittavansa älyä pyllynkautta minua ei piiskattu koskaan aiheettomasti.

Eira

20 Vuotta sitten vielä käytettiin Vitsaa monessa paikassa kaksi tyttö kaveriani saivat vitsaa jäimme kiini tupakan poltosta näyttivät pepulla olevat vitsan jäljet minäkin näytin omani olimme murkkuikäisiä taisin olla16V kun sain viimeiset vitsat.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.