Ihmiset

Vuosia etäsuhteessa elänyt Sinikka Sokka: "En halua tällä hetkellä määritellä parisuhdestatustani"

Näyttelijä Sinikka Sokka luuli nuorena, että seksi loppuu vanhemmalla iällä, mutta oma kokemus osoitti uskomuksen vääräksi. Oma parisuhdestatus on nyt kysymysmerkki, mutta Sinikka nauttii mahdollisuudesta tarkastella suhdetta hieman etäämmältä.

Nuori tummatukkainen nainen ja hänen nahkatakkinen miesystävänsä istuvat vieretysten kalliolla. Mustavalkoisella videolla haastattelija tiedustelee pariskunnalta, ovatko he koskaan yhdynnässä.

”Ollaan tietysti, usein”, parikymppinen kaunotar vastaa hymyillen.

Tuo nuori nainen on Sinikka Sokka, joka yhdessä poikaystävänsä Timo Kallisen kanssa vastailee 1970-luvulla lapsille tehdyssä seksivalistusvideossa: Mitä? Mistä lapset tulevat? haastattelijan intiimeihin kysymyksiin.

Yle Areenassa näkyvällä videolla Sinikka kertoo myös syövänsä ehkäisypillereitä, jotta ei tulisi raskaaksi.

”Voi herranjestas sentään. Se oli seksuaalisen vapautumisen aikaa, ja Timo oli ensimmäinen poikaystäväni. Ja nyt sitä tässä taas ollaan saman asian eli seksin äärellä”, Sinikka naurahtaa.

Hän on viime syksystä lähtien esittänyt Tampereen Työväen Teatterissa pääroolia näytelmässä Kevytkenkäinen nainen. Se on seksuaalisuutta käsittelevä komedia 67-vuotiaasta Janesta, joka haluaa ja saa seksiä varttuneemmalla iällä.

”Vaikka olin 70-luvun radikaali, olen huomannut että Janen rooli on vaatinut minulta henkistä riisuutumista. Olen lavalla sängyssä äijien kanssa 700 ihmisen edessä, ja kerron minkälaista se on ollut. Siinä sitten keskustellaan liukuvoiteista, pessaareista ja seksistä.”

Seksihalut eivät katoa iän myötä

Ikäihmisten seksuaalisuus on yhä tabu, Sinikan mielestä aivan turhaan.

”Ajattelin nuorempana, että seksuaaliset halut, hellyyden osoitukset ja yhdynnät loppuvat, kun ikää tulee tarpeeksi. Kuvittelin, että vaihdevuosien jälkeen tulee seinä vastaan ja sen jälkeen ollaan vaan kiltisti kotona ja luetaan kirjaa.”

Nyt 69 vuoden iässä Sinikka tietää, että näin ei tapahdu.

”Oman ikääntymiseni kohdalla olen huomannut, että eihän se pidä lainkaan paikkansa. Vanhemmiten omat halut ehkä vähän hiipuvat, mutta uskon, että jokaisella säilyy läpi elämän samanlainen rakastelun ja hyväilyn tarve. Fyysisen läheisyyden kaipuu ei katoa iän myötä.”

Mutta miten tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Sinikan muut arvot ja ajatukset ovat muuttuneet elämän varrella?

”Olin tyttären lapsuudessa liian paljon poissa”

”Muistan ruuhkavuodet ajanjaksona, jolloin oma minuuteni jäi sivuun kaiken kaaoksen keskellä. Töitä oli valtavasti, ja arkea piti pyörittää. Sain tyttäreni Emilian 28-vuotiaana vuonna 1977. Olin silloin kiinnityksellä KOM-teatterissa ja olimme tien päällä ihan koko ajan. KOM-teatteri oli ollut suuri haaveeni ja se oli vihdoin toteutunut.

Psyykeeni oli silti todella kovilla. Tiedostin, että oikeanlainen kiintymyssuhde ei pääse muodostumaan minun ja pienen tyttäreni välille, koska olin jatkuvasti poissa. Pelkäsin menettäväni työpaikkani, jos en olisi lähtenyt mukaan kolmen viikon kiertueille. Emilia olikin paljon isänsä ja minun äitini hoivissa.

Mutta mitä tapahtui pienen lapsen ja äidin suhteelle kolmessa viikossa? Lapsi unohti minut. Korjaan sitä satoa vielä tänäkin päivänä, sillä tehtyä ei saa tekemättö­mäksi.

Meillä on Emilian kanssa ihan hyvät välit. Tulevaisuudeltani toivon kuitenkin, että minä ja tyttäreni tulisimme vielä läheisemmiksi.”

Parisuhde kärsi etäisyydestä

”Pitkäaikainen miesystäväni Alpo Suhonen on ollut melkein koko ajan jossain muualla kuin minä, eikä hänen poissaolonsa ole tehnyt hyvää meidän suhteellemme.

Asuimme jonkun aikaa yhdessä Helsingissä. Työt veivät häntä taas maailmalle pitkiksi ajoiksi, muun muassa viideksi vuodeksi Wieniin. Nyt hän on palannut takaisin Suomeen ja asuu Forssassa. Minulla on ollut oma koti Helsingin Roihuvuoressa jo pitkään.

En halua määritellä tällä hetkellä parisuhdestatustani. Olemme toistemme kanssa paljon tekemisissä, ja liikumme yhdessä erilaisissa tapahtumissa todella miellämme. Saa nähdä, mitä meille tapahtuu tulevaisuudessa. Juuri nyt meillä molemmilla on varaa katsoa toisiamme etäisyyden päästä.

Voin valtavan hyvin ja olen onnellinen. En kulje etsimässä ketään, vaikka joskus ohikiitävän hetken mietinkin, että mitä jos kohdalleni osuisikin joku, joka veisi jalat altani. Mutta meillä on kauhean kivaa Alpon kanssa, ja juuri nyt olen tyytyväinen tilanteeseemme.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Sinikka Sokka kertoo parisuhteestaan ja ajatuksistaan seksuaalisuudesta. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 4/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuosia etäsuhteessa elänyt Sinikka Sokka: "En halua tällä hetkellä määritellä parisuhdestatustani"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.