Koti

Pionit säilyvät maljakossa pidempään pienillä kikoilla – kukkaloisto kestää jopa kaksi viikkoa!

Oikein hoidettuna leikkopioni voi kukoistaa kodin kaunistuksena jopa yli kaksi viikkoa. Myös pionin varsi ja nupun väri vaikuttavat kukan kestävyyteen. Katso vinkit pitkään kukkaloistoon videolta!

Pionit kuuluvat puutarhan kaunottariin, mutta pioni on näyttävä kukka myös maljakossa. Mikäli omalla pihalla ei satu kasvamaan pionia, leikkopioneja myydään kukkakaupoissa monia eri lajikkeita.

Leikkopioni on varsin kestävä kukka, toisin kuin saatetaan luulla. Mielikuva pionin huonosta kestävyydestä voi olla peräisin siitä, että kukkia usein poimitaan maljakkoon omasta puutarhasta, kun ne ovat jo kukintansa loppuvaiheessa, huomauttaa floristi ja kukkakauppias Riina Niiranen kukkakauppa Sisustus & Kukka Floriinasta.

Oikealla hoidolla leikkopioni säilyy kuitenkin maljakossa jopa kaksi viikkoa, parhaimmillaan enemmänkin.

Katso videolta vinkit pionien säilytykseen maljakossa:

Pioni maljakossa: valitse vahvavartinen yksilö

Parhaimmat pionit ovat sellaisia, joissa on paksu ja tanakka varsi, Niiranen kertoo. Kun valitsee yksilöä maljakkoon, kannattaa katse siis suunnata paksuvartisiin.

”Vahvavartisen pionin tunnistaa siitä, että kun sen ottaa käteen, se on jykevän tuntuinen. Varsi pysyy hyvin pystyssä eikä taipuile, ja kun sitä heiluttaa, se ei paljon heilu. Sellainen yksilö on hyvä leikkopioni”, Niiranen kuvailee.

Vahvavartiset pionit ovat kestävyydeltään hentovartisempia lajitovereitaan parempia. Oikein vahvavartiset, yleensä oranssiset ja korallinväriset pionit, kestävät maljakossa parhaiten.

Hyvän pionin varsi on myös kauttaaltaan terveen vihreä kukkapohjukkaa eli varren ja kukan yhtymäkohtaa myöten.

”Toisinaan näkee, että kukkapohjukka on ruskehtavan värinen eli kasvi on alkanut sieltä mädäntyä. Sellainen pioni ei ole hyvä yksilö maljakossa pidettäväksi”, Niiranen sanoo.

Kuinka tunnistaa sopivasti avautunut nuppu?

Toisinaan murheenkryyniksi maljakkopionin kanssa muodostuu se, että kukkanuppu jää aukeamatta. Tätä ongelmaa voi ehkäistä valitsemalla maljakkoon kukan, jonka nuppu ei ole kokonaan vihreä, kovin pieni ja liian tiukasti supussa.

”Jos kukkanuppu on kokonaan vihreiden suojalehtien peitossa eikä kukan väri lainkaan erotu, yksilö kannattaa jättää ostamatta. Lupaavassa nupussa sen sijaan on reilusti kukan väriä näkyvissä, suojalehdet ovat hiukan jo vetäytyneet ja nupussa on kunnolla kokoa”, Niiranen kuvailee.

Nuppu voi vielä olla aivan pallon muotoinen, kunhan se on värillinen, reilunkokoinen pallo, hän tiivistää.

Pioni avautuu maljakossa tavallisesti muutamassa päivässä. Paras sijoituspaikka kukalle on normaali huoneenlämpö, poissa suorasta auringonpaisteesta ja vedosta.

Lue myös: Pioni on puutarhan hurmuri – katso pionin istutus-, lannoitus- ja hoitovinkit!

Varren leikkaus terävällä veitsellä – nupullaan olevalle pionille lämmintä vettä

Pionin kesäinen sesonkiaika takaa sen, ettei kukkaa tarvitse erityisemmin suojata kylmältä matkalla kukkakaupasta kotiin. Tärkeämpää on, että kukan imupinta on kosteapakattu eikä se pääse kuivumaan matkalla.

