Askartelu

Paketit kääreisiin piirun verran näppärämmin! Nappaa 3 ihan uudenlaista ideaa paketointiin

Tuntuuko paketointi vaikealta? Tässä kolme kikkaa, joilla saat kovan, pehmeän ja sylinterinmuotoisen lahjan paketoitua kauniisti.

Joulu lähestyy, ja on taas aika helliä läheisiä ihanilla lahjoilla. Kun lahjojen hankinnasta on selvitty, alkaa kiivas paketointiurakka. Paketointiin satsaaminen kannattaa, koska kaunis paketti kruunaa kivan lahjan.

Paketointi voi tuntua hankalalta, etenkin jos lahja on hankalan muotoinen. Onneksi pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. On jo olemassa monia hyviä vinkkejä eri muotoisten lahjojen paketointiin.

Tässä jutussa on kolme mainiota niksiä sinulle, joka kaipaat uusia ideoita paketointiin tai haluaisit opetella paketoimaan kauniimmin.

Miten paketoida pehmeät tai pyöreät paketit? 3 uudenlaista ideaa paketointiin
Jopa sylinterinmuotoinen lahja on helppo paketoida, kun tuntee pari kikkaa. Kuva: Anni Reenpää

Lue myös: Nerokas kikka mullistaa lahjojen paketoinnin! Jo ihan pienellä palalla paperia teet kauniin kääreen – samalla vältyt hävikiltä

3 ideaa kovan, pehmeän ja sylinterinmuotoisen lahjan paketoimiseen

1. Kova paketti

Kovat lahjat ovat kaikista helpoimpia paketoida. Perinteistä paketointitapaa voi kuitenkin varioida taittamalla paketin etuosaan vinot taskut, joihin saa sujautettua kortin ja koristeita.

Luonnonmukaisen ilmeen saat käyttämällä ruskeaa lahjapaperia ja koristeena tuijanoksaa. Yhtä hyvin voit käyttää värikästä paperia ja sujauttaa taskuihin vaikkapa karkkitangon tai liimata paperiin taskusta kurkistavan joulutonttu-tarran.

Katso videolta, miten käärit taskupaketin:

Tee taskupaketti näin:

 1. Leikkaa ensin sopiva pala lahjapaperia. Tarkista, että paperi ylettää yläreunasta vähintään lahjan puoliväliin. Alareunaan jätetään ihan tavallisen paketin päädyn verran tilaa. Kummallekin sivulle jätetään reilusti, suunnilleen paketin leveyden verran, tilaa.
 2. Taita lahjapaperi lahjan yläpuolelta lahjan päälle noin puoliväliin.
 3. Tee ensimmäiset vekit lahjan kummallekin puolelle. Paina yhdellä kädellä lahjan yläreunaa, toisella lahjan sivun keskeltä, ja taita käsien väliin muodostunut vekki paketin keskelle. Pyrkimys on jättää sivuille lahjapaperia seuraavaa vekkiä varten. Jos lahja on suorakaiteen mallinen, koita saada vekki taittumaan mahdollisimman jyrkkään kulmaan.
 4. Tee toiset vekit lahjan kummallekin puolelle. Nappaa kiinni sivuilla jäljellä olevasta paperista ja taita paketin keskelle. Jos tässä vaiheessa huomaat, että toinen tasku muodostuu liian alas, pura paketti ja aloita vekkien taittelu uudestaan kolmannesta kohdasta. Koita säätää vekkien kulmaa lahjan kokoon ja muotoon sopivammaksi, jotta taskut asettuisivat nätisti.
 5. Sulje paketti alareunasta kuten tavallinen lahjapaketti.

2. Pehmeä paketti

Pehmeistä paketeista tulee helposti vähän epämääräisen muotoisia, kun ne paketoi samalla logiikalla kuin kovat paketit. Taittelemalla paketin pussin muotoon saat pehmeästäkin paketista tyylikkään näköisen. Lopputulos muistuttaa hieman pulloille tarkoitettuja lahjapusseja.

