Neulonta

Ranskalainen kantapää on neulojien uusi suosikki – katso helppo ohje

Ranskalaiseen kantapäähän neulotaan kantalappu perinteisen kantapään tapaan, mutta kantapohjan kavennukset tehdään levenevästi niin, että jalalle jää enemmän tilaa.

Monesta villasukkaohjeesta löytyy nykyään tavallisen kantapään sijaan ranskalainen kantapää. Se on monen mielestä istuvampi, ja sinne mahtuu kantapää paremmin.

Kantapään neulomisessa on kaksi vaihetta. Ensin neulotaan kantalappu ja sitten kantapohja. Katso ohjeet videolta tai lue kirjalliset ohjeet videon alta.

Lue myös: Villasukan vahvistettu kantapää on mainettaan helpompi neuloa – näin onnistut!

Katso videolta, miten ranskalainen kantapää neulotaan

Ranskalainen kantapää on tavallista tilavampi – näin se neulotaan

Ranskalaiseen kantapäähän neulotaan ensin kantalappu kahden puikon silmukoilla edes takaisin. Joka kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan puikolta toiselle neulomatta – nurjalla niin kuin aikoisit neuloa silmukan nurin, oikealla niin kuin aikoisit neuloa silmukan oikein.

Kantalapun voi jättää pari kerrosta lyhyemmäksi kuin tavallisessa kantapäässä. Neulo siis kantalappuun pari kerrosta vähemmän kuin kahdella puikolla on silmukoita.

Kantapohjan kavennusten tekeminen on helpompaa, kun merkkaat keskikohdan. Kantapohja levenee viistosti kavennusten välissä. Tee oikealla ylivetokavennuksia, nurjalla yhteenneulomiskavennuksia.

Tee ensimmäiset kavennukset kahden silmukan päässä keskimerkistä, seuraavat kolmen, sitten neljän jne. Silmukkamäärä lisääntyy koko ajan, kunnes kaikki silmukat ovat jälleen työssä.

Oleellista on myös neuloa aina yksi silmukka kavennuksen jälkeen ja kääntää työ vasta sitten. Uuden kerroksen alussa ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta kuten kantalapussakin.

Lue myös: Villasukat, eihän niitä voi kuin rakastaa! Kokosimme yhteen 25 oivallista ohjetta – valitse suosikkisi ja tartu puikkoihin

Ohjeet vaihe vaiheelta

  1. Neulo ensin villasukan varsi.
© Anni Reenpää
  1. Tässä ranskalainen kantapää neulotaan 1. ja 4. puikon silmukoilla. Neulo sileää neuletta edestakaisin, eli oikealla oikein, nurjalla nurin.
© Anni Reenpää
  1. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta, oikealla niin kuin neuloisit sen oikein, nurjalla niin kuin neuloisit sen nurin.
© Anni Reenpää
  1. Ranskalaisessa kantapäässä kantalapun voi jättää 2-4 kerrosta tavallista lyhyemmäksi, eli neulo kerroksia 2-4 vähemmän kuin kantalapussa on silmukoita.
    Merkkaa kantalapun keskikohta.
© Anni Reenpää
  1. Neulo oikeaa kerrosta 2 silmukkaa yli keskikohdan.
© Anni Reenpää
  1. Tee sitten ylivetokavennus: Nosta ensin seuraava silmukka neulomatta.
© Anni Reenpää
  1. Neulo seuraava silmukka.
© Anni Reenpää
  1. Nosta nostettu silmukka neulotun silmukan yli.
© Anni Reenpää
  1. Neulo sitten vielä yksi silmukka.
© Anni Reenpää
  1. Käännä työ. Jatka yhä niin, niin nostat aina ensimmäisen silmukan neulomatta.  
© Anni Reenpää
  1. Neulo nurjalla samoin 2 silmukkaa keskikohdan jälkeen.
© Anni Reenpää
  1. Neulo seuraavat kaksi silmukkaa nurin yhteen.
© Anni Reenpää
  1. Neulo sitten vielä yksi silmukka nurin.
© Anni Reenpää
  1. Käännä työ. Neulo oikean puolen kerroksella niin, että puikolla on vain viimeinen silmukka ennen käännöskohtaa.
© Anni Reenpää
  1. Nosta viimeinen silmukka.
© Anni Reenpää
  1. Neulo seuraava silmukka.
  1. Nosta nostettu silmukka neulotun silmukan yli.
© Anni Reenpää
  1. Neulo seuraava silmukka. Käännä sitten työ.
© Anni Reenpää
  1. Jatka kantapään leventämistä tähän tapaan. Tee oikealla ylivetokavennuksia. Neulo nurjalla käännöstä edeltävä ja vielä neulomaton silmukka nurin yhteen ja sitten vielä yksi silmukka nurin. Kun kaikki silmukat ovat jälleen työssä, ranskalainen kantapohja on valmis.
© Anni Reenpää
  1. Poimi kantalapun silmukat puikolle. Jaa kantapohjan silmukat sivupuikoille ja jatka neulomista suljettuna neuleena.
© Anni Reenpää
  1. Neulo poimitut silmukat kiertäen, jotta poimintakohtaan ei jää reikiä.
© Anni Reenpää
  1. Kantapää on nyt valmis ja voit jatkaa kiilakavennusten ja sukan neulomista ohjeesi mukaan.
© Anni REenpää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ranskalainen kantapää on neulojien uusi suosikki – katso helppo ohje

Sinun täytyy kommentoidaksesi.