Neulonta

Pitääkö itse tehty neule pestä ennen käyttöä? Kastelu kannattaa jo ulkonäkösyistä – nämä ennen-jälkeen -kuvat todistavat huiman eron

Neuleen peseminen jakaa mielipiteitä neulepiireissä. Pesuainetta ei välttämättä tarvita, mutta neule kannattaa jollain tavalla kastella. Erityisesti pitsi- ja kirjoneuleet näyttävät viimeistelyn jälkeen huomattavasti sileämmiltä. Näin neuleen uppokastelu tapahtuu.

Pitääkö neule pestä ennen käyttöä? Tämä jakaa mielipiteitä neulojien keskuudessa.

Pakko ei ole pestä, mutta jonkinlainen neuleen kasteleva jälkikäsittely kannattaa, vastaa tekstiilisuunnittelija ja lankakauppias Niina Kaakkurivaara.

Kastelua puoltavat syyt liittyvät ennen kaikkea neuleen ulkonäköön. Kastelun tarkoitus on viimeistellä neulos.

”Neuloessa lankaan tuppaa jäämään erilaisia jännitteitä. Silmukat eivät ehkä ole asettuneet niille paikoille, joissa niiden kuuluisi olla. Kastelu tai höyrytys tekee ihmeitä neulokselle”, Kaakkurivaara sanoo.

Jälkikäsittely paikkaa esimerkiksi käsialan muutoksia. Neuleen pinta voi olla ryppyinen tai muhkurainen, jos neuloja on neulonut välillä löysempää ja välillä kireämpää silmukkaa.

Asiantuntijan mukaan käsialaa on vaikea pitää koko ajan samanlaisena etenkin kirjoneuleissa, joissa kuljetetaan useampaa eri lankaa samaan aikaan. Toinen neuletyyppi, joka erityisesti hyötyy jälkikäsittelystä, on pitsineule, jossa tehdään reikiä langankierroilla.

”Ero viimeistelemättömän ja kastellun neuloksen ulkonäön välillä on kuin yö ja päivä. Kuviot näyttävät paremmilta, ja neuleen pinta silenee”, Kaakkurivaara sanoo.

Niina Kaakkurivaaran Syklami-pitsisukat ennen jälkikäsittelyä.
Niina Kaakkurivaaran suunnittelemien Syklami-sukkien pitsineule näyttää neulomisen jälkeen muhkuraiselta.  © Niina Kaakkurivaara

Lue myös: Aurora-kaarrokeneuleen kuviossa leiskuvat revontulet – neulo Niina Kaakkurivaaran suunnittelema upea villapaita itsellesi

Katso videolta, miten neule jälkikäsitellään uppokastelemalla:

Tarvitaanko pesuainetta? Ei välttämättä

Sosiaalisen median neulontaryhmissä törmää silloin tällöin väitteisiin, että valmis neule tulisi viimeistellä pesemällä, jotta langoista ei irtoa väriä, likaa ja kemikaaleja. Osa pesee neuleen aina ennen ensimmäistä käyttökertaa pelkän veden sijaan pesuaineella.

Se voi olla tekstiilisuunnittelija ja lankakauppias Niina Kaakkurivaaran mielestä suositeltavaa, jos neuloo lapsille tai vauvoille, jotka saattavat laittaa neuleita suuhun. Aikuisten neuleen peseminen pesuaineella ei kuitenkaan ole Kaakkurivaaran mukaan välttämätöntä.

”Kun lanka on laadukkaasti ja oikein valmistettu, siitä ei pitäisi irrota väriä tai mitään muutakaan likaa.”

Laadukkaan langan tunnistaa öko-tex-standardista. Kansainvälinen merkintä kertoo siitä, etteivät langat sisällä terveydelle haitallisia kemikaaleja tai väriaineita.

Synteettisissä hapsu- ja turkisjäljitelmälangoissa saattaa tuoksua kehruu- tai viimeistelyöljy. Jos haju häiritsee, voi pesuaineen käyttö olla tarpeen, Kaakkurivaara ohjeistaa.

Mikäli langasta tarttuu väriä puikkoihin tai käsiin jo neuloessa, on syynä valmistusvirhe, josta kannattaa ilmoittaa joko lankavalmistajalle tai -myyjälle. Se voi olla peruste saada rahat takaisin tai uudet langat virheellisten tilalle.

Todennäköisesti virhe johtuu siitä, että lankaerän värjäyksen viimeistelyvaiheessa huuhtelu on jäänyt liian vähäiseksi tai langan pintaan on jäänyt ylimääräistä pigmenttiä.

Lankoja maahan tuova Kaakkurivaara kertoo, että valmistusvirheitä tapahtuu eniten mustissa langoissa, joiden värjäämiseen tarvitaan paljon pigmenttiä. Pienestä määrästä väriä hän ei kuitenkaan huolestuisi.

”Jos langasta irtoaa väriä kasteluveteen, neule kannattaa huuhdella hyvin, että kaikki irtoväri lähtee kokonaan. Yleensä kyse on niin sanotusta kuolleesta väristä. Se ei värjää enää uudestaan, vaan on pikemminkin esteettinen haitta pesuvedessä. Huuhteluveteen voi vielä lorauttaa tilkan etikkaa, joka auttaa värien kiinnittymiseen”, Kaakkurivaara sanoo.

Neuleen uppokastelu sopii etenkin pitsi- ja kirjoneuleelle

Jälkikäsittelyn voi tehdä muutamallakin eri tavalla. Neuleen voi esimerkiksi uppokastella, sumuttaa suihkepullolla tai höyryttää silitysraudalla tai höyrystimellä kosteaksi tai pestä villapesuohjelmalla pesukoneessa langan pesuohjeesta riippuen.

Höyrytetyn ja sumutetun neuleen etu on nopeampi kuivumisaika.

”Sileille neuleille höyryttäminen sopii vallan mainiosti. Pitsi- ja kirjoneuleet hyötyvät uppokastamisesta. Siinä vesi pääsee imeytymään koko kuituun, jolloin lanka rentoutuu. Pintaneuleen jälkikäsittelyn voi valita neuleen ulkonäön mukaan”, Kaakkurivaara ohjeistaa.

Uppokastelussa neule upotetaan vedellä täytettyyn paljuun, pesusoikkoon tai ämpäriin, jonne neule mahtuu kokonaan. Veden lämpötilassa tulee noudattaa langan vyötteessä mainittua pesuohjetta. Villalangoille paras on haalea, hieman kädenlämpöistä alhaisempi, noin 30-asteinen vesi.

Neule työnnetään veteen niin, että se kastuu kauttaaltaan.

”Varsinkin villa pystyy imemään itseensä kunnolla vettä. Se pulputtaa kuin janoinen kukkaruukku”, Niina Kaakkurivaara sanoo.

Etenkin kirjoneuleet hyötyvät siitä, että ne saavat lillua vedessä aikansa, noin 5–25 minuuttia.

”Jos kyse on musta-valkoraidallisesta neuleesta, kannattaa katsoa, ettei mustasta neuleesta irtoa väripigmenttiä. Sitä en jättäisi veteen 25 minuutiksi, vaan huuhtelisin ja katsoisin, ettei musta väri tartu valkoiseen raitaan”, Kaakkurivaara sanoo.

Jos kasteluvedessä on ollut mukana pesuainetta, tulee neuletta huuhdella liotuksen jälkeen puhtaassa vedessä niin kauan, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta.

Niina Kaakkurivaaran Syklaami-pitsisukat kastelun jälkeen kuivina.
Tältä Niina Kaakkurivaaran Syklami-pitsisukat näyttävät jälkikäsittelyn jälkeen. Sukat on kasteltu vedessä ja levitetty alustalle mittoihinsa ilman sen kummempaa pingotusta.  © Niina Kaakkurivaara

Näin kuivatat uppokastellun neuleen

Vettä imenyttä neuletta tulee käsitellä varovasti, jotta märkä ja painava neule ei viru yli mittojensa. Ensin ylimääräistä vettä puristellaan pois mahdollisimman paljon hellävaraisesti käsin.

Halutessaan kostean neuleen voi asetella vielä froteepyyhkeiden päälle. Neule rullataan pyyhkeiden sisään, jonka jälkeen pyyherullaa painellaan käsin tai jaloin. Tavoitteena on imeyttää ylimääräinen vesi neuleesta pyyhkeeseen.

Tämän jälkeen neule asetellaan kuivumaan vaakatasoon esimerkiksi kuivien pyyhkeiden tai kuivatusalustan päälle mittanauhan avulla. Kun kaikki neuleen osat on levitetty neuleelle tarkoitettujen pituuksien ja leveyksien mukaisesti, neule kuivuu haluttuun mittaan.

Pitsihuivi pingotetaan eli kiinnitetään kuivausalustaan nuppineuloilla tai pingotuskammoilla tai -vaijerilla mittaansa millilleen. Kun pitsihuivi on levitetty mahdollisimman auki, neuleen sakarat ja reunat saa muotoiltua toivotulla tavalla. Puseroita, jakkuja, pipoja ja myssyjä ei sen sijaan tarvitse pingottaa.

Jos kasteltu neule on paksu, alla olevaa alustaa voi olla syytä välillä vaihtaa kuivempaan, jotta neule kuivuu nopeammin.

”Kun neule on kuiva, ei muuta kuin käyttöön”, Kaakkurivaara sanoo.

Neuletta ei kuitenkaan tule ripustaa henkariin, sillä neulos venyy kuivanakin. Henkarissa roikkuneen neuleen tunnistaa olkapäissä olevista, henkarin reunoista tulleista muhkuroista. Siksi neuleet tulisi ensisijaisesti säilyttää ilmavasti viikattuina kaapissa.

”Jos neule täytyy jostain syystä säilyttää henkarissa, se kannattaa mieluummin taitella housujen ripustukseen tarkoitetun osan päälle”, Kaakkurivaara sanoo.

Lue myös: Villapaitaa ei yleensä suositella säilyttämään henkarissa, ettei se veny – tämä nerokas taittelukikka estää neuleen epämuodostumisen

Lue myös Anna.fi: Etsitkö neuletakkia, joka ei nyppyynny? Suosi näitä materiaaleja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitääkö itse tehty neule pestä ennen käyttöä? Kastelu kannattaa jo ulkonäkösyistä – nämä ennen-jälkeen -kuvat todistavat huiman eron

Sinun täytyy kommentoidaksesi.