Neulonta

Näin teet palmikkokoristeiset sukat – katso helpot ohjeet

Tee itsellesi tai lahjaksi lämpöisen kirjoneuleiset palmikkosukat. Kaksi ohjetta!

1. Palmikkokoristeiset sukat

Koko: 38/39

Lanka: SMC Regia 4-ply Design Line by Arne & Carlos -lanka (75 villa, 25 polyamidi, 100 g = 420 m, 30 s ja 42 krs = 10 cm)

Langan menekki: SMC Regia 4-ply Design Line by Arne & Carlos sinipunaraidallinen (03657) = 100 g

Sukkapuikot: Nro 2,5 tai käsialan mukaan

Tiheys: 30 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm

Mallineuleet: Joustinneule: 1 o, 1 n. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. 6 s:n palmikko: 1.krs: 1 n, 1 o, 1 lisäys (=nosta s:iden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen o), 1 o, 1 lisäys, 1 n. 2.krs: 1 n, siirrä 2 s apupuikolle työn eteen, neulo 2 o, apupuikolta 2 o ja 1 n. 3.-5.krs: neulo s:t siten miltä ne näyttävät. Neulo ensin 1.-5. krs:t ja toista sitten 2.-5. kerroksia.

Ohje palmikkokoristeisille sukille

palmikkokoristeiset sukat

Neulo ensin yksi sukka. Jos haluat toisen sukan aivan samanlaiseksi, aloita se samasta kerän päästä (sisältä tai ulkoa) kuin ensimmäinen ja ota pienelle kerälle niin paljon lankaa, että toisen sukan alku osuu samalle värimallikerran kohdalle kuin ensimmäinen. Pienen kerän voit sitten neuloa sukan loppuun (aloittaen taas samassa suunnassa kuin ennenkin).

Aloita näin

Luo 60 s, jaa joka sukkapuikolle 15 s ja neulo suljettuna neuleena sileää neuletta 3 krs ja sitten joustinta 3 cm. Neulo sen jälkeen sileää neuletta kunnes varren pituus on 16 cm.

Neulo kantapää 1. ja 4. puikon 30 s:lla lyhennetyin kerroksin (jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan) seuraavasti: Neulo viimeisen krs:n jälkeen 1. puikon s:t 4. puikolle ja käännä työ, nosta np:n krs:lla 1. s takakautta neulomatta ja ota samalla 1 lk puikolle (pidä lanka takana ja kiristä tiukasti = kaksois-s), neulo krs nurin (4. puikon loppuun saakka). Nosta op:n krs:n alussa 1. s takakautta neulomatta ja ota samalla 1 lk puikolle sekä kiristä (= kaksois-s kuten edellä). Neulo op:n krs niin, että jäljellä on vain kaksois-s, käännä, tee kaksois-s, neulo np:n krs niin, että jäljellä on vain kaksois-s, käännä, tee kaksois-s. Jatka näin ja käännä aina juuri ennen kaksoissilmukkaa.

Toista näin, kunnes jäljellä on vain kantapään keskimmäiset 10 s. Neulo nyt kaikilla s:illa 1 krs suljettuna neuleena ja neulo kantapään kaksoissilmukat o yhteen kuin siinä olisi vain 1 s. Jatka tämän krs:n jälkeen taas vain kantapään s:illa pidennettyjä kerroksia aloittaen kantapään keskimmäisillä 10 s:lla.

Neulo nämä s:t + 1 s lisää, käännä työ ja tee 1. s:aan kaksois-s, neulo 1 s enemmän kuin kantapään keskimmäiset s:t, käännä ja tee kaksois-s 1. s:aan. Jatka näin eli tee aina krs:n alussa kaksois-s sekä neulo krs lopussa kaksois-s + 1 s (neulo kaksois-s yhdeksi s:ksi sitä ylittäessäsi ettei s-määrä lisäänny), käännä sekä tee kaksois-s krs:n alkuun. Tee viimeisen np:n krs:n jälkeen käännöksen yhteydessä kaksois-s ja aloita suljettu neule vain op:n kerroksin ja neulo kantapään s:t samalla 2 puikolle.