Asiantunteva kukkakauppias leikkaa kaupassa varteen uuden imupinnan. Tällöin sitä ei tarvitse heti kotona välttämättä leikata, vaan kukan voi saman tien laittaa veteen. Jos imupintaa ei kaupassa leikattu tai poimii pionin omasta pihasta, varsi on syytä leikata viistosti terävällä veitsellä.

Saksia ei varren leikkaamisessa pidä käyttää, kukkakauppias muistuttaa. Sakset litistävät ja rikkovat varren imupinnan, jolloin vesi ei pääse imeytymään imusolukkoa pitkin, kuten pitää.

”Mikäli leikkopioni on nupullaan ja toivoo sen nopeaa avautumista, vesi maljakossa kannattaa pitää reilusti lämpimänä. Ei nyt ihan kiehuvana, mutta lähes kuumana kuitenkin”, Niiranen vinkkaa.

Nupun avautumista edesauttaa myös, jos varteen leikkaa uuden imupinnan tiheällä tahdilla ja vaihtaa samalla jäähtyneen veden uuteen lämpimään.

”Pari kertaa viikossa voi leikata ja vaihtaa veden – tai vaikka useasti päivässä, jos nupun haluaa saada aukeamaan nopeasti.”

Mikäli pioni on alkanut jo avautua tai kokonaan avautunut, maljakossa on parempi olla kylmää tai haaleaa vettä. Vettä saa olla maljakossa reilusti, vähintään maljakon puoliväliin.

Lue myös Anna.fi: Leikkokukat: Neljä kuolijaa, jotka nuupahtavat nopeasti – nämä kukat puolestaan kukoistavat pitkään

Pioni maljakossa: näin hoidat.
Parhaimmillaan pioni kestää maljakossa jopa pari viikkoa. © Anna Ferrante

Pioni maljakossa: puhdas vesi ja yöt viileässä takaavat paremman kestävyyden

Olkoon kyse kukan avautumisvaiheessa olevasta tai jo avautuneesta kukasta, tärkeää on pitää maljakon vesi puhtaana, sillä puhdas vesi pidentää pionin kestävyyttä. Myös maljakko on hyvä pestä pesuaineella ja tiskiharjalla ennen käyttöä ja vedenvaihdon yhteydessä.

Niiranen neuvoo vaihtamaan maljakon veden vähintään kerran päivässä. Myös kukkavirkiste auttaa.

”Kukkavirkiste sisältää bakteereja tuhoavia ainesosia, ja bakteerit taas ovat leikkokukan kestävyyden pahimpia vihollisia. Likainen vesi ei tee hyvää varren imusolukoille”, Niiranen kertoo.

Toisin kuin joskus luullaan, sokeri ei korvaa kukkavirkisteen käyttöä. Sokeri lisää bakteerien kasvua vedessä.

Veden puhtaanapitoa auttaa myös lehtien irrottaminen siltä osin, kun ne osuvat veteen.

”Lehtiä ei missään nimessä saa olla vedessä, sillä ne likaavat veden todella nopeasti.”

Lehtiä kannattaa irrottaa toisestakin syystä: lehdet vievät elinvoimaa kukalta, ja varsinkin avautumisvaiheessa sillä voi olla merkitystä.

”Etenkin jos on kovin runsaslehtinen pionilajike kyseessä, lehtiä kannattaa ihan reilustikin irrotella. Halutessaan ne voi ottaa vaikka kaikki pois, sillä kukka ei lehtiä tarvitse. Se on kunkin esteettisestä silmästä kiinni, minkä verran lehtiä haluaa varteen jättää, ja monen mielestä pioni maljakossa näyttää oikein hyvältä ilman lehtiäkin”, Niiranen huomauttaa.

Pionin kestävyyttä parantaa oleellisesti myös se, jos kukkaa säilyttää yöt viileässä. Viileäsäilytys kannattaa sekä nuppu- että kukkimisvaiheessa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pionit säilyvät maljakossa pidempään pienillä kikoilla – kukkaloisto kestää jopa kaksi viikkoa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.