Pakettiin sopivat erityisesti kapeat pehmeät lahjat, kuten jotkut pehmolelut tai vaatteet. Tarvitset puuhaan lahjapaperin, teipin ja saksien lisäksi reijittäjän ja kankaista lahjanauhaa.

Katso videolta, miten nahkahanskat kääritään kauniiseen pakettiin:

Tee lahjapussi näin:

 1. Leikkaa lahjapaperista sopiva pala. Tarkista, että paperi riittää hyvin lahjan ympäri, ja että ylä- ja alapuolille jää 10-15 cm tilaa.
 2. Kääri lahjapaperi lahjan ympärille ja teippaa paperi kiinni keskeltä. Älä vedä paperia kovin tiukasti lahjan ympärille. Teippi saa olla ainakin 5 cm mittainen lahjan koosta riippuen. Vedä lahja varovasti pois paperin sisästä.
 3. Taittele lahjapussin pohja. Taita hieman lahjan koosta riippuen noin 10-15 cm paperin alaosasta. Paina sitten muodostuneen paperituubin sivuista niin, että reunat taittuvat kasaan. Paina taitoskohtia pöytää kohti. Taita sitten salmiakin mallisen neliön ylä- ja alapäät yhteen ja teippaa.
 4. Sujauta lahja lahjapussin sisään.
 5. Taittele pussin suuaukko 2-3 kertaa noin 3 cm kerrallaan niin, että viimeinen taitos näkyy pussin takaosassa, jossa on myös lahjapaperin saumakohta. Teippaa halutessasi kiinni.
 6. Paina pussin taiteltuun suuaukkoon kaksi reikää reijittäjällä. Leikkaa kankaisesta tai muusta hieman tavallista vahvemmasta lahjanauhasta noin 50 cm pätkä. Pujota nauhan päät reikien läpi ja sido lahjan etuosaan rusetti. Leikkaa nauhojen kärjet vinosti.

Lue myös: Paketoi pehmeä paketti hauskalla tavalla – katso helppo ohje pehmeän paketin paketointiin!

3. Sylinterinmuotoinen paketti

Usein kaikista kinkkisimpiä paketoitavia ovat epätavallisen muotoiset lahjat. Pyöreät lahjat kääritään usein kuin karamellit niin, että lahjapaperi solmitaan lahjanauhalla päihin tötteröiksi.

Taittelemalla lahjapaperin vekeiksi saat sylinterinmuotoisen lahjan siistiin pakettiin. Tällaiseen pakettiin sopii mainiosti esimerkiksi lakritsipurkki tai muki.

Katso videolta, miten purkki kääritään siistiin pakettiin:

Paketoi sylinterinmuotoinen lahja näin:

 1. Leikkaa lahjapaperi tarkkaan oikean kokoiseksi. Tarkista, että paperi ylettyy juuri ja juuri sylinterin muotoisen lahjan ympäri. Paperia ei saisi olla kuin muutama millimetri ylimääräistä. Paperin tulisi ylettyä sylinterinmuotoisen lahjan ylä- ja alapuolella puoliväliin.
 2. Teippaa paperi makuuasennossa olevan sylinterin ympärille.
 3. Aloita taittelu jommastakummasta päädystä. Taittele väliaikaisesti sylinterin vastakkaisen puolen lahjapaperi niin, että voit nostaa lahjan pöydällä pystyasentoon. Tartu sitten lahjapaperin kulmaan ja taita paperiin vekki. Paina vekkiä lahjan päädyn keskikohtaa kohti. Toista vekkejä tasaisin välein aina painaen niitä kohti ympyrän keskikohtaa.
 4. Kun olet taitellut paperin koko lahjan ympäri, piilota jäljellä oleva törröttävä paperin kulma vekatun paperin alle. Paperin pitäisi pysyä nyt muodossaan ilman teippiä, mutta käytä teippiä tarvittaessa.
 5. Käännä lahja ympäri ja taittele myös sylinterin toinen puoli samalla tavalla. 
 6. Sido lahjanauha paketin ympärille.