Jonnan suunnittelema pirtsakka pyllytin tuo sopivasti lämpöä lanteille – kurkkaa ohje ja virkkaa peputin!

Peputin, pyllytin tai pepunlämmitin. Afrikankukin kukitettu neulehamonen on yhtä veikeä kuin nimensä. Housujen päälle puettavalla asusteella pidät pepun ja reidet lämpiminä pakkasella. 

Pyllytin on kiva ja kohtalaisen simppeli virkkausprojekti heille, jotka kaipaavat lämpöä lanteilleen. Jonnan koukkuja -blogin ja Tyynykirja-kirjan (Otava, 2021) kirjoittaja Jonna Kirjavainen laati Kotiliesi.fi:lle hauskan pyllyttimen ohjeen.

Virkatut afrikankukkatilkut jämäköittävät hametta ja tuovat sille kesäisempää ilmettä talven keskelle. Valitse jämälangoista toistensa sävyihin sopivia tai käytä valmiiksi pätkävärjättyä lankaa. Vyötärön joustinneuleresori muokkautuu kivasti käyttäjänsä mukaan eikä kiristä.

 Lue myös: Puolipatenttineulepipo valmistuu nopeasti parissa illassa – kurkkaa helpon peruspipon ohje ja tartu puikkoihin

Pyllytin afrikankukkatilkuista – näitä tarvikkeita tarvitset

  • Langat ja menekki: Jämälankoja yhteensä 200-300 g, pyllyttimen koosta riippuen. Värien vaihdot voit tehdä mielesi mukaan.
  • Virkkuukoukku: 4 mm tai käsialan mukaan.
  • Pyöröpuikko: 5-6 mm tai käsialan mukaan.
Peputtimen helma virkataan ja vyötärölle neulotaan joustinneuletta. <span class="typography__copyright">Kuva: Jonna Kirjavainen</span>

Peputtimen helma virkataan ja vyötärölle neulotaan joustinneuletta. Kuva: Jonna Kirjavainen

Virkkaa pyllytin näin

Virkkaa ensimmäiseksesi afrikankukkatilkkuja:

Afrikankukat kiinnitetään toisiinsa työn nurjalta puolelta ja vain yhdestä sivusta. Näin muodostuu pitkä rivi tilkkuja. Kun yhdistät ensimmäisen ja viimeisen tilkun, saat yhden ison ”afrikankukkarenkaan”. Tämän tulisi olla suurin piirtein pyllyttimen käyttäjän lantion leveys. Mallihameessa afrikankukkatilkkuja on 9 kpl ja käyttäjän lantion leveys noin 95 cm.

Virkkaa afrikankukkatilkku näin:

1.krs: Virkkaa 6 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi. Virkkaa renkaaseen seuraavasti: 3 kjs (= 1. p), 1 p, 1 kjs, *2 p, 1 kjs*, toista *-* vielä 4 kertaa, sulje krs ps:lla 3:teen kjs:aan krs:n alusta.

2.krs: Korvaa krs:n 1. p 3 kjs:lla ja virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-kaareen 2 p + 2 kjs + 2 p; yhteensä 6 kertaa, sulje krs ps:lla.

3.krs: Korvaa krs:n 1. p 3 kjs:lla ja virkkaa jokaiseen kjs-kaareen seuraavasti 7 p + 1 kjs; yhteensä 6 kertaa.

4.krs: Korvaa krs:n 1. ks 1 kjs:lla ja virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 ks ja tee pylväsryhmien väliin 1 pitkä ks niin, että se ulottuu 2.krs:een asti.

Kun olet virkannut tarpeeksi afrikankukkia, yhdistänyt ne renkaaksi.

Lyhenteiden selitykset:
Kjs = ketjusilmukka
Ks = kiinteä silmukka
Ps = piilosilmukka
P = pylväs

Lue myös: Virkkauksen alkeet: aloitussilmukka, ketjusilmukka, kiinteä silmukka ja pylväs

Virkkaa helmaosa:

Virkkaa afrikankukkarenkaan alareunaan kerros pylväitä niin, että tilkun korkeimmassa kohdassa virkkaat samaan silmukkaan 1 p + 1 kjs + 1 p. Virkkaa tilkun matalassa kohdassa 3 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Jatka kerros loppuun ja toista vielä seuraava kerros samalla ohjeella.

Virkkaa seuraava kerros muuten samoin, mutta virkkaa tilkun matalassa kohdassa 2 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi.

Voit virkata puolipylväitä tai pylväitä. Jatka kerroksia niin, että lisäät aina s:ita siten, että teet edellisen kerroksen kjs-kaareen 1 p + 1 kjs + 1 p.

Muista sovittaa aina välillä pyllytintä. Mikäli haluat leveämpää helmaa, tee muutama sellainen kerros, jossa lisäät silmukoita, tee esim. joka kymmenenteen silmukkaan 2 p.

Virkkaa vyötäröosa:

Afrikankukkien vyötärön puoleisen osan virkkaamisohje on alussa sama kuin helmankin, mutta tee matalissa kohdissa 2 pylvästä yhteen -kavennuksia 4 krs:n ajan. Työn väljyys/kireys riippuu paljon myös koukun ja langan paksuudesta. Siksi on hyvä tarkkailla, miten pyllytin muodostuu.

Vyötäröosasta voit tehdä sen mittaisen kuin haluat.

Neulo joustinneuleinen vyötärökaitale:

Poimi langan ja virkkuukoukun avulla virkkauksen reunasta pyöröpuikolle silmukoita. Neulo ensin jokainen silmukka takareunastaan kiertäen nurin. Neulo sitten vuorotellen 1 krs oikein ja 1 krs nurin. Muista taas sovittaa pyllytintä välillä, jotta voit tarvittaessa kaventaa tai lisätä silmukoita. Kun olet neulonut 10 krs, aloita 2 o, 2 n -joustinneule. Kun joustimen korkeus on n. 12 cm, tee joustava päättely: Neulo 2 o, siirrä molemmat s:t takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Neulo 1 o, siirrä molemmat silmukat oikealta vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Toista näin loppuun saakka, päätä langanpäät.

Malli ja ohje: Jonna Kirjavainen

Hauska peputin lämmittää ulkoillessa, mutta tuo myös iloa ja väriä pukeutumiseen. Kuva: Jonna Kirjavainen

Hauska peputin lämmittää ulkoillessa, mutta tuo myös iloa ja väriä pukeutumiseen. Kuva: Jonna Kirjavainen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jonnan suunnittelema pirtsakka pyllytin tuo sopivasti lämpöä lanteille – kurkkaa ohje ja virkkaa peputin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X