Aloita palmikot näin

Tee 1. puikon lopussa 2 s palmikkoa (palmikon 1. krs:lla lisääntyy 1 s), 2. puikon alussa 2 s palmikkoa, sekä 3. puikon lopussa 2 s palmikkoa ja 4. puikon alussa 2 s palmikkoa = 64 s.

Kun jalkaterän pituus on 20 cm, aloita kärkikavennus: Neulo 1. puikkoa, kunnes siinä on jäljellä 2 s ennen palmikon nurjaa s, neulo 2 o yhteen ja palmikko. Neulo 2. puikon alussa palmikon jälkeen 1 ylivetokavennus, neulo puikko loppuun, tee 3. puikon lopussa kavennus kuten 1. puikolla ja 4. puikon alussa kuten 2. puikolla. Tee kavennus-krs joka 4. krs kerran, joka 3. krs 2 kertaa, joka 2. krs 3 kertaa ja vielä joka krs 6 kertaa. Katkaise lanka, pujota se s:iden läpi 2 kertaa, kiristä ja päätä lanka. Neulo toinen sukka samoin.

2. Palmikkosukat

Koko: 40/41

Lanka: SMC Regia 4-ply Design Line by Arne & Carlos -lanka (75 villa, 25 polyamidi, 100 g = 420 m, 30 s ja 42 krs = 10 cm)

Langanmenekki: SMC Regia 4-ply Design Line by Arne & Carlos sinipunakirjava (03656) = 100 g

Sukkapuikot: Nro 2,5 tai käsialan mukaan

Tiheys: 30 s ja 42 krs sileää neuletta sekä 33 s ja 42 krs palmikkoneuletta = 10 cm

Mallineuleet: Joustinneule: 1 o, 1 n. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. Palmikkoneule: Neulo ruutupiirroksen mukaan suljettuna neuleena toistaen 12 s:n mallikertaa. Neulo ensin 1.-4. krs:t ja toista sitten 5.-28. kerroksia.

6 s:n palmikko: 1.krs: 1 n, 4 o, 1 n. 2.krs: 1 n, siirrä 2 s apupuikolle työn eteen, neulo 2 o, apupuikolta 2 o ja 1 n. 3.-5.krs: neulo s:t siten miltä ne näyttävät. Neulo ensin 1.-5. krs:t kerran ja toista sitten 2.-5. kerroksia.

Lankatiedustelut molemmissa ohjeissa: PRYM, puh. (09) 274 871

Palmikkoneuleen ohje ruutukaavassa
palmikkokoristeiset sukat

Neulo palmikkosukat näin

Neulo ensin yksi sukka. Jos haluat toisen sukan aivan samanlaiseksi, aloita se samasta kerän päästä (sisältä tai ulkoa) kuin ensimmäinen ja ota pienelle kerälle niin paljon lankaa, että toisen sukan alku osuu samalle värimallikerran kohdalle kuin ensimmäisen sukan.

Pienen kerän voit sitten neuloa sukan loppuun (aloittaen taas samassa suunnassa kuin ennenkin).

Aloita palmikkosukat näin

Luo 64 s ja jaa joka sukkapuikolle 16 s. Neulo suljettuna neuleena sileää neuletta 3 krs ja sitten joustinta 3 cm. Neulo senjälkeen palmikkoneuletta lisäten 1. krs:lla tasavälein 8 s (lisäys = nosta s:iden välinen poikkilanka puikolle ja neulo se kiertäen) = 72 s ja jaa s:t puikoille näin: 1. puikolle 21 s, 2. ja 3. puikolle 18 s ja 4. puikolle 15 s.

Neulo sitten palmikkoneuletta ruutupiirroksen mukaan ensin 1.-28. krs:t ja neulo sitten 5.-27. krs:t kerran. Siirrä 1. puikon viimeinen s 2. puikolle, siirrä 4. puikon 1. s 3. puikolle.

Neulo sitten 1. ja 4. puikkojen 34 s:lla sileää neuletta kaventaen niiden aikana tasavälein 2 s = 16 s kummallakin puikolla sekä 19 s 2. ja 3. puikoilla. Jatka 2. ja 3. puikkojen s:illa palmikkoneuletta ja 1. ja 4. puikkojen s:illa sileää.

Neulo sukkien kantapää

Kun varren pituus on 18 cm, aloita kantapää 1. ja 4. puikon 32 s:lla lyhennetyin kerroksin (jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan) seuraavasti: Neulo viimeisen krs:n jälkeen 1. puikon s:t 4. puikolle ja käännä työ, nosta np:n krs:lla 1. s takakautta neulomatta ja jätä samalla 1 lk puikolle (pidä lanka takana ja kiristä tiukasti = kaksois-s), neulo krs n (4. puikon loppuun saakka).

Nosta op:n krs:n alussa 1. s takakautta neulomatta ja jätä samalla 1 lk puikolle sekä kiristä (= kaksois-s kuten edellä). Neulo op:n krs niin, että jäljellä on vain kaksois-s, käännä, tee kaksois-s, neulo np:n krs niin, että jäljellä on vain kaksois-s, käännä, tee kaksois-s. Jatka näin ja käännä aina juuri ennen kaksoissilmukkaa.

Toista näin, kunnes jäljellä on vain kantapään keskimmäiset 10 s. Neulo nyt kaikilla s:illa 1 krs suljettuna neuleena ja neulo kantapään kaksoissilmukat o yhteen kuin siinä olisi vain 1 s. Jatka tämän krs:n jälkeen taas vain kantapään s:illa pidennettyjä kerroksia aloittaen kantapään keskimmäisillä 10 s:lla.

Neulo nämä s:t + 1 s lisää, käännä työ ja tee 1. s:aan kaksois-s, neulo 1 s enemmän kuin kantapään keskimmäiset s:t, käännä ja tee kaksois- s 1. s:aan. Jatka näin eli tee aina krs:n alussa kaksois-s sekä neulo krs lopussa kaksois-s + 1 s (neulo kaksoiss yhdeksi s:ksi sitä ylittäessäsi ettei s-määrä lisäänny), käännä sekä tee kaksois-s krs:n alkuun.

Tee viimeisen np:n krs:n jälkeen käännöksen yhteydessä kaksois-s ja aloita suljettu neule vain op:n kerroksin ja neulo kantapään s:t samalla 2 puikolle. Siirrä 2. puikolta 1. s 1. puikolle sekä 3. puikon viimeinen s 4. puikolle, jolloin sekä 1. että 4. puikoilla on 17 s ja sekä 2. että 3. puikoilla 18 s kummallakin.

Neulo 1. puikon alun 14 s ja 4. puikon viimeiset 14 s sileää neuletta (jalkapohja) ja neulo 6 s:n palmikkoa 1. puikon 3 viimeisellä ja 2. puikon alun 3 s:lla. Neulo samanlainen palmikko 3. puikon viimeisillä 3 s:lla ja 4. puikon alun 3 s:lla. Jatka jalan päällä 30 s:lla palmikkoneuletta.

Tee näin kärkikavennus

Kun jalkaterän pituus on 21 cm, aloita kärkikavennus, mutta kavenna palmikkoneuleen alueella 2 s, jolloin myös 2. ja 3. puikoilla on 17 s. Neulo 1. puikkoa, kunnes siinä on jäljellä 2 s ennen palmikon nurjaa s, neulo 2 o yhteen ja palmikko.

Neulo 2. puikon alussa palmikon jälkeen 1 ylivetokavennus, neulo puikko loppuun, tee 3. puikon lopussa kavennus kuten 1. puikolla ja 4. puikon alussa kuten 2. puikolla. Tee kavennus-krs joka 4. krs kerran, joka 3. krs 2 kertaa, joka 2. krs 3 kertaa ja vielä joka krs 7 kertaa. Katkaise lanka, pujota se s:iden läpi 2 kertaa, kiristä ja päätä lanka. Neulo toinen sukka samoin.

Ohjeet on julkaistu Kotiliesi Käsityö 9/2015 -lehdessä.

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista käsityöohjeista:

Katso ohje: neulo värikkäät villasukat koko perheelle

Neulo kimaltelevat Huurre-polvisukat

Neulo kirjoneulekuvioiset lapaset ja villasukat miehelle tai naiselle

Susu-villasukkia koristaa kaunis palmikkokuvio

Nostalgia-villasukat lapselle tai aikuiselle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin teet palmikkokoristeiset sukat – katso helpot ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.