Neulonta

Neuleohje: Viima-keeppi naiselle

Naisen Viima-keeppi neulotaan paksusta langasta. Lämpimän keepin voit pukea puseron, kapealinjaisen takin, tai yksinkertaisen mekon kanssa.

Malli: Lea Petäjä Koko: Valmiin keepin pituus niskasta helmaan n. 48 cm. Langanmenekki: Novita Kelo (50 % akryylia, 50 % villaa, 100 g = 100 m) -lankaa saven väristä (469) 500 g. Puikot: Nro 10 tai käsialan mukaan. Muut tarvikkeet: 1 nappi. Tiheys: 9 s ja 13 krs sileää neuletta = 10 cm. Ainaoikeinneule: neulo kaikki krs:t oikein. Sileä neule: neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Työohje: Taka- ja etukappaleiden alaosa neulotaan yhtenäisenä: Luo 86 s ja neulo ainaoikeaa 4 cm. Jatka molemmissa reunoissa (= etureunat) 4 s:lla ainaoikeaa ja aloita muilla s:illa sileä neule. Kun olet neulonut sileää 3 krs, neulo oikean puolen krs:lla seuraavasti: 20 s, 2 s o yhteen, 2 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli), neulo 34 s, 2 o yhteen, 2 o, tee ylivetokavennus ja neulo 20 s. Neulo nurjan puolen krs ja jaa sitten s:t kolmeen osaan siten, että taakse tulee keskimmäiset 38 s ja molempiin etukappaleisiin jää 22 s. Neulo yläosat erikseen.

Takakappaleen yläosa: Jatka takakappaleen s:illa sileää neuletta ja luo heti molempiin reunoihin hihoja varten 19 s = 76 s. Neulo jatkossa molemmissa reunoissa 20 s:lla ainaoikeaa ja muilla s:illa sileää neuletta. Kun olet sivukavennusten jälkeen neulonut 3 krs, neulo seuraavalla krs:lla sivusta lähtien 20 o, tee ylivetokavennus, neulo samaa kerrosta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 22 s, neulo 2 o yhteen ja neulo 20 o. Toista kavennukset näissä samoissa kohdin (eli molemmissa reunoissa on koko ajan 20 s) joka 4. krs vielä 8 kertaa = 58 s. Huom! Kun hihansuussa on 4 cm ainaoikeaa, aloita hihojenkin s:illa sileä neule. Kun olet tehnyt kavennukset joka 4. krs valmiiksi, neulo seuraavalla työn oikean puolen krs:lla 7 s o, tee ylivetokavennus, neulo 11 s o, tee ylivetokavennus, neulo 14 s o, 2 o yhteen, 11 o, 2 o yhteen ja neulo 7 s o. Toista kavennukset näissä samoissa kohdin joka 2. krs vielä 7 kertaa, eli tee hihojen kavennukset koko ajan 7 s:n päässä ulkoreunasta. Kun työssä on jäljellä 26 s, päätä s:t.

Vasemman etukappaleen yläosa: Jatka etukappaleen s:illa etureunassa 4 s:lla ainaoikeaa ja muuten sileää neuletta. Luo heti sivuun hihaa varten 19 s ja neulo hihan puoleisessa reunassa 20 s:lla ainaoikeaa 4 cm ja sitten sileää neuletta. Tee hihan ja etukappaleen rajakohdassa ylivetokavennuksia joka 4. krs kuten takana. Kun kappaleen korkeus on 15 cm, lisää etureunaan kaulusta varten 12 s ja neulo näilläkin s:illa ainaoikeaa. Aloita samalla pääntien viistotus eli neulo etureunassa 16 s:n sisäpuolella 2 s oikein yhteen ensin joka 4. krs 7 kertaa ja sitten joka 2. krs 8 kertaa. Tee hihan ja etukappaleen rajakohdassa kavennuksia joka 4. krs niin kauan kuin voit. Aloita sitten 7 s:n päässä hihan ulkoreunasta ylivetokavennukset samalla korkeudella kuin takana ja tee niitä joka 2. krs 6 kertaa. Kun kappale on takakappaleen korkuinen, päätä hihan ulkoreunasta lähtien 7 s. Lisää loppujen eli kauluksen sisäreunaan 1 s ja jatka näillä 17 s:lla ainaoikeaa kunnes kaitale ulottuu etukappaleen olalle ja siitä takakappaleen pääntien puoliväliin (= n. 18 cm), jätä s:t odottamaan.

Oikean etukappaleen yläosa: Neulo vasemman peilikuvaksi. Tee nyt etureunaan pääntien viistotuksen alareunassa napinläpi siten, että neulot etureunasta 1 o, 2 s oikein yhteen, ota lk puikolle ja neulo krs:n loput s:t.

Viimeistely: Levitä kappaleet mittoihinsa, kostuta sumuttamalla nurjalta ja anna kuivua. Ompele hihojen päällisaumat. Kiinnitä kauluskaitale ja ompele sen keskitakasauma silmukoimalla. Huomioi, että kaulus kääntyy kaksinkerroin työn päälle. Kiinnitä nappi.

Lankatiedustelut: www.novita.fi, puh. 05 744 3335, ma-pe klo 9-16.

Ohjetiedustelut: Irja Mäkinen, puh. 03 688 1283, ma, ke ja pe klo 10-12.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neuleohje: Viima-keeppi naiselle

Hannatäti

Tutulta tuntuu tämän keepin teema ja harmaa väri. Olikohan Lea Petäjän suunnittelemana Kotiliedessä kerran ohje pitkään villatakkiin, joka oli kudottiin Novita Isoveljestä. Siinä oli etukappaleiden reunoissa samanlainen ainaoikein-osuus sekä hiansuissa ja helmoissa myös. Tämän keepin malli muistuttaa todella paljon sitä villatakin mallia. Aikaa ehkä noin 10 vuotta sitten. Eipä olisi muuten tullut katsottua tarkemmin, mutta tutun oloinen malli pisti silmään,

ph

Pitääkö silmukat jakaa puikoille tossa kohassa: Jaa s:t kolmeen osaan siten…
Ja jatkaa sitte kahella puikolla sitä takakappaletta? Siis että muut silmukat on puikoilla,mut niitä ei neulota???

Sinun täytyy kommentoidaksesi.