Askartelu

Kasvien kuivaaminen – nikkaroi helppo kasviprässi kasviota varten

Ennen vanhaan koululaiset keräsivät kesäläksynä luonnonkasveja kasvioihin eli herbaarioihin. Nyt kasveja prässätään vaikkapa ihaniksi tauluiksi tai korteiksi.

Kasvien kuivaaminen kasviprässillä on yksinkertaista. Aluslaudan päälle laitetaan tukeva kerros sanomalehtipaperia, valkoinen paperi, kasvi, valkoinen paperi ja tukeva kerros sanomalehtiä.

Lue myös: Kasvitieteen professori syö villivihanneksia pelotta, vaikka kerran kävi vahinko

Herbaarioon eli kasvioon koottavat kasvit kuivataan prässissä sanomalehtien ja valkoisten paperiarkkien välissä. Ripottele hieman suolaa kasvien päälle, se kirkastaa niiden värejä.

Nippu puristetaan tiukaksi ja annetaan prässääntyä vähintään viikko, mielellään kaksi.

Kasviprässiin vaihdetaan kuivat sanomalehdet muutaman päivän kuluttua.

Sanomalehteä on oltava jokaisessa välissä 10–15 sivua, koska ne imevät kasveista kosteuden.

Kasvit kootaan kasvioon, jonka sivut ovat noin A3-arkin kokoisia. Kasvit kiinnitetään aluspaperiin liimattavilla paperisuikaleilla.

Sivun alakulmaan liimataan nimilappu, jossa kerrotaan muun muassa kasvin nimi, kasvitieteellinen nimi ja löytöpaikka.

Liimattavia nimilappuja tai tukevia kasvion sivuja, joihin nimilappu on painettu valmiiksi, voi ostaa esimerkiksi Perinnemestarin kirjakaupasta.

Tee itse kasviprässi

Tarvitset: Liimapuulevyä 30 x 120 x 2,8 cm, 6 kpl 12 cm pitkiä lukkokantapultteja (halkaisija 10 mm), prikkoja ja muttereita, saha, hiomapaperia, pora ja vasara

1. Merkitse 30 cm leveään liimalevyyn sahauslinjat prässilevyille ja sahaa 50 cm:n pituiset palat. Tähän mittaan mahtuu tabloid-sanomalehti ja A3-paperiarkki.  Ylimääräisestä levynpätkästä saat vaikka sipulinleikkuulaudan.  Hio sahattujen reunojen terävät kantit hiomapaperilla.

 

2. Laita levyt päällekkäin ja kiinnitä ne toisiinsa liimapuristimilla. Merkitse päällimmäisen levyn kulmiin sekä lyhyen sivun keskelle reikien paikat. Etäisyys reunoihin on 3 cm.

 

3. Poraa reiät levyihin. Kun terän piikki on tullut levyn läpi, poraa toiselta puolelta vastaan. Näin poranterä ei revi reikää rumaksi.
4. Lyö lukkopultti vasaralla kiinni alempaan levyyn. Kun pultin neliskanttisen kannan paukuttaa pyöreään reikään, se pysyy tukevasti paikoillaan.
5. Käännä ruuvipuoli ylös, lado paperit ja kasvit, aseta ylälevy paikoilleen ja kiristä tiukaksi.  Pultin pituus määrää, kuinka monta kasvia voi prässätä kerralla. 12 cm:n pulteilla levyjen väliin mahtuu kymmenkunta kerrosta. Pultit tarvitaan myös keskellä, jotta levyt eivät taivu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvien kuivaaminen – nikkaroi helppo kasviprässi kasviota varten

Sinun täytyy kommentoidaksesi.