Ihmiset

Viikonloppu: Jättäisikö nuoren kotiin?

Avaimet

Vanhemmat haluavat mökille. Nuori ei. Voisiko nuoren jättää kotiin? Asiaa kannattaa pohtia, sillä nuoren kasvulle tekee hyvää, jos hän saa ottaa vastuuta oman ikäkautensa ja kykyjensä mukaan.

Väestöliiton Tuulia Aho ja Kirsi Porras neuvovat miettimään seuraavaa:

o Minkä ikäinen nuori on ja millainen luonne, temperamentti hänellä on? Luotettavan ja harkitsevaisen 16-vuotiaan voi jättää taloa pitämään, sen sijaan kovasti juhliva ja vielä sääntöjen noudattamista opetteleva nuori kannattaa ottaa mukaan tai sopia yökylästä kaveriperheessä, jossa vanhemmat ovat kotona. Toisaalta joskus tilanteet voivat yllättää kokeneemmankin talovahdin.

o Nuoren kanssa kannattaa harjoitella vastuunottamista ensin lyhempinä aikoina kuin koko viikonloppu. Voisiko nuori huolehtia itsestään ensin päivän, jonkun illan, lopulta yhden yön, jos tuntuu olevan siihen valmis? Kun asiat sujuvat, kannattaa viikonloppuakin kokeilla.

o Tärkeää on sopia, ketä kotiin saa poissaolon aikaan tulla ja mitä saa tehdä. Sallitteko yövieraita?

o Nuoren kanssa on hyvä kerrata turvallisuusasioita: mitä tehdä jos syttyy tulipalo tai tapahtuu tapaturma? Entä jos illanistujaiset ryöstäytyvät käsistä jättibileiksi? Jos ovelle saapuu kutsumattomia vieraita? Jos joku on juonut liikaa ja sammuu tai saa alkoholimyrkytyksen? Jne.

o Myös käytännöntilanteita on hyvä miettiä ennalta. Jos esimerkiksi joku ystävistä voi pahoin, hänet kannattaa ohjata kylpyhuoneeseen tai patjalle kylkiasentoon keskelle lattiaa, jotta näköetäisyys säilyy ja kaveria voi tarkkailla. Lämpimällä säällä oksentelijan voi myös ohjata ulos jonkun seurassa – ja soittaa tämän vanhemmille. Painota kuitenkin, ettei kaveria saa jättää yksin. On huolehdittava, että joku aikuinen (selvin päin oleva) tulee paikalle – mieluiten nuoren oma vanhempi!

o Hyvät naapurisuhteet ovat loistoasia. Voisiko naapuri ilmoittaa, josko meteli äityy kovaksi tai voisiko nuori kääntyä naapurin puoleen ongelmatilanteessa?

o Arjen rutiineita, kuten ruuanlaittoa, jälkien siivoamista, tiskaamista ja pyykkäämistä, on hyvä harjoitella nuoren kanssa pitkäjänteisesti jo ennen teini-ikää.

o Minne yhteys hätätilanteessa? Poliisin, ambulanssin tai paloauton saa hätänumerosta 112.
Ja kannattaa muistaa, että nuori hyväksyy parhaiten yhdessä neuvotellut pelisäännöt. Vaikka sitten hyväksyisi ne olkia kohauttelemalla.

Keskustele ja kerro, miten teillä on opeteltu nuoren yksin kotona olemista!

Esimerkiksi täältä vanhemmat löytävät tukea haasteisiin teinin kanssa: www.murkunkanssa.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viikonloppu: Jättäisikö nuoren kotiin?

Maalaiskylä

Kuusi vuotta sitten kävimme Brasiliassa 10 päivän matkalla. Perheen teinipojat jäivät kotolaisiksi. Järjestely onnistui, kun isovanhemmat asuvat kilometrin päässä ja he kykenivät huolehtimaan kouluun herättämisestä sekä katsoivat poikien syömisten perään. Hiukan kyllä hirvitti lähteä, kun vanhempi poika on vilkkaampi seuraelämän viettäjä… Lopulta ainut luvattomuus oli yhden kerran toteutunut kortitta-ajaminen rekisteröimättömällä peltoautolla isovanhempien luokse syömään, ajokortiton isosiskokin oli matkustajana. Muuten pojat olivat huolehtineet yllättävän hyvin kodista matkan ajan, jopa tiskitkin oli enimmältä osin pesty eikä remuavia vieraita ollut käynyt. Matkamme oli ensimmäinen yhteinen ulkomaanmatkamme silloin 18-vuotiaan avioliittomme aikana, joten kovin usein ei nuorisomme jäänyt teini-iässä kotiin ilman valvontaa.

Kaupunkilainen

Kehottaisin harkitsemaan tosi tarkkaan lasten jättämistä yksin kotiin. Esimerkkejä löytyy lähipiiristä. Järki ja mahdollisuus valvontaan katoavat taivaan tuuliin, kun talo on täynnä porukkaa ja alkoholia nautittu. Voisin kertoa monta esimerkkiä.

Talvikki

Mielestäni nuorta ei tule jättää yksin kotiin yöksi, jos vanhemmilla on sellainen olo että hän kavereineen juopottelisi kotona. Jos nuoren kanssa keskustellaan siitä, miten tulee toimia pahoinvoivan tai sammuneen kaverin kanssa, on se kuin antaisi luvan tällaiselle käyttäytymiselle. Sitä paitsi kotiin saattaa tulla kutsumattomia vieraita bileitään pitämään ilman että nuori heitä edes tahtoisi sisään laskea – näin on monelle käynyt.

Vastuuntunto ja itsenäistyminen ovat tärkeitä asioita, mutta niitä voi opetella muillakin tavoin kuin jäämällä yöksi tai jopa useammaksi yksin kotiin.

Äiti

Kuulostaa aika ikävältä, kun nuoren kotiin jättämisen tai ei-jättämisen lähes ainut syy tuntuu olevan juhliminen tai ei-juhliminen. Jopa ohjeissa keskityttiin mielestäni aika paljon sen seurauksien tai ehkäisemisen hoitamiseen ”mitä tehdä, jos kaveri oksentaa”jne. En voi oikein uskoa, että kaikilla nuorilla olisi ensisijaisesti mielessä juhlinta heti kun yksin jää. Aivan kuin vanhemman tehtävä olisi ensisijaisesti estää lasta juomasta. Lapsen ensimmäisten 15 vuoden aikana olisi ollut mahdollisuus ehkä näyttää lapselle, mitä oikeasti kivaa tekemistä ympäristöstä löytyy, silloinkin kun vanhemmat ovat kaukana. Mihin katoaisi lapsen/nuoren luovuus keksiä mukavaa tekemistä, jos sitä on jo 15 vuotta kotoa käsin jatkuvasti tuettu ja rohkaistu?

Tokihan ne hormonit hyrrää murrosiässä ja aiheuttaa kapinaa ja kaikenlaisia tunteita. Mutta silti…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.