Neulonta

Kimallelankoja ja kirkkaita värejä – tältä vuoden 2024 neulontatrendit näyttävät!

Maailmantilanne vaikuttaa myös neuletrendeihin. Vuonna 2024 neulontatrendeiltä povataan iloa ja vastuullisuutta.

Kaarrokeneuleita syntyi neulojien kutimilla vimmatusti viime vuosien aikana. Vuonna 2023 neulojat innostuivat pienistä huiveista ja liiveistä. Mikä mahtaa olla vuoden 2024 neulontahitti?

Kysyimme lankakauppiaalta, lankavalmistajalta ja Taito-lehden tuottajalta, mikä trendaa neulonnassa tätä vuonna. Mitkä langat ja mallit kiinnostavat neulojia?

”Neulomiseen haetaan modernimpaa otetta”

Tiina Hautamäki, Taito-lehden tuottaja:

1. ”Innostus kaarrokepaitoihin jatkui aiemmilta vuosilta. Asusteissa alkoi näkymään enemmän pieniä huiveja eli huivien kokoluokka pieneni radikaalisti. Myös kaulureita neulottiin ahkerasti.

Riikinkukkopitsi oli läsnä tosi monissa eri neulontaohjeissa. Vaikka se on yksinkertainen kuvio ja sitä on käytetty tosi paljon, keksivät suunnittelijat yhä uusia ja omannäköisiä tapoja soveltaa kuviota.”

2. ”Ennustan, että neulotut hameet tulevat olemaan tänä vuonna enemmän esillä. Viime aikoina on neulottu paljon drop shoulder -mallisia laatikkopaitoja, ja uskon niiden neulojakunnan myös kasvavan.

Havaintojeni mukaan ruudut tulevat olemaan selkeästi tämän vuoden juttu. Tällä hetkellä on tullut eniten vastaan ruudullisia kirjoneuleita ja jälkikäteen neuleeseen tehtyjä pystyraitoja. Luulen, että ruutukuvioita aletaan pian soveltamaan eri tavoilla esimerkiksi pintaneuleissa.

Menneinä vuosina murretut sävyt ovat olleet suosittuja värejä, mutta tänä vuonna värit kirkastuvat. Sanoisin, että räikeä pinkki ja kirkkaat punaiset tulevat näkymään neuleissa.

Neulekentällä ollaan tosi kiinnostavassa vaiheessa. Yhtäältä kiinnostus perinteisiin malleihin, kuten tikkuröijyihin, jatkaa koko ajan kasvamistaan. Toisaalta haetaan taas modernimpaa otetta neulomiseen esimerkiksi kietaisupaidan muodossa.

Jämälankojen hyödyntäminen kiinnostaa ihmisiä. Neulojille on tärkeää lankojen jäljitettävyys, ekologisuus ja eettisyys.

Kotimaisten lankojen suosio on kasvanut villisti viime vuosien aikana, ja näkisin niiden edelleen kiinnostavan ja olevan ansaitusti arvossaan. Kesää kohden tulee enenevissä määrin villa-pellava-sekoitelankoja markkinoille.”

3. ”Neulon tällä hetkellä useampaa paitaa, joista osa vaatii tarkempaa keskittymistä ja osaa voi tehdä aivottomasti tv:n ääressä. Yksi työn alla olevista on Petite Knitsin kauluspaita nimeltään Maude Tee. Neulon myös puolisolleni paitaa, jonka kuvio on saanut inspiraationsa Karjalan mummon käspaikasta.”

Lue myös: Virkattu villapaita on kivaa vaihtelua neulonnalle

Iines DIY:n suunnittelemat neulotut topit ja hameet ovat nyt trendikkäitä:

”Glitterlangat tekevät pikkuhiljaa tuloaan Suomeen”

Linda Permanto, Novitan markkinointi- ja design-johtaja

1. ”Meillä oli hirveän suosittuja Myrskyluodon Maija -elokuvaan liittyneen yhteistyön neuleet. Lisäksi suosittuja olivat käyttömuotia lähellä olevat monikäyttöiset neulepuserot, joita ihmiset valmistivat vastaiskuna teollisesti tuotetuille neuleille. Moni on halunnut muuttaa kulutuskäyttäytymistään vastuullisemmaksi ja ruvennut tekemään neuleita itse.

Yksinkertaiset mallit, joissa on jotain teknisesti kiinnostavaa, kuten eurooppalainen tai pudotettu olkapää, ovat kiinnostaneet ihmisiä. Ylhäältä alas -tekniikka on ollut erityisesti uusien neulojien keskuudessa vallitseva trendi.”

2. ”Nyt on tulossa todella paljon kimallelankoja. Glitterlangat alkavat jo näkymään Keski-Euroopan neulemuodissa, ja pikkuhiljaa tekevät tuloaan myös Suomeen. Uskon trendin näkyvän Suomessa noin vuoden päästä.

Pitkän yksinkertaisen designin valtakauden jälkeen on muotiin tulossa reikäisemmät tekniikat. Langoissa yhdistellään eri paksuisia lankoja, esimerkiksi peittävää lankaa yhdessä glitterlangan kanssa.

Nythän on jo pitkään sekoiteltu villalankaa silkkimohairiin. Seuraavaksi haetaan kiinnostavampia lankakombinaatioita ja sekoitetaan värejä keskenään. Lankoja ei kuitenkaan sekoitella sävy sävyyn, vaan valitaan kontrastisävyjä, jotta lopputulos olisi mielenkiintoisempi.

Koska elämme taloudellisesti ja ympäristön kannalta raskasta aikaa, suositaan neulomisessa tunnepitoisia värejä. Lankoihin valikoituu esimerkiksi punainen, joka on rakkauden väri. Yhtä lailla rauhoittava vaaleansininen ja energisoiva oranssi kiinnostavat. Nyt ei ole synkkien värien aikakausi.

Virkkaus tekee myös todella isosti tuloaan, ja on erityisten nuorten sukupolvien suosiossa. Enää ei virkata pelkästään isoäidinneliöitä, vaan monenlaisia pintoja, kuten verkkomaisia. Virkkausten väriratkaisuissa ollaan hyvin loisteliaita, kokeilevia ja luovia. Nämä vetoavat ihmisiin läpi ikäryhmien.

Novitalla paitamalleista tällä hetkellä suosittuja ovat Kietoutunut- ja Vapaalla-neulepuserot.”

3. ”Neulon monipuolisesti erilaisiin tilaisuuksiin sopivia vaatteita. On kunnia-asia, että neulomani vaatteet kelpaavat myös kolmelle lapselleni. Tällä hetkellä teen teini-ikäiselle tyttärelleni isoilla puikoilla väljää neuletta, jossa on venepääntie.”

Lue myös Anna.fi: Pappamuoti tulee! Tältä näyttää Eclectic Grandpa -villitys

”Lankojen alkuperällä on väliä”

Tiina Huhtaniemi, jyväskyläläisen lankakauppa Titityyn omistaja:

1. ”Yksilöllisyys ja oma persoona korostui. Siinä missä aiemmin neulottiin paljon kaarrokepaitoja, korostui viime vuonna halu neuloa jotain muuta, mikä sopii ehkä itselle paremmin. Kaarrokepaitojen rinnalle tuli yksinkertaiset ja klassiset mallit. Näiden lisäksi neulottiin paljon pieniä huiveja ja liivejä.

Silkkimohairit, pehmeät ja pörröiset langat sekä kotimaiset villat nousivat myös suosioon.”

2. ”Tällä hetkellä neulomisen ohelle näyttäisi tulevan virkkaus, etenkin virkatut vaatteet. Langoissa ollaan kiinnostuneita rohkeasti kokeilemaan erilaisten materiaalien ja värien yhdistelemistä.

Pienten huivien ja liivien suosio jatkunee. Neulojia on niin monenlaisia, että toisethan on niitä, jotka neulovat pelkästään sukkia. Suomalaisten sukkaneulominen ei varmasti koskaan häviä mihinkään, mutta niiden rinnalla halutaan tehdä ajattomia käyttövaatteita. Kesää kohden mentäessä virkattujen toppien ja bikinien sekä neulottujen kesäpaitoja ja hameiden suosio lisääntyy.

Ihmisiä kiinnostaa tosi paljon lankojen raaka-aineet ja niiden alkuperä. Suomalaisen villan suosio ja arvostus kasvaa, koska halutaan laadukkaita ja kestäviä lankoja. Vanhoja neuleita myös puretaan langoiksi ja yhdistellään niitä uusien lankojen kanssa.

Kesää kohden kirkkaammat ja heleämmät värit nostavat suosiotaan, mutta kyllä suomalaiset tykkää perinteisesti neuloa maanläheisistä ja vaaleista sävyistä. Marsipaanin vaalea on edelleen kovin suosittu.”

3. ”Viimeisimpänä olen neulonut kotimaisesta villasta perus raglan-paitaa. Häivytän neuleen värin vaaleasta tummaan. Paidasta tulee ihana halauslämmin mökkipaita.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kimallelankoja ja kirkkaita värejä – tältä vuoden 2024 neulontatrendit näyttävät!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.