Puutarha

Sitruunan kasvatus siemenestä on helppoa ja kivaa puuhaa – näillä ohjeilla onnistut!

Sitruunan kasvatus siemenestä onnistuu parhaiten keväällä, jolloin luonnonvaloa on riittävästi tarjolla. Syksyllä tai talvella kasvi saattaa tarvita kasvilampun kasvun avuksi.

Kotiliesi kysyi Plantagen Espoon myymäläpäällikkö Eve Saarelmalta, miten sitruunan kasvatus siemenestä onnistuu parhaiten kotioloissa.

Sitruunan kasvatus siemenestä – näillä ohjeilla onnistut:

  1. Ruokakaupasta ostettujen sitruunojen siemenet sopivat hyvin sitruunapuun kasvatukseen. Irrota sitruunasta muutama mahdollisimman suurikokoinen siemen. Tarvitset useamman siemenen, esimerkiksi noin viisi kappaletta, sillä kaikki siemenet eivät aina lähde itämään. Suuret siemenet itävät todennäköisemmin kuin pienikokoiset.
  2. Huuhtele siemenet vedellä ja kuivaa ne talouspaperiin, jotta hedelmäliha ja limaisuus lähtevät siemenestä. Jos haluat nopeuttaa sitruunansiementen itämistä, poista siemenistä uloin kuiva kuori.
  3. Kylvä siemenet ruukkuihin, joissa on hiekkapitoista multaa, kuten esimerkiksi kylvömultaa tai kaktusmultaa. Laita siemenet multaan noin 1–2 senttimetrin syvyyteen siten, että siemenen terävä kärki osoittaa alaspäin. Levitä multaa hieman myös siementen päälle.
  4. Laita ruukkujen päälle kelmua, jotta siemenet saavat itääkseen riittävästi kosteutta ja lämpöä. Tee kelmuun muutamia reikiä ilmanvaihdon takaamiseksi. Vaihtoehtoisesti voit laittaa ruukun ympärille rei’itetyn läpinäkyvän muovipussin.
  5. Aseta ruukut valoisalle paikalle kasvamaan. Siementen itämiseen voi hurahtaa aikaa 2–3 viikkoa tai jopa kauemmin. Kasvilampun käyttö ja lämmin kasvupaikka nopeuttavat itämisaikaa.
  6. Kastele multaa silloin, kun se tuntuu kuivalta. Voit kokeilla sormella, onko multa kuivaa vai kosteaa. Pienessä ruukussa multa kuivuu yleensä melko nopeasti. Pientä taimea voi kastella viikoittain. Talven viileässä ilmassa kasvi kuluttaa vähemmän vettä, jolloin kasteluväli voi olla väljempi.
  7. Kun taimi on kasvattanut 2–3 varsinaista sitruspuun lehteä, voit istuttaa taimen isompaan ruukkuun ja vaihtaa mullan ravinnepitoisempaan välimerenmultaan.
  8. Kun taimessa on useampi lehti, voit aloittaa kasvin lannoituksen. Käytä sitrusravinnetta tai välimerenkasveille tarkoitettua ravinnetta. Annostele lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Jos olet istuttanut taimen juuri uuteen multaan, aloita lannoitus noin kuukauden kuluttua mullan vaihdosta, sillä tuore uusi multa sisältää paljon ravinteita.

Vinkki: Appelsiinin kasvatus siemenestä onnistuu samoilla ohjeilla. Voit kokeilla kasvattaa mitä tahansa sitruskasveja. Sujauta multaan vaikka mandariini, lime tai pomelo, ja vertaile eri sitruskasvien kasvutahtia!

Lue myös: Kasvata hedelmän siemenestä kasvi – näiden ohjeiden avulla onnistut!

Sitruunan kasvatus siemenestä: taimi ruukussa.
Sitruunan siemenen itämiseen voi kulua aikaa useitakin viikkoja. © iStock

Milloin on sopiva aika leikata sitruspuun taimea?

Sitruspuun taimea voi leikata, kun se on vahvan oloinen ja noin 15–20 senttimetrin pituinen. Leikkaaminen auttaa kasvia haaroittumaan ja sen avulla sitruspuusta saa pensasmaisemman.

Kuivia ja yksittäisiä muodosta ulos kasvavia oksia voi leikata milloin vain.

”Isompi vuosittainen leikkaus, jossa tavoitellaan haluttua muotoa ja haaroittumista, kannattaa tehdä keväällä”, Saarelma neuvoo.

Millaiset kasvuolosuhteet sitruunapuu tarvitsee kotioloissa?

Sitruspuut tarvitsevat samankaltaiset kasvuolosuhteet kuin Etelä-Euroopassa, joissa ne kasvavat luontaisesti. Tärkeintä on riittävä valon ja lämmön määrä.

Kastele sitruunapuun multa aina kunnolla, ja anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Pienemmät taimet tarvitsevat keväällä ja kesällä kastelua viikoittain. Talvisaikaan riittää, että kasville antaa vettä 1–2 kertaa kuussa.

Kesällä sitruunapuu viihtyy loistavasti ulkona auringon valossa. Talvisaikaan huoneenlämpö ja pimeys ovat sitruspuiden pahimpia vihollisia.

”Sitruunapuu viihtyy talvella parhaiten valoisassa paikassa, jossa on viileää. Sitruskasvin voi esimerkiksi laittaa lähelle ikkunaa, joka hieman vetää tai laittaa sen viileälle kodin verannalle. Sopiva lämpötila sitruskasville on talvella noin kymmenen astetta”, Saarelma sanoo.

Jos sitruunapuulle ei löydy sopivan viileää paikkaa talveksi, panosta valaistukseen. Kasvi selviää varmemmin talven yli, kun se saa lisävaloa kasvilampusta.

Vihannespunkit ja villakilpikirvat ovat sitruspuiden yleisimpiä tuholaisia.

”Torjuntahommiin kannattaa ryhtyä heti, jos näkee tuholaisia. Esimerkiksi erilaisiin kirvoihin hyvä ensiapu on kasvien huolellinen pesu, ja tämän jälkeen on syytä käyttää tuholaistorjuntaan tarkoitettua suihketta.”

Sitruunan kasvatus siemenestä vie aikaa

Sitrusten kehitys siemenestä kukkivaksi tai satoa tuottavaksi kasviksi vie useita vuosia, yleensä vähintään kahdeksan vuotta, eikä varmuutta sadon saannille ole.

Jos sitruskasvisi kukkii, sen valkoisista kukista leviää huumaavan hyvä tuoksu. Sisätiloissa kukat kannattaa pölyttää esimerkiksi pumpulipuikolla, jolla töpsytellään varovasti siitepölyä kukasta toiseen.

Mahdollisen hedelmän kehitys kukinnasta sadonkorjuuseen saakka vie noin vuoden.

Lue myös Anna.fi: Nämä kukat sopivat puutarhaasi horoskooppimerkkisi perusteella

Appelsiinin kasvatus siemenestä appelsiinipuuksi kestää vuosia.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunan kasvatus siemenestä on helppoa ja kivaa puuhaa – näillä ohjeilla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.