Neulonta

Neulo suloiset tonttutossut jouluksi

Tossun kärki luodaan siten, että kärkeä kiristetään langan avulla, jolloin se kipristyy tossun päälle! Kokeile Kotilieden hauskaa ohjetta ja tee useampi pari lahjaksi.

Suunnittelija: Susanna Mertsalmi

Koko: 37-40

Lanka: Novita Isoveli -lanka (75 villa, 25 polyamidi, 100 g =130 m, 15 s ja 18 krs = 10 cm)

Langanmenekki: Novita Isoveli -lankaa, punaista (587) 100 g, luonnonvalkoista (010) 100 g, mustaa (099) 100 g.

Sukkapuikot: Nro 5 tai käsialan mukaan

Tiheys: 18 s mallineuletta = 10 cm

Mallineuleet: Kirjoneule nostetuilla silmukoilla: neulo ohjeen ja ruutupiirroksen mukaan. Joustinneule: 1 o, 1 n

Lankatiedustelut: Novita, puh. (05) 744 3335, ma-pe klo 9-16.

tonttutossujen kaava

Aloita tossut näin

Luo mustalla langalla 48 s, jaa silmukat 4 puikolle ja aloita neulominen suljettuna neuleena. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä.

Neulo ruutupiirroksen mukaan kirjoneuletta ensin mustalla ja l.valkoisella langalla. Toista 8 s mallikertaa yhteensä 6 kertaa.

Neulo ruutupiirroksen 1.-10. krs:t ja toista sitten 3.-10. krs:ia kunnes kappaleen korkeus on n. 8 cm ja olet viimeksi neulonut 7. krs:n. Käännä työ. Tämä on nyt työn oikea puoli. Neulo l.valkoisella langalla joustinneuletta n. 5 cm.

Neulo kantapää

Neulo l.valkoisella 1 krs oikein ja neulo sitten punaisella langalla ruutupiirroksen 8. krs mukaan yhteensä 24 s:lla. Käännä työ ja neulo ruutupiirroksen 9. krs vasemmalta oikealle. Neulo 10. krs l.valkoisella langalla oikealta vasemmalle.

Neulo sitten ruutupiirroksen 3.-10. krs:t näillä 24 s:lla tasona l.valkoisella ja punaisella langalla. Neulo vielä 3.-6. krs:t. Käännä työ ja neulo l.valkoisella langalla nurjalla oikein kunnes jäljellä on 10 s.

Neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. *Nosta 1. s neulomatta ja neulo 4 o ja tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli). Käännä työ, nosta 1. s neulomatta, neulo 4 o ja 2 nurin yhteen*, toista *-* kunnes kantapäässä on jäljellä 6 keskisilmukkaa.

Poimi kantapään sivusta langan avulla 7 s. Neulo III ja IV puikkojen s:t nurin ja kavenna samalla molemmilta puikoilta 2 s. Poimi kantapään toiselta sivulta 7 s ja neulo 3 n =40 s. Aloita neulominen punaisella langalla ruutupiirroksen 8. krs:lta. Toista 8 s mallikertaa yhteensä 5 kertaa. Neulo ruutupiirroksen 8.-10. krs:t ja toista sitten 3.-10. krs:ia, kunnes kärjen pituus kantapäästä on n. 12 cm ja olet viimeksi neulonut ruutupiirroksen 3. krs:n.

Aloita kavennukset siten, että neulot krs:n alussa 2 s oikein yhteen ja tee krs:n lopussa ylivetokavennus. Toista kavennuksia ruutupiirroksen 7. ja 3. kerroksilla kunnes jäljellä on 16 s. Kun olet jousteen jälkeen tehnyt 12 punaista kuvioraitaa, neulo 1 krs nurin l.valkoisella, katkaise lanka ja pujota se loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reikä umpeen.

Neulo tossun kärki

Kärjen saa kipristymään pujottamalla lankaa tossun kärjestä pitkin keskilinjaa tossun päällä kohti tossun suuta ja kiristämällä lankaa voimakkaasti. Jatka pujottamista ja kiristämistä kolmanteen (kantapäästä laskettuna) kuvioraitaan asti. Höyrytä tossut.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö 9/2016 -lehdessä.

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Neulo vauvalle suloiset tossut – nämä neulot hetkessä!

Neulo kauniit Huurre-polvisukat

Katso ohje: neulo värikkäät villasukat koko perheelle

Neulo kirjoneulepolvisukat turkkilaiseen tyyliin

Neulo norjalaiset villasukat lapsille ja aikuisille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo suloiset tonttutossut jouluksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.