Neulonta

Neuleen höyryttäminen kannattaa – nopea ja helppo tapa viimeistellä neulottu vaate kauniiksi

Kostuttaminen viimeistelee neuleen pinnan. Nopein tapa saada neule sileäksi ja muotoilla mittoihin on neuleen jälkikäsittely höyryttämällä. Näillä ohjeilla onnistut.

Neuleen viimeistelyä ei kannata jättää lankojen päättelyyn. Kun neule on valmis, se olisi hyvä jälkikäsitellä eli sileyttää ja muotoilla mittoihin kostuttamalla. Jälkikäsittely viimeistelee neuleen ulkonäön ja paikkaa mahdollisia käsialavirheitä.

”Neuloessa lankaan tuppaa jäämään erilaisia jännitteitä. Silmukat eivät ehkä ole asettuneet niille paikoille, joissa niiden kuuluisi olla. Kastelu tai höyrytys tekee ihmeitä neulokselle”, tekstiilisuunnittelija, lankakauppias Niina Kaakkurivaara sanoo.

Nopein keino on neuleen jälkikäsittely höyryttämällä. Kun neuleen höyryttää silitysraudalla tai höyrystimellä, neule ei kastu yhtä märäksi kuin uppokasteltu tai suihkepullolla sumuteltu neule, eikä myöskään kuivumiseen tarvitse varata yhtä paljon aikaa.

”Joku voi kauhistella, että apua, ei silitysrautaa saa näyttää villatuotteelle. Mutta raudalla ei paineta neuletta, vaan neule käsitellään raudasta tulevalla höyryllä”, Kaakkurivaara sanoo.

Luonnonmateriaalit, kuten villa, alpakka, puuvilla ja pellava, kestävät höyrykäsittelyn. Pieni määrä polyamidia langan seassa ei myöskään ole este höyrykäsittelylle. Täysin synteettisestä, muovipohjaisesta neuloksesta neulotun kuidun lähelle silitysrautaa ei kuitenkaan tule päästää.

”Villa ei ole arka lämpötilalle, vaan äkkinäiselle lämpötilojen vaihtelulle. Jos neuleen höyryttää kuumalla raudalla, neuletta ei kannata sen jälkeen viedä pakkaseen. Villa voi säikähtää ja kutistua äkkinäisestä lämpövaihtelusta”, Kaakkurivaara sanoo.

Lue myös: Pitääkö itse tehty neule pestä ennen käyttöä? Kastelu kannattaa jo ulkonäkösyistä – nämä ennen-jälkeen -kuvat todistavat huiman eron

Neuleen höyryttäminen.
Höyrytys on riittävä jälkikäsittely sileälle neuleelle, useimmiten myös pintaneuleelle. Kirjo- ja pitsineuleissa kannattaa suosia perusteellisempaa uppokastelua, sillä niissä lankaan jääneet jännitteet ja käsialavaihtelut näkyvät herkemmin. © iStockphoto

Katso videolta, miten neule jälkikäsitellään höyryttämällä:

Neuleen jälkikäsittely höyryttämällä: näin höyrytät ja kuivatat neuleen

Höyrytettävä neule levitetään silityslaudan tai muun lämpökäsittelyä kestävän alustan päälle. Silitysraudan on oltava kuuma, noin 150-asteinen, jotta siitä tulee höyryä.

Herkemmät materiaalit, kuten silkki ja kashmir, kannattaa suojata neuleen päälle levitettävällä harsolla.

”Itse rautaa ei paineta tuotteeseen, vaan sitä kuljetetaan hädin tuskin neuleen pinnan yläpuolella, jolloin neulokseen pusketaan höyryä”, Kaakkurivaara sanoo.

Kun neule on höyrytetty kosteaksi, se kuivataan vaakatasossa. Neuletta ei tule koskaan kuivattaa tai säilyttää henkarissa, sillä neulos venyy herkästi.

Kostea neule levitetään froteepyyhkeiden tai muun kuivausalustan päälle mittanauhan avulla, jotta neule kuivuu sille tarkoitettuihin mittoihin. Kuiva neule säilytetään ilmavasti viikattuna.

Sukkien jälkikäsittely höyryttämällä.
Villasukista tuli sileät höyryttämällä. © Sinimaria Halonen

Lue myös Anna.fi: Etsitkö neuletakkia, joka ei nyppyynny? Suosi näitä materiaaleja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neuleen höyryttäminen kannattaa – nopea ja helppo tapa viimeistellä neulottu vaate kauniiksi

Lukija845232

Jälkikäsittely onnistuu myös kostean liinan avulla. Levitä vaate pyykinkuivaustelineelle – mielellään alle ohut puhdas pyyheliina, ettei telineen langat tee ”aaltoja” ja levitä neule huolellisesti sen päälle. Neuleen päälle levitetään kostea, kuivaksi väännetty pyyheliina.
Kuivauksen aikana neuletta voi kääntää ja vaihtaa asentoa, ettei tule venymiä. Liinaa voi kostuttaa uudelleen.
Anna neuleen kuivua yön yli, tämä menetelmä on hitaampi kuin jutussa neuvottu, aivan hyvä tapa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.