Ruoka

Hanna Himanka osui kultasuoneen – keksi niin herkullisen lohiruuan, että se päihittää jopa hitiksi nousseen sokerilohen

Inkiväärilohi on ruokavaikuttaja Hanna Himangan uusin takuuvarma reseptihitti. Lohen kruunaavat yllätykselliset lisukkeet.

Hittiresepteistään tunnettu kokki, ruokakirjailija ja vaikuttaja Hanna Himanka uskoo keksineensä uuden arkiruokasuosikin, inkiväärilohen. Perinteiset suomalaiset lohiruuat ovat häneen makuunsa liian tuhteja ja tylsiä, joten hän yrittää aina löytää vaihtoehtoisia tapoja valmistaa usein syömäänsä lohta. Lempeästä inkiväärimurskasta makunsa saava lohi onnistui ensiyrittämällä.

Reaktio oli innostunut, koska Hanna tiesi reseptin onnistuvan myös muilta.

”Inkiväärilohta tehdessä muistin, miten himmeän siistiä se on, kun tekee jotain mitä ei ole aiemmin kokeillut ja onnistuu siinä.”

Inkiväärilohessa ilahduttaa myös Hannan resepteille tuttu vähäinen ainesosien määrä. Hän ei halua jakaa ohjeita, joihin joutuu ostamaan tuotteita, jotka saattavat jäädä käyttämättä. Ylipäätään hänen mielestä ruuanlaiton ei tarvitse olla monimutkaista ja huikentelevaista, kunhan maku on kohdillaan.

”Onni lisääntyy, kun ruoanlaitossa laskee rimaa ja kutsuu ystäviä koolle.”

Lue myös: Israelilainen ”Avi-isä” muutti Suomeen mukanaan äitinsä reseptit – kehitti hummuksen, jota hehkutetaan nyt maan parhaaksi

Inkiväärilohen lisukkeet näyttelevät isoa roolia kokonaisuudessa

Inkiväärilohen makua täydentävät porkkanamehussa keitetty riisi ja salottisipuli sekä sieni-fenkolipaistos. Suomessa ei olla totuttu keittämään sipulia, mutta Hanna kutsuu porkkanamehussa riisin kanssa pehmenneitä salottisipuleita arjen pieneksi luksukseksi.

”Ajattelin, että tämä voi olla jollekin uusi hauska tapa keittää riisiä.”

Hannan sanoin vaatimattomista ja nöyristä herkkusienistä syntyy kuumasti paistamalla ja maustamalla yhdessä fenkolin kanssa umaminen ja aniksinen raikas lisuke. Hän kertoo tehneensä lisukkeesta myös lounaspaistoksia, joihin hän on lisännyt gochujang-chilitahnaa ja voita, ja nauttinut ne omeletin kera.

Hanna toteaa, ettei pidä inkiväärilohta lisukkeineen tavallista ihmeellisempänä, mutta kokee niissä olevan paljon elementtejä, jotka voivat tehdä arkiruuasta ihmeellisempää.

”Eihän niitä kaikkia elementtejä tarvitse jatkossa käyttää, mutta näistä voi jäädä kokille jokin yksi asia, joka jää sinne arkiruokakiertoon, kuten riisin keittäminen porkkamehussa. Se on jo tosi hieno juttu.”

Säännöttömyys on Hannan kokkailun kulmakiviä. Siksi hän myös suosittelee varioimaan inkiväärilohta lisukkeineen omien mieltymystensä mukaisesti, jos jokin resepteissä olleissa ruoka-aineista ei sovi omaan makuun. Esimerkiksi sienet voi korvata parsalla.

Lohen valmistamisessa Hanna kehottaa asettelemaan paksummat palat uunin takaosaan, koska se on yleensä kuumempi kuin etuosa. Hannan mukaan lohen ollessa tuoretta, ei sen tarvitse olla uunista tullessaan kypsää.

”Lohta kannattaa vahtia, sillä se kuivahtaa uunissa tosi nopeasti.”

Idea inkiväärilohesta syntyi Hannan rakkaudesta inkivääriin ja loheen. © Dorit Salutskij

Lue myös Anna.fi: Tämän kakun haluavat nyt kaikki – näillä vinkeillä loihdit huipputrendikkään vintagekakun

Luotto resepteihin on suuri kunnianosoitus

Hanna pitää suurimpana kiitoksena työstään sitä, että ihmiset luottavat hänen resepteihinsä. Huhtikuun puolivälissä julkaistu inkiväärilohi-resepti on saanut jo viikossa suitsutusta osakseen ja useampi kertoo nappaavansa raaka-aineet mukaan seuraavalla kauppareissulla.

”Testasin ja tykkäsin tosi paljon! Salottisipuli riisin kanssa porkkanamehussa keitettynä yllätti ja maistui. Sokerilohta on tullut kokattua, mutta tämä meni nyt sen ohi. Niin ja fenkolia rakastan, herkkusienet jätin pois (niitä en rakasta). Kiitos Hanna, loistoresepti.”

”Olipa todella hyvää, riisi jota jäi maistui taivaalliselta ihan kylmänäkin.”, kiitellään Hannan Instagram-tilillä.

Hanna iloitsee ihmisten uskalluksesta kokeilla uusia reseptejä. Esimerkkinä hän mainitsee sokerilohen, josta on tullut paljon positiivista palautetta.

”Aiemmin fariinisokeria ei ole käytetty muuhun kuin leivontaan ja simantekoon. Oli tosi siistiä, että jengi luotti minuun ja uskalsi testata.”

Itse hän kertoo olevansa jo melko kyllästynyt sokeriloheen, joten inkiväärilohen keksiminen oli tervetullut yllätys. Ei haittaa, vaikka sokerilohi kyllästyttäisi muitakin.

”Se on suurin kunnia, että oma ruokaa tulee tylsäksi jollekin. Se kertoo usein siitä, että sitä on tehty paljon.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Himanka osui kultasuoneen – keksi niin herkullisen lohiruuan, että se päihittää jopa hitiksi nousseen sokerilohen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.