Kodinhoito

5 asiaa, jotka ikkunanpesijä jättäisi tekemättä omia ikkunoita pestessään – urakasta tulee heti helpompi

Ikkunanpesun ammattilainen tarkastaa välineet ja kelin ennen pesuun ryhtymistä. Puhdistusaineestakin hänellä on painavaa sanottavaa.

Parempi pesutulos ja helpompi ja kaikin puolin miellyttävämpi urakka. Ikkunanpesu ei ole hankalaa, kun tietää, mitä tekee – ja mitä jättää tekemättä.

Ikkunanpesun ammattilainen, kotisiivouksen asiantuntija Taru Haukijärvi Sivina Kotipalveluista kertoo, mitä asioita hän välttää omia ikkunoita pestessään.

1. Ei pesisi ikkunoita huonoilla välineillä

Ikkunanpesu vaikeutuu huomattavasti, jos välineet ovat likaiset tai rikkinäiset.

”Hyvät välineet ovat puhtaat, eikä niihin ole jäänyt esimerkiksi hiekkaa tai muuta likaa. Pesimessä tai kuivaimessa muhiva lika voi pahimmillaan naarmuttaa ikkunalasia”, Haukijärvi huomauttaa.

Samoin rikkinäiset välineet voivat jättää jälkiä. Esimerkiksi kuivaimessa huonosti kiinni oleva kumireuna saattaa aiheuttaa varsiosan osumisen lasiin. Repsottava tai löysä kumiosa tekee kuivaamisesta hankalaa.

Välineillä Haukijärvi tarkoittaa myös tikkaita ja jatkovarsia, mikäli sellaisia tarvitaan. Tikkaiden on syytä olla vakaat ja aseteltu huolellisesti tasaiselle alustalle. Horjuvilla tikkailla on paitsi vaarallista keikkua myös hankala saada hyvää pesutulosta aikaan.

2. Ei ryhtyisi ikkunanpesuun kelissä kuin kelissä

Haukijärvi suosittelee siirtämään ikkunanpesun toiseen ajankohtaan, mikäli ulkona pakastaa tai lämpötila on vain muutaman asteen plussan puolella.

Kylmyys huurruttaa ikkunat lasien välistä pesun jälkeen. Sama voi tapahtua kostealla säällä. Huurtumisen takia ikkunaan saattaa jäädä harmahtava kalvo sen jälkeen, kun kosteus on haihtunut lasista.

”Huurtumista voi estää pitämällä ikkunoita auki niin pitkään, että kosteus haihtuu lasien välistä. Pakkasella tämä tietysti tarkoittaa, että lämpö karkaa ja koti kylmenee”, Haukijärvi huomauttaa.

Suora auringonpaistekaan ei ole hyväksi. Paisteessa vesi haihtuu lasin pinnalta nopeasti, ja pinta voi kuivua ennen kuivaimen käyttöä. Tällaisissa olosuhteissa kannattaa käyttää pesuun reilummin vettä ja pestä vain yksi pinta kerrallaan ennen kuivausta.

Ikkunoita ei kannata pestä suorassa auringonpaisteessa.
Ikkunoita ei kannata pestä suorassa auringonpaisteessa. © iStock

3. Ei ostaisi erikseen puhdistusainetta

Markkinoilla on tarjolla runsaasti ikkunanpesuun tarkoitettuja aineita. Haukijärven mukaan niitä ei tarvita. Paras pesuaine kun löytyy monelta jo valmiina keittiöstä.

”Itse käytän aina käsitiskiainetta, sillä se on pesutuloksen kannalta parhaaksi todettu. Se tekee ikkunan todella kirkkaaksi.”

Samaan tiskiaineveteen kastetulla mikrokuituliinalla voi ja kannattaa samalla pyyhkiä ikkunan pielet ja karmit. Sälekaihtimet sen sijaan on parempi pyyhkiä pölyistä kuivalla mikrokuituliinalla jo ennen pesua.

4. Ei annostelisi paljoa pesuainetta

Pieni määrä pesuainetta, vain muutama tippa puoleen ämpärilliseen vettä riittää.

”Pesuaineessa iso määrä ei tarkoita parempaa pesutulosta. Lähinnä pesuaineen merkitys on veden pintajännityksen rikkominen, jolloin aine pääsee vaikuttamaan lasipinnassa olevaan likaan.”

Iso määrä pesuainetta vaikuttaa pesutulokseen heikentävästi: ikkunaan saattaa jäädä harmahtava kalvo, joka näkyy etenkin auringonpaisteessa.

5. Ei käyttäisi voimaa

Ikkunanpesu ei ole voimalaji, Haukijärvi muistuttaa. Oikeanlaisilla ja hyvässä kunnossa olevilla välineillä voimaa ei tarvita juuri lainkaan.

”Oikeanlainen, noin 45 asteen kulma suhteessa lasipintaan on kuivauksessa tärkeä. Tällöin pinnan saa täysin kuivaksi kevyellä otteella.”

Voimankäyttö tekee pesu-urakasta raskaan mutta ei paranna lopputulosta.

Lue myös Anna.fi: Vältä turha työ ikkunanpesussa: näin peset ikkunat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä – 5 vinkkiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, jotka ikkunanpesijä jättäisi tekemättä omia ikkunoita pestessään – urakasta tulee heti helpompi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.