Neulonta

Kolmionmallinen hartiahuivi kauniilla liukuvärillä

Lämmin hartiahuivi neulotaan yläreunasta alaspäin, jolloin se aloitetaan liukuvärjätyn kerän vaaleasta päästä.

Hartiahuivi raidoitetaan vuorottelemalla sileää ja pitsineuletta. Ainaoikein-neuleinen reunus viimeistelee sivut. Kolmiohuivin lisäykset tehdään keskellä ja sivuissa langankierroin, jotka koristavat neuletta.

Lue myös: Neulo tyylikäs hartiahuivi, joka sopii moneen

Hartiahuivi: Ohjeen tiedot

Koko: Yläreunan leveys n. 190 cm ja huivin korkeus keskeltä n. 80 cm.

Lanka: teetee Rainbow Merino (100 % merinovilla, 200 g = 700 m).

Langan menekki: teetee Rainbow Merino -lankaa valko-harmaa-mustaa (01) 200 g.

Puikot: Nro 5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 18-19 s sileää neuletta = 10 cm.

Mallineuleet: Ainaoikeinneule: neulo kaikki krs:t oikein. Sileä neule: neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Tee pitsiraidat ohjeen mukaan.

Kolmionmallinen hartiahuivi kauniilla liukuvärillä, ruutukaava

Aloita niskasta ja neulo alaspäin

Luo valkoisella langanpäällä kerän sisältä alkaen 8 s ja neulo 1. krs nurjalta oikein.

2. krs: neulo *2 s o, ota langankierto (=lk) puikolle, neulo 1 s o, ota lk puikolle*, toista *-* vielä kerran ja neulo 2 s o = 12 s. 3. ja kaikki nurjan puolen krs:t: neulo oikein.

4. krs: neulo 2 s o, ota lk puikolle, neulo 3 s o, ota lk puikolle, neulo 2 s o, ota lk puikolle, neulo 3 s o, ota lk puikolle, neulo 2 s o = 16 s.

6.krs: neulo 2 s o, ota lk puikolle, neulo 5 s o, ota lk puikolle, neulo 2 s o, ota lk puikolle, neulo 5 s o, ota lk puikolle, neulo 2 s o = 20 s. Jatka näin lisäten aina oikean puolen krs:lla kahden reunasilmukan sisäpuolella ja kahden keskisilmukan molemmin puolin yhteensä 4 s.

Kun valkoisen langan mukaan tulee yksi harmaa säie, työn korkeus on n. 20 cm keskeltä mitattuna ja työssä on 112 s, jatka lisätyillä silmukoilla sileää neuletta, eli jatka lisäyksiä reunoissa ja keskellä, neulo 2:lla reunasilmukalla ja 2:lla keskisilmukalla ainaoikeaa, muuten sileää neuletta. Jatka näin kunnes mukaan tulee seuraava harmaa säie ja työn korkeus keskeltä mitattuna on n. 30 cm. Neulo viimeinen kerros nurjalta oikein. Silmukkaluvun tulisi olla jaollinen luvulla 12 + 8 silmukkaa esim. 164 s. (6:lla jaollinen ruutupiirros molemmissa huivin puoliskoissa + 1 ylimääräinen silmukka kummassakin puoliskossa + yhteensä 6 ainaoikein-neuleista silmukkaa työn reunoissa ja keskellä)

Aloita pitsineule

Neulo reunassa 2 s o, lisäys, toista ruutupiirroksen punaisella merkittyä 6 s:n mallikertaa 13 kertaa, neulo piirroksen viimeinen s, lisäys, neulo keskisilmukat o. Ruutupiirroksessa on huivin puolikkaan silmukat, neulo keskisilmukoiden ja lisäyksen jälkeen ruutupiirros peilikuvana. Jos peilikuva on vaikea hahmottaa, voit neuloa piirroksen myös siten, kuin se on. Toista punaisella merkittyä mallikertaa. Neulo pitsineuletta n. 8 cm eli kunnes kerältä mukaan tulee tummemman harmaa säie lankaan, työn pituus on keskeltä n. 40 cm ja työssä on 220 s.

Neulo mallineuleiden rajalle yksi kerros nurjalta oikein ja jatka sitten sileää neuletta, mutta neulo reunasilmukoilla ja keskisilmukoilla ainaoikeaa ja tee lisäykset reunoissa ja keskellä. Neulo sileää kahden väriraidan verran. Työn korkeus keskeltä on n. 58 cm ja työssä on n. 276 s. Neulo viimeinen krs nurjalta oikein.

Aloita pitsineule ruutupiirroksen 3. krs:n mukaan: Neulo reunassa 2 s o, lisäys, neulo ruutupiirroksen oikeasta reunasta 1 s, toista punaisella merkittyä aluetta 22 kertaa, neulo piirroksen 2 viimeistä s, lisäys, neulo keskisilmukat o. Neulo keskisilmukoiden ja lisäyksen jälkeen ruutupiirros peilikuvana. Jos peilikuva on vaikea hahmottaa, voit neuloa piirroksen myös siten, kuin se on.

Toista punaisella merkittyä mallikertaa. Neulo pitsineuletta kahden väriraidan verran eli kunnes kerältä mukaan tulee 2. säie mustaa lankaan ja työn pituus on keskeltä n. 70 cm.

Jatka lisäyksiä ja neulo lisäysten välissä sileää neuletta n. 7 cm tai kunnes kaikki langan säikeet vaihtuvat mustaksi. Jatka lisäyksiä ja neulo ainaoikeaa kunnes lankaa on jäljellä riittävästi silmukoiden päättelyä varten. Päätä silmukat löyhästi.

Viimeistely

Levitä hartiahuivi alustalle mittoihinsa, kostuta ja anna kuivua. Säilytä vyötteen pesu- ja hoito-ohjeet.

Kolmionmallinen hartiahuivi kauniilla liukuvärillä

Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus Oy, puh. (019) 529 2100

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö 8/18 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolmionmallinen hartiahuivi kauniilla liukuvärillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.