Hyvinvointi

Kun teini tulee ensimmäistä kertaa humalassa kotiin, yksi reagointitapa on erityisen suositeltava – eikä se ole huutaminen

Nuorten alkoholinkäyttö on viimeisen 15 vuoden aikana ollut laskusuunnassa, mutta monille tilanne tulee silti eteen: Oma lapsi juo itsensä ensi kertaa humalaan. Kysyimme asiantuntijalta keinoja suhtautua tilanteeseen ja vinkkejä, kuinka keskustella nuoren kanssa asiasta.

Se voi paljastua hengityksen hajusta, sammaltavasta äänestä tai huojuvista liikkeistä. Pahimmillaan nuori kompuroi niin, että koko talo herää. Joka tapauksessa nuoren saapuminen kotiin ensimmäistä kertaa humalassa on vanhemmalle kova järkytys.

Ensi reaktio saattaa monella vanhemmalla olla suuttumus. Tekisi mieli huutaa, raivota ja saada nuori sitä kautta ymmärtämään, kuinka hölmösti hän on toiminut.

Mannerheimin lastensuojeliiton Nuorten tukilinjan asiantuntija Erika Viding kuitenkin toppuuttelee hermostunutta vanhempaa. Parempi on hengittää syvään ja laskea vaikka kymmeneen, jos kierrokset meinaavat tilanteessa nousta.

”Nuori sentään tuli kotiin humalansa kanssa. Se on asia, josta vanhemman olisi hyvä muistaa siinä tilanteessa olla iloinen. Että nuori uskalsi tulla eikä jäänyt jonnekin muualle, pahimmillaan epämääräiseen paikkaan ja seuraan sammumaan.”

Sulje nuori huolenpidon alle

Ymmärrettävästi tilanne aiheuttaa vanhemmassa huolta ja hätää, joka voi purkautua suuttumuksena, Viding jatkaa. Suuttumus ja huuto on kuitenkin huonoin mahdollinen tapa ottaa humalainen nuori vastaan.

”Mikäli nuorelle alkaa huutaa ja saarnata, hänelle yleensä tulee vastareaktio, ja viimeinenkin halu keskustella tapahtuneesta ja vastata kysymyksiin haihtuu.”

Nuorelle on tärkeää välittää tunne, että hän teki oikein tullessaan kotiin ja voi jatkossakin kaikissa tilanteissa tulla aina kotiin.

”Erityisen suositeltava tapa ottaa humalainen nuori vastaan on huolehtia hänestä”, Viding sanoo. Lapselle on hyvä välittää tunne, että hän on hyväksytty ja rakastettu myös tässä tilanteessa.

Kaiken lisäksi nuori ei humalatilassa todennäköisesti ole kykenevä ja valmis järkevään keskusteluun. Hän voi olla todella väsynyt, huonovointinen ja ehkä itsekin tolaltaan tapahtuneesta. Keskustelun aika koittaa, kunhan pää on saatu selväksi ja levätty kunnon yöunet.

Lue myös: Alkoholin vaikutus: 7 tapaa, joilla jo yksi lasillinen muuttaa elämääsi

Varmista, että nuori on kunnossa

Kaikkein tärkeintä on varmistaa, että nuori on kunnossa, eikä ole tarvetta lähteä päivystykseen, Viding muistuttaa. Mitä nuorempi lapsi on kyseessä, sitä tärkeämpää on huolehtia, ettei hän ole juonut vaarallisia määriä. Alkoholimyrkytyksen riski on sitä suurempi, mitä nuorempi ja pienikokoisempi lapsi on.

Lapselta voi yrittää saada rauhallisesti selville, mitä hän on juonut ja kuinka paljon, ja toimia sen mukaan. Mikäli lapsi pystyy juomaan vettä, hänelle on hyvä sitä tarjota.

”Lapsi on hyvä saada mahdollisimman pian nukkumaan humalansa pois. Sängyn viereen on fiksua laittaa pesuvati pahoinvoinnin varalta. Tärkeä on myös varmistaa, ettei mahdollinen oksentaminen aiheuta tukehtumisvaaraa”, Viding vinkkaa.

Lasta kannattaa käydä katsomassa ja herättelemässä yön aikana ainakin kerran tai pari, varsinkin jos humalatila on kova. Näin voidaan varmistaa, että hän on tajuissaan eikä esimerkiksi alkoholimyrkytyksen kourissa.

Alkoholimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, tajuttomuus, hypotermia, kalpeus, kouristelu, hengityksen vaikeutuminen ja jopa rytmihäiriöt.

Nuori humalassa.
Nuori saattaa usein juoda kaveriporukan mukana. Viding kannustaa vanhempia tutustumaan nuoren ystäviin sekä näiden vanhempiin. Näin pelisäännöistä ja kotiintuloajoista voidaan tarvittaessa sopia yhdessä. © iStock

Kun nuori on selvinnyt, ota asia puheeksi

Kun lapsi on selvinnyt humalastaan, asia kannattaa ottaa puheeksi hänen kanssaan mahdollisimman pian, Viding neuvoo. Rauhallisuus on edelleen valttia.

”Vanhemman on hyvä tuoda esiin huoli ja hätä, jota nuoren juominen aiheuttaa. Nuorelle kannattaa ihan reilusti kertoa, miksi alkoholin juominen on alaikäiselle huono juttu ja mitä siitä voi seurata.”

Ikäraja 18 on asetettu alkoholille hyvästä syystä, nuorelle voi muistuttaa. Alaikäisille alkoholi on vaarallista ja oikein nuorille silkkaa myrkkyä, sillä lapsen maksa ei kykene polttamaan alkoholia aikuisen maksan tapaan.

Seurauksena alkoholinkäytöstä voi nuorelle olla alkoholimyrkytys, mutta myös muita haittoja: humalassa on alttiimpi tapaturmille ja väkivallalle, lisäksi alkoholilla on haitallisia vaikutuksia aivojen kehitykseen, muistiin ja oppimiseen, Viding luettelee.

Nuoren näkökulman kuunteleminen on tärkeä osa keskustelua. Nuorelta kannattaa kysyä, mitä hän itse ajattelee juomisestaan, miksi koki halua juoda ja kenen kanssa juomista harrasti. Oliko kyse ryhmäpaineesta vai nuoren omasta innosta, keneltä hän alkoholia sai?

Rauhallinen ilmapiiri antaa todennäköisemmin näihin kysymyksiin vastauksia kuin äkäinen tiukkaaminen. Mikäli nuori ei vielä seuraavana päivänä ole valmis keskusteluun, sitä kannattaa yrittää päivän tai parin päästä uudelleen. Tärkeintä on, että avoin keskustelu käydään.

Lue myös Anna.fi: Marjut Hartikainen on absolutisti – neljän lapsen äiti kertoo, miksi alkoholin käytön lopettaminen on hänen elämänsä parhaimpia päätöksiä

Avoin keskustelu estää, ettei aiheesta tule tabu – vanhemman esimerkki vaikuttaa

Keskustelu alkoholista nuoren kanssa on äärimmäisen tärkeää, Viding muistuttaa. Kaikkein parasta olisi ottaa asia esiin ennakoivasti. Näin asia säilyy luontevana, eikä siitä muodostu tabu. Yleensä nuoret juttelevat näistä asioista ihan mielellään, kun heiltä vain tajuaa kysyä.

”Vanhempi voi kysyä esimerkiksi sitä, mitä mieltä nuori ylipäätään on alkoholista, ovatko hänen kaverinsa tai tuttunsa kokeilleet juomista ja mitä ajatuksia se nuoressa herättää.”

Vanhemman oma esimerkki on alkoholiasioissa kullan arvoinen, Viding muistuttaa. Lapset ovat mallioppijoita, eli omaksuvat helposti vanhempiensa tavat myös alkoholiin suhtautumisessa. Voi olla vaikeaa puhua alkoholin vaaroista, jos omassa kädessä on joka ilta pullo ja humaltuu usein lapsen nähden.

Viding ei myöskään kannusta vanhempia antamaan nuoren maistaa alkoholia kotona tai ostamaan nuorelle juomia sillä verukkeella, että ”jostakin hän ne kumminkin hankkii, joten parempi että minä hankin, jotta tiedän mitä hän juo.”

”Mikäli lapsen antaa maistaa alkoholia kotona, voi samalla tulla antaneeksi viestin, että alaikäisen on ok juoda. Vanhemman ostamat pullot taas yleensä ovat vain lisä siihen, mitä nuori illan aikana saattaa juoda.”

Molemmat tavat voivatkin toimia nuorelle viestinä, että vanhempi sallii nuoren juomisen.

”Alaikäisen juominen ei kuitenkaan ole hyväksyttävää, ja vanhempi voi ja hänen pitääkin näyttää se. Tässä asiassa se ei ole tiukkapipoisuutta, vaan kyse on nuoren kasvun ja hyvinvoinnin tukemisesta ”, Viding painottaa.

Alaikäiselle lapselle alkoholin välittäminen on sitä paitsi rikos, hän huomauttaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun teini tulee ensimmäistä kertaa humalassa kotiin, yksi reagointitapa on erityisen suositeltava – eikä se ole huutaminen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.