Piparkakkutalo: Bengtskärin majakka

Piparkakkumajakka: näin teet Bengtskärin majakan piparkakuista

Bengtskärin majakka innoitti Kotilieden piparkakkutaituri Kristiina Aaltosen rakentamaan piparkakkutaikinasta uljaan majakan omaan tyyliinsä.

Piparkakkumajakka oli vuosia sitten esillä Kotilieden osastolla Ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Majakka oli kookas ja jyhkeä. Se kohosi merenpinnasta kallioineen ja torneineen noin 70 cm:n korkeuteen. Tornista tuikki halkaistujen marmeladikuulien läpi paristoilla toimivan otsalampun vilkkuva valo. Majakka lahjoitettiin Lastenklinikalle levittämään jouluiloa pienille potilaille.

Uljas majakka vaatii suunnittelua

Työläästi rakennettavasta majakasta voivat kotileipurit poimia omaan käyttöön sopivia yksityiskohtia piparkakkutalon koristamiseen tai toteuttaa vain majakkatornin tai rantakallioilla leikkivät lapset ja joulukuusen.

Majakan kaavat on pienennetty ja yksinkertaistettu kodin joulumajakkaa varten.

Bengtskärin majakan edusta - piparkakkutalo

Pieniä yksityiskohtia on hauska tehdä yhteistyönä. Vene on muotoiltu taikinasta metallisen leivosvuoan ulkopuolelle ja paistettu nurinpäin. Lumiukon voi rakentaa täytelakritsin valkoisesta osasta ja luudan lakritsista. Parveke ja monimuotoinen katto pyöreine ikkunoineen ei ole mukana minimajakan kaavoissa, vaan siinä katon reuna on suora.

Joulutunnelmaa luo rantakalliolla joulukuusi koristeineen. Paista kuusen pystyttämistä varten pari kolmiomaista palaa, jotka voit liimata kuumalla sokerilla kuusen taakse tueksi. Karamellivärejä sekoittamalla saat sävytettyä värejä tomusokerikuorrutukseen.

Jos haluat majakalle alustan, kalliorannat, parvekkeen, joulukuusen, veneen ja väkeä, tee piparkakkutaikinaa vähintään kaksinkertainen annos.

Piparkakkutalon taikina

300 g margariinia
1 1/2 dl tummaa siirappia
4 dl sokeria
2 rkl piparkakkumaustetta
1 rkl kardemummaa
2–3 tl kanelia
3 kananmunaa
2 tl soodaa
noin 1,4 l vehnäjauhoja
koristelu:
200–250 g tomusokeria
1 munanvalkuainen
marmeladimakeisia, ranskanpastilleja,
hopeakuulia ja karamelliväriä
liimaus:
2 dl sokeria

  1. Paloittele margariini kattilaan, lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä haaleaksi.
  2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita ne siirappiseokseen. Sekoita sooda osaan vehnäjauhoista ja sekoita jauhot taikinaan. Lisää loput jauhoista, sekoita, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa.
  3. Peitä taikina ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  4.  Suunnittele, mitä takinasta tehdään. Tee piirustukset. Piirrä kuviot paperille, leikkaa irti ja tarkista, montako talon ja tornin osaa tarvitset.
  5. Ota taikinaa pala kerrallaan ja pehmitä se ensin käsissä. Sirottele leivinpöydälle kevyesti jauhoja ja painele taikinaa ensin käsin litteämmäksi. Kauli sitten ohueksi levyksi, tarkista, ettei taikina tartu alustaan eikä kaulimeen. Sirottele välillä jauhoja taikinan alle ja kaulimen pintaan. Jos teet suuria osia, nosta taikinalevy leivinpaperille ja leikkaa vasta siinä taikinalevy sopivan kokoisiksi kuvioiksi. Muotoile ikkunat ja ovet. Tee lopusta taikinasta alustalevy, joulukuusi ja väkeä rantakallioille.
  6. Paista osat 160–170 asteen lämpöisessä uunissa. Isot osat miedommassa lämmössä, niin ne ehtivät kuivua saamatta liikaa väriä. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.
  7.  Vatkaa valkuainen kevyesti ja seulo joukkoon tomusokeria, kunnes seos on sopivan kiinteää pursotettavaksi. Tee leivin- tai voipaperista tötterö, kiinnitä se nuppineulalla. Lusikoi kuorrutusta tötteröön, sulje se ja leikkaa kärkeen pieni reikä. Pursota valkeaa kuorrutusta. Jos haluat värillistä kuorrutusta, värjää kuorrutusta pieni erä kerrallaan karamellivärillä. Anna koristeiden kuivua.
  8. Osien kiinnittäminen toisiinsa vaatii huolellisuutta. Kuumenna sokeri paistinpannulla, kunnes se sulaa karamellimaiseksi. Pienennä lämpöä. Sokeri on polttavan kuumaa, joten kasta liimattavat osat varovasti kuumaan sokeriin ja kiinnitä ne toisiinsa ja sitten alustaan. Pienet osat, kuten majakan huippu kannattaa liimata toisiinsa valkuais-tomusokerikuorrutuksella.

 

Piparkakkutalo - Bengtskärin majakka

Jos haluat majakalle alustan, kalliorannat, parvekkeen, joulukuusen, veneen ja väkeä, tee piparkakkutaikinaa vähintään kaksinkertainen annos.

Majakan huipulla on pyöreä piparkakkukorotus. Se, veneet ja pyöreät rantakivet on kypsennetty nurinpäin olevan, metallisen leivosvuoan päälle muotoillusta taikinasta. Nuoratikkaat, rannan aitaus ja veneen ankkuri ovat lakritsia ja lankaa. Katon tiilet ranskanpastilleja ja kivijalan kivet suklaamakeisia. Suuren, pyöreän ikkunan lasi on palanen liivatelehteä, mutta oheisen yksinkertaistetun kaavan mukaan katto on tässä kohtaa oikaistu suoraksi ja parveke jätetty pois.

Ihmiset Kristiina Aaltonen on muotoillut pienillä enkeli- ja tonttumuoteilla otetuista kuvioista ja koristanut ne erivärisillä tomusokerikuorrutuksilla. Laituri ja raput on koottu pienistä piparkakkulaudoista.

Levitä alumiinifoliota suurelle tarjottimelle, nosta keskelle alustalevy ja kiinnitä sen päälle majakkatalo. Torni on kolmiosainen. Kiinnitä osat toisiinsa. Seulo ensilumeksi tomusokeria.

Bengtskärin majakan kaava

Katso myös muita piparkakkutalojen ohjeita: Mummolan piparkakkutalo, Muumitalo, Piparkakkukaupunki, Seimiasetelma piparkakuista ja Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo.

Teksti: Inga Aaltonen
Kuvat: Norman Ojanen

 

Avainsanat

Keskustelu

Voi miten upea teos!
Kiitos ohjeesta ja innostuksesta!
Katso http://www.suomenmajakkaseura.fi sivuja, siellä lisää majakkauutisia ja osoitteita keneltä voi hankkia TOSI UPEITA MAJAKKASAARET KALENTEREITA!
Tuotto kalentereista menee hyvään tarkoitukseen, majakoitten kunnostukseen! Tutustukaa, Kiitos!

tänään nousee majakka meilläkin taikinasta. katsotaan mitä tulee. mutta onpa loistava idea =)

Uskomattoman hieno teos, en edes yritä kokeilla sen tekemistä, vaikka olenkin kymmeniä piparkakkutaloja tehnyt, sellaisia vaatimattomia. Mitähän me saadaan ensi vuonna ihailla?

Tosi kiva idea otin heti kopiot mutta piirustus ei tullu printille joten nytt istutaan ja piiretään ekaksi kuvaruudusta ja sitten oikeaksi kooksi.
Saa nähdä onnistuuko.

Tosi hyvä ohje!! kokeilin itsekkin, majakka ei tosin pysynyt pystyssä (mun taidoilla), mutta muuten tuli tosi hyvää ja ihanaa 😀

Tämä oli mainio – tein 3 kpl!!! Pieni vinkki tekijöille: Kannattaa tehdä tornin osat 6 kappaleesta (ei 8), koska muuten se on aivan liian paksu itse taloon verrattuna! Kuudella sain aikaan hienot tornit ja upean näköiset majakat! Näpertämistä oli osien pienen koon takia ja sormet rakkuloilla sulasta sokerista, mutta kannatti.

Tänään tehtiin osat,huomenna kootaan! WAU! Sisko meni kihloihin kyseisellä majakalla,olishan hieno joulumuistiainen! =)

Kommentoi juttua: Piparkakkumajakka: näin teet Bengtskärin majakan piparkakuista